7 Temmuz 2013 Pazar

Masonlardaki şaşırtıcı sessizlik-Bülent Erandaç

Geçen hafta (11 Mayıs 2013'te) yapılan seçimle, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Türkiye Büyük Locası'nın yeni'büyük üstat'ı, Avukat Ömer Köker oldu.


Seçim kulisi, toplantı sırasında yaşananlar ve seçim sonrası haberlerinin gazetelerde kapladığı hacme bakılınca, bana göre ilginç bir sessizlik yaşandı.



Bunu nasıl okumak lazım?



Türkiye masonluğunun eskisi kadar merak konusu olmadığını mı düşünmeliyiz?

Yoksa işin içinde derin işler mi var?



Yani, sütre gerisinde neler oluyor?



Küreselleşmenin tüm hızıyla sürdüğü, Türkiye'nin bölgesel güç konumu kazandığı, küresel oyuncu olmayı test ettiği, küresel odakların beyni konumundaki masonların ve bu kanallarla yakın ilişkisi olan Türk masonları neden sessizliğe gömüldü?



Bu hassas sorulara cevap aramadan önce, Türkiye masonlarının yeni Üstad'ını tanıyalım. 
Avukat Ömer Köker: 1948 Çanakkale doğumlu Ömer Köker, İstanbul Üniversitesi 
Hukuk Fakültesi mezunu.



1980'de Sevgi Locası'nda masonluğa giriş yaptı. 2007'de locanın yönetim kurulu olarak bilinen Büyük Görevliler Kurulu'na girdi. 'Büyük Üstat' yardımcısıydı. Aynı zamanda İstanbul'daki locaların da başkanlığını yapıyordu. Bir çok kritik ceza davasında avukatlık yapan Köker, 33 dereceli bir mason. İki özelliği var ki, üzerinde önemle durmak gerekiyor.
1- Osmanlı Hanedanı Osmanoğulları'nın da yasal temsilcisi ve Osmanlı Hanedanı ailelere tazminat kazandırması ile meşhur. 'Büyük üstat'ın Osmanlı Hanedanı'nın avukatı olmasının muhakkak bir anlamı var.

2- Ömer Köker, Türkiye Locası'na bağlı KKTC Lefkoşa Locası'nın da kurucusu. Bu çerçevede Türk masonluğunun Kıbrıs'ta yerleşmesi ve yeşermesi amacıyla 'Kıbrıs Türk Yükseltme Derneği'ni kurdu.

OSMANLILAR ve KIBRIS...

Bu alandaki gelişmeler muhakkak merceklerimize takılacaktır. 
Son 10 yılın Türkiye büyük üstatları: 
2013-...Ömer Köker... 
2010-2013: Remzi Sanver 
2007-2010: Salih Evcilerli 
2005-2007: Asım Akin 
2003-2005: Kaya Paşakay 
2000-2003: Demir Savaşçın 

11 Mayıs 2013 tarihli masonik genel kurulda, Büyük Üstat Prof. Dr. Remzi Sanver yeniden aday olmadı. Adaylardan Rint Akyüz, Robert Kolej ve ODTÜ İşletme'yi bitirdi. Türkiye'nin ilk ihracatçılarındandı. Ahmet Erman, Türkiye'nin önde gelen masonlarından Sahir Erman'ın oğlu. Cevad Gürer, Sayıştay'dan 2004'te emekli oldu. Ahiler Locası'nda mason olan Gürer, Özgürlük, Yunus Emre ve Mozaik localarında görev yaptı. Enver Necdet Egeran'ın başını çektiği girişimler, Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonları Büyük Locası'nı dünya çapında masonluğun en büyük niceliksel gücünü oluşturan Anglo Sakson, masonluğuna yönlendirmek olarak değerlendirilir yıllarca.

Egeran ve İsrail'de de petrol kanunu hazırlayan Amerikalı müşavir Max Ball ile beraber kanunu 1954'te hazırlar. MTA'daki Petrol Grubu çalışmaları Egeran'ın bir raporuyla TPAO'ya devredilir. Ve Petrol Dairesi'nde genel müdür muavinliğine tayin edilir. Devletten ayrıldıktan sonra Türkiye'de petrol arama ruhsatı almış olan Amerikan Mobil Şirketi'nde başkan yardımcılığı görevine getirilir. 1964 yılında, Adalet Partisi'nde Süleyman Demirel-Sadettin Bilgiç mücadelesinde Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar adına Egeran'ın verdiği bir belge ilginç olaylara yol açar. (Mason değildir) yazısı ilginç olaylara sahne olur.

Bu belge olayından sonra Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası bölünür.

Ayrılanlar Özgür Masonlar Büyük Locası'nı kurarlar. Bu olayın ardından Ekrem Tok'tan sonra Hür ve Kabul Edilmiş Mason Locası'na Üstad-ı Azam seçilen Egeran, artan tepkiler üzerine makamda ancak 8 ay kalabilir, hatta masonluktan da uzaklaştırılır.

1985'te masonlar arasına dönebilen Egeran, Skoç Riti Yüksek Şurası tarafından 33'üncü derece ile onöre edilir.

Hiç yorum yok: