7 Temmuz 2013 Pazar

Menderes: Dargın değilim- Bülent Erandaç


Türkiye' nin demokrat kalbine ilk hançerin vurulduğu 1960 darbesinin üzerinden 53 yıl geçti. 1950'de 'Yeter!

Söz Milletindir' meydan okumasıyla iktidar olan Adnan Menderes ve arkadaşlarının oluşturduğu demokrasi efsanesi 27 Mayıs ile ortadan kaldırıldı. 'Millet iradesi'postallar altında ezildi. 'Darbelerin Anası'nı tarih sayfalarına taşınırken, cuntaların ektiği tohumlar, 1971 muhtırası, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat postmodern darbelerine ilham verdi.

Halkın oylarıyla iktidara gelen insanları süngüyle alaşağı edeceksin, olmadık iftiralarda bulunacaksın, adalet tarihinin utanç sayfalarını oluşturan mahkemelerde yargılayacaksın, sonra da idam edeceksin ve buna da devrim diyeceksin. Sonra yaptığın rezaletleri ilan ettiğin Anayasa bayramı diye kutlayacaksın.

Ne yazık ki, cuntacılar Menderes'i idam etmekle, milletin iradesine sahip çıkan mücadelesinin önünü kesebileceklerini zannetti. 

2007'ye kadar ders almadıklarını gösterdiler. 

Hala darbeleri ve darbe teşebbüsünde bulunanları savunmayı, alkışlamayı ve desteklemeyi sürdürenleri gördükçe üzülmemek, kahrolmamak mümkün mü? Yıllar önce merhum Menderes'in haykırdığı 'Yeter! Söz Milletindir' şiarını bugün de aynı kararlılıkla sürdüren bir halkın neferleriyiz. Menderes ve arkadaşlarını kimin ve nasıl astırdığını tekrar hatırlayalım.14 Ekim 1960'ta başlayan Yassıada davaları, 11 ay bir gün sürdü. 15 idam cezası verildi. İdam listesi MBK üyelerinin önüne geldi. İdama karşı olanlar 11, olmayanlar 11 kişiydi. Cemal Gürsel, Fahri Özdilek, Sıtkı Ulay, Suphi Karaman, Osman Köksal, Suphi Gürsoytrak, Selahattin Özgür, Kamil Karavelioğlu, Mehmet Özgüneş ve Ahmet Yıldız karşı çıkanlardı. Geriye kalanların, Cemal Madanoğlu, Ekrem Acuner, Refet Aksoyoğlu, Mucip Ataklı, Emanuullah Çelebi, Vehbi Ersü, Kadri Kaplan, Fikret Kuytak, Sami Küçük, Sezai Okan, Şükran Özkaya, Haydar Tunçkanat, Muzaffer yurdakuler olduğu biliniyor.

Mehmet Özgüneş ve Ahmet Yıldız önceleri karşı çıkanlarken, idama (evet) diyenlere katılınca, oylar, 13 isim(evet), 9 isim (Hayır) şeklini aldı. Eğer son oylama, 11'e 11 olsaydı idamlar yapılmayacaktı.

Çünkü MBK Başkanı Cemal Gürsel de idamların aleyhindeydi. Mehmet Özgüneş, Silahlı Kuvvetler Birliği'nden korktum ve oyumu değiştirdim. Şimdi çok vicdan azabı çekiyorum' diye açıklama yaptı. 

MENDERES'İN SON SÖZLERİ 

Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan, 17 EYLÜL 1961 günü asıldılar. Onları idama gönderenler hiçbir dönemde bu cinayetlerin vebalinden kurtulamazken Anadolu toprağının sesi, vicdanı, atılım ruhunu temsil eden, yüreği insan sevgisiyle, vatan aşkıyla dolu, halka hizmeti Hakk'a hizmet sayan Türk milletinin asil evlatları asla unutulmayacak.

Demokrasi şehidi Rahmetli Menderes'in idama giderken söylediklerini tekrar hatırlayalım:
Sizlere dargın değilim. Sizin ve diğer zevatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum.

Kellemi götürdüğünüzde deyiniz ki; Adnan Menderes, hürriyet uğruna başını koymuştur.
Ölüme kadar metanetle gittiğimi silahların gölgesinde yaşayan efendinize söyleyiniz.
Dirimden korkmayacaksınız ama şimdi milletle el ele verecek Adnan Menderes'in ölümü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir''

SONUÇ: Rahmetli Menderes'in ruhu, onun başlattığı demokrasi mücadelesi, bu toprakların öz evlatlarını birinci sınıf vatandaş yapma kararlılığı bugüne kadar geldi. Milletle birlikte yürüyen herkes, Menderes'in belirttiği gibi her fırsatta milletin değerlerinin, medeniyetinin düşmanlarına tokat üzerine tokat vurmaktadır.
Türkiye, kirli oyunlara maruz bırakıldı. 

Her badire aşıldı, her oyun bozuldu. 2002'de başlayan, halkın iradesine sahip çıkma harekâtı, 2007'lerde darbecilere karşı, milli iradenin direnişi, Başbakan Erdoğan ve arkadaşlarının milli iradeyi küçümseyenlere, vesayet altına almaya çalışanlara, değişim azmini kırmak isteyenlere gereken cevabı vermeleri tarihin BEYAZ SAYFALARI olarak yazılacaktır.

Hiç yorum yok: