12 Şubat 2012 Pazar

Futbolun Yahudi Patronları - Koray Düşova



Futbol dünyasının ünlü yahudi patronları ve yeşil sahalarda mücadele eden yahudi asıllı futbolcular:
Yazarın notu: 

Sayın okuyucularımız;

Bu makale sadece bilgi paylaşımı amacıyla yazılmıştır. Hazırlanırken tüm inançlar kutsal sayılmış, hiçbir inanca övgü ya da hakaret içermemektedir. 

Söz konusu inanca mensup isimlere yönelik en ufak bir tenkit veya övgü yöneltilmemektedir.

Okumadan önce lütfen dikkate alınız. 

Saygılarımla..

Tartışma yeniden alevlendi.. 

Efsane aktör Marlon Brando, geçmişte "Hollywood'a Yahudiler hâkim" demiş ve ciddi bir tartışma başlatmıştı. Bu konu şu sıralar ABD'de tekrar çok gündemde. Tartışmayı Los Angeles Times'ın Yahudi asıllı köşe yazarı Joel Stein ; "TV ve film sektörü hâlâ Yahudilerin hakimiyeti altında" diyerek tekrar alevlendirdi. 

Stein'in de söz ettiği gibi Hollywood'un ünlü stüdyolarının başkanları ve üst düzey yöneticileri; New Corp. Başkanı Peter Chernin, Paramount Pictures başkanı Brad Grey, Walt Disney CEO'su Robert Iger, Sony Pictures CEO'su Michael Lynton, Warner Bros başkanı Barry Meyer, CBS Corp CEO'su Leslie Moonves büyük amcası İsrail'in eski başbakanlarından ve NBC Universal'ın CEO'su Jeff Zucker'le beraber Hollywood'u yöneten Yahudi patronlar. Bu durum elbette kimseyi korkutmuyor çünkü Yahudi asıllı iş adamları sadece sinema sektöründe değil futbol ve basketbol gibi popüler spor dallarında da söz sahibi.. 

İngiltere Premier Ligi'nde yabancıların satın kulüp sayısı 10.. 

Ligin şampiyonluk adaylarından Manchester United, Aston Villa ve Liverpool`u Amerikan, Chelsea ve Portsmouth`u Rus, Birmingham`ı Çin, Manchester City`i Tayland, Fulham`ı Mısır, West Ham`ı ise İzlandalı yabancı iş adamları satın aldı. Bu iş adamlarından Manchester United'ın sahibi Glazer kardeşler, Tottenham'un sahibi Daniel Levy, Chelsea'nin sahibi Abramovich, Aston Villa'nin sahibi Randy Lerner, Liverpool'un sahibi ortaklar Hicks ve Gillette ile Arsenal'in yüzde 12.2'lik hissesini elinde bulunduran ABD'li milyarder Stan Kroenke'nin Yahudi asıllı oldukları net bir şekilde biliniyor. 

Koenke, Arsenal hisselerinin tamamını kontrolü altına almak istediğini açıklasa da karşısında çok ciddi bir Yahudi asıllı rakibi var, Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone'da Arsenal'i satın almak istiyor. 

  
Yahudi asıllı kulüp patronları 
Chelsea / Roman Abramovich 

Rus Yahudisi olan Abramovich ,zenginler listesinde İngiltere'nin en zengin adamı olduğu kabul görüyor. Yaklaşık 23,5 milyar dolar servetin sahibi olduğu bilinmekte. Forbes tarafından 2007 Dünya'nın en zengin 16. ve Rusya'nın 1. zengini konumunda. Aynı zamanda Chelsea ve CSKA Moskova kulüplerinin sahibi olmasıyla beraber açtığı futbol akademileri sayesinde Rus milli takımının kalkınmasına büyük emek ve para harcadı. Diğer yandan Hollanda'nın en büyük kulüplerinden ve önemli altyapılarından birine sahip olan PSV Eindhoven'ı, sağladığı maddi destek sayesindeChelsea'nin pilot takımı konumuna soktu. 

Daha önce de İsrail kulübü Hapoel Tel Aviv'i tıpkı Chelsea gibi satın almak istemişti fakat kulübün ilkeleri ve duruşu bu satış gerçekleşmedi. Fakat yine de Abramovich yakın dostu Lev Avnerovich'idevreye sokarak bu kulübün %75 hissesini satın aldı. Hapeol şimdi Chelsea için genç yeteneklerini hazırlıyor. Son hediyesi 18 yaşındaki İsrailli golcü Ben Sahar oldu. Bir Yahudi şirketi olan Amerika devi olan AEG şirketi ile sportif anlaşma yaptı. Bu şirket Amerika'da LA Galaxy, Chicago Fire, DC United ve Houston 1836 kulüplerinin aynı zamanda sahibi, dolayısıyla yapılan anlaşma gereği her yıl Chelsea Amerika'ya kampa gidiyor ve bu kulüplerle dostluk maçı yapıyor. Bu maçlardan maddi anlamda büyük bir pasta elde ediliyor. Bununla beraber kulüpler arasında, sağlık ve personel yani futbolcu alışverişleri işbirliği sağlanıyor. 
Livepool / Tom Hicks - George Gillett Ortaklar 

18 şampiyonlukla rekoru elinde bulunduran Liverpool, Ada'nın en popüler takımı. Liverpool, Tayland'ın eski Başbakanı Shinawata dahil olmak üzere toplam 5 kez satın alınmak için kapısı çalındı. Özelikle 2005'te yaşadığı Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, taliplerinin artmasında en önemli etken. Amerika'nın zengin işadamlarından Thomas Hicks ve George Gillett'in 479 milyon Pound'a aldıkları İngiliz ekibinde yeni patronların amaçları eski başarıları tekrarlamak. 

Paranın 215 milyon Pound'u yeni yapılacak olan 61 bin kişilik Stanley Park Stadyumu'na, 44.8'i milyon Pound'u borçlara harcanacak. 220 milyon Pound ise hissedarlara verilecek. 

George Gillett Liverpool'a ortak olmasıyla beraber Amerikan buz hokeyi takımı Montreal Canadiens'ın da sahibi olmasıyla biliniyor. NASCAR otomobil yarışları ve Gillett Motor Sportları yarışlarını düzenleyen de kendisi... Diğer ortak Hicks ise Bush ailesine yakınlığı ile tanınıyor. Daha çok spor medyasına hakimler ve Hicks Holdings LLC, Hicks Sports Group, beysbol kulübü Texas Rangers, hokey kulübü Dallas Stars'ın sahibi olmasıyla beraber geleneksel Mesquite Rodeo turnuvasınıdüzenliyorlar. 
Manchester United / Baba Malcolm Glazer ve Oğulları 

Manchester United'ın yüzde 28.1'lik hissesinin sahibi olan ABD'li ünlü işadamı Malcolm Glazer, hisselerin yüzde 75'inden fazlasını da satın alarak kulübü tamamen ele geçirmişti. Bu operasyon için 1.5 milyar dolar harcayan Glazer böylelikle İngiltere'nin en görkemli kulüp alışverişini gerçekleştirdi. Yönetimde başkan olarak görev yapan Roy Gardner ve üyelerden Ian Much ile Jim O'Neill'in istifalarıyla boşalan koltuğa oğulları Joel, Bryan ve Avram Glazer'i oturttu. Amerikan futbolu takımlarından Tampa Bay Buccaneers'in de sahibi olan Glazer'ın 2 oğlu Joel ve Bryan Glazer, bu kulüpte başkan yardımcılığı yaparken, diğer oğlu Avram Glazer, aile şirketlerinin yönetimini yürütüyordu. Manchester'ı alma aşamasında birçok tepkiyle de karşılaştı. Anti-Glazer'cı gruplaroluştu ve bazı taraftarlar FC United adında alternatif bir takım kurmalarının yanı sıra, bir maça 'Manchester'ı para için sevmiyoruz' yazılı pankartla çıktılar. Litvanyalı ve 7 çocuklu Yahudi bir ailenin Amerika'ya göç etmesinden sonra dünyaya gelen 79 yaşındaki işadamı baba Malcolm Glazer'in 5 oğlu ve 1 kızı bulunuyor. 2,3 milyar dolarlık servetiyle Glazer Ailesi Amerikan'ın en zengin 200 ailesinin arasında yer alıyor. Kulübün eski sahibi ve medya imparatoru olan Rupert Murdoch'ta tıpkı yeni sahibi Glazer gibi Yahudi asıllıydı.
Aston Villa / Randy Lerner 

İngiltere'nin köklü kulüplerinden Aston Villa'nın Doug Ellis'ın başkanlığında ligi 16. bitirmesi taraftarları çileden çıkarttı. Bu kötü sonuçtan ötürü 45 yaşındaki Randy Lerner kendi kararlarını uygulamak için 62.6 milyon Pound'a Aston Villa'nın yüzde 90'nın sahibi oldu. Taraftarların bir çoğu başarısızlık yüzünden bu olaya fazla tepki göstermezken, sevinenler bile oldu. Lernerhedeflerini açıklarken en çok 10 yıl içerisinde başarılı bir takım yaratıp kupalar kazanmak istediğinin altını çizerken , en sevmediği şeyin maçı yönetici localarında izlemek olduğunu açıkladı.Onun bu yaklaşımını kendilerine yakın gören taraftarlar tıpkı kendileri gibi kazanmayı isteyen ve taraftar gibi düşünen Lerner'ı oldukça sevdi. Aston Villa ile beraber Amerikan futbol takımı Cleveland Browns'ında sahibi olan Larner'ın kişisel serveti 1,5 milyar dolar civarında yer alıyor. 
Portsmouth / Baba – oğul Gaydamak'lar 

Tıpkı Abramovich gibi Rus Yahudisi olan milyarder Arcadi Gaydamak'ın oğlu Alexandre Gaydamak, Portsmouth kulübünü 2006 yılında kulübün tüm hisseleri için 62 milyon sterlin ödeyerek satın aldı ve İngiliz futbolunda kulüp sahibi olan ikinci Rus oldu. Baba Arcadi'de tıpkı oğlu gibi bir futbol tutkunu olmasına rağmen büyük oynamıyor ve İsrail'de sahip olduğu Beitar Jerusalem takımıyla yetiniyor. İsrail ve Rusya'da medya sektöründe çok ciddi bir konumda yer alan Gaydamak'lar, politikanın yanı sıra İsrail ve Yahudilik adına büyük yaptıkları ciddi çalışmalarla büyük saygı görüyorlar. 
Tottenham / Daniel Levy 

Tottenham'ın İngiliz Yahudisi patronu Levy zor günler geçiriyor. Amerika'da küresel kriz nedeniyle arka arkaya batan yatırım bankalarının mağdurlarından biri olmasıyla beraber, sezonun ilk yarısı tamamlanan Premier Lig'de Tottenham'a transfer için 105 milyon euro harcadı. Sonuç olarak şampiyonluk beklenen takım bugün 16. sırada yer alıyor. ABD'nin en büyük bankalarından biri olan Bear Stearns'in batmasıyla beraber tam 400 milyon sterlini uçan Levy, şimdi kendini kurtarmak için Tottenham'ı satmak zorunda… 

Ve diğerleri.. 

Dünyaca ünlü para spekülatörü Macar asıllı Amerikalı Yahudi işadamı George Soros, Serie A takımlarından AS Roma'yı almak için bir dönem girişimde bulunmuş ancak daha sonra bu fikrinden vazgeçmişti.. 

Bazı NBA takımları da Yahudi işadamlarının bünyesinde yer alıyor. Miami Heat'ın Micky Arison, Cleveland Cavaliers'in Dan Gilbert, Philadelphia Warriors'ın Chris Cohan, Milwaukee Bucks'ın Senatör Herb Kohl, Chicago Bulls'un Jerry Reinsdorf ve Seattle Supersonics'in sahibi Howard Schultz NBA içinde ki takımların patronları konumundalar. 

Yahudi futbolcular.. 

Yahudilikten gelenler sadece patron koltuğunda değil futbol sahalarında da boy gösteriyor.Bazı isimler inançlarını gizlerken bazı isimlerde dinlerini rahatça yaşıyor. Yahudi olduklarını rahatça dile getiren en dikkat çekici isimlerin başında futbol sahalarının moda ikonu süper yıldız David Beckham. 
Beckham, annesi Sandra ve dedesi Joseph West tarafından Yahudi dinine mensuptur. Bununla beraber İngiltere'de Yahudilerin en çok yaşadığı yer olan Essex bölgesinde doğdu. Eşi Victoria'nın da aynı dine mensup olmasından dolayı boynunun arka kısmında İbranice '' I am my beloved's, and my beloved is mine'' yazılı bir dövmesi var. Aynı dövme Beckham'ın da sol kolunda bulunuyor.
Bir başka Yahudi yıldız da İtalyan Gennaro Gattuso. Milan orta sahasının dinamosu ve kaptanı olan Gattuso'nun doğum yeri olan Kalabriya bölgesinde birçok göçmen Yahudi yaşıyor. Gattuso'nun annesinin ailesi 2. Dünya savaşı sırasında Nazi işgali altından kaçıp İtalya'ya göç eden Yahudilerden. Gattuso kendisi ile aynı dinin mensubu olan Beckham'ın gelişine sevinmek yerine önceleri biraz bozulurken; "Bana göre garip bir transfer. Eğer bütün sezon takımda kalacak olsa mantıklı ve iyi bir transfer olabilirdi. Fakat 2 ay oynasın diye bir futbolcu getirmek bana göre çok garip" diyerek Beckham transferini sorguladı. 

Fakat Beckham geldikten ve tıpkı kendisi gibi Yahudi olduğunu öğrendikten sonra Beckham'ın profesyonelliğinden ve iş etiğinden oldukça etkilendiğini söyledi; "Beni pozitif yönde oldukça şaşırttı. O harika bir profesyonel. Antrenmanlara iki üç saat önceden geliyor. O Kaka değil ancak harika bir oyuncu. Şu an benim mevkiimde oynuyor, çünkü ben sakatım yoksa biz tamamen farklı tarzlarda oyuncularız. Muhtemelen benim yarattığımdan daha fazla pozisyon yaratacaktır ancak ben daha fazla top kazanıyorum". 
Hollanda futbolu denince akla gelen ilk kulüp Ajax'tırHollanda'da ki rakip kulüp taraftarlarına göre Ajax bir Yahudi kulübüdür. Büyük kısmı Hollanda'da da geçen 2. Dünya savaşında sayıları çok olan Yahudilerin Ajax'ın stadına giden bölgede yer alan pazarları en büyük sebep oldu. Ajax deplasmanına gelen rakip taraftarlar, Ajax'lılara; "Jooden joooden" (yahudiler, yahudiler)diye bağırırdı.Ancak Ajax taraftarları bunu bir övgüye çevirip sahiplendiler ve tribünlerine İsrail bayrağının üzerinde de yer alan 'Davut Peygamber yıldızı'' içeren bayrakları taşıdılar. Kısacası Ajaxlılar onlara Yahudiler diye seslenilmesinden oldukça memnun.Hatta yahudiliği iyice sahiplendiler ve İsrail kulübü Maccabi Tel Aviv'in taraftarları ile de dost oldular. Diğer sebep ise Ajax'ın geçmişten bugüne bir çok Yahudi yönetici, tribün grubu ve futbolcu barındırmasıdır. Kulübe 1989-2002 yıllarında başkanlık yapan Michael van Praag, şuan da başkanlık yapan Uri Coronel ve tribün grubu Vak 410'un lideri olan Capo'da birer Yahudi. Üstelik maçlarda sıkça Maccabi Tel Aviv forması ile boy gösteriyor.. 

Yahudi dinine mensup bazı yıldızlar;


Walter Samuel – İnter 
Wesley Sneijder - Real Madrid ( Eski Ajax'lı) 
Juan Pablo Sorin - Cruzeiro 
Andrei Voronin - Hertha Berlin 
David Jemmali – Bordeaux 
Edgar Davids – Ajax 
Darío Cvitanich – Ajax 
Tomas Galasek - Borussia Mönchengladbach 
Cedric Carrasso - Toulouse 
Markus Rosenberg – Werder Bremen ( Eski Ajax'lı) 
David Rozehnal – Lazio 
Daniel De Ridder - Wigan Athletic ( Eski Ajax'lı) 
Lothar Matthaus (Teknik Direktör) - Maccabi Netanya 
Johann Cruyff (Efsane Hollandalı Futbol adamı) 
Jose Pekerman - Arjantin Milli takımı eski teknik direktörü 

Onomastik nedir? 

Dini inançlarını gizleyen futbolcuların hangi dine mensup oldukları merak konusu oluyor. Özel adlar ve özellikle kişi adları bilimi, özellikle kişi adları üzerinde duran ve onları köken bilgisi, tarihsel gelişme, dil ve kültür sorunları açısından inceleyen bilim dalı olan Onomastik'ten yardım alınıyor. Bu doğrultuda Onomastik (dil bilim) bazı yıldız futbolcuların inançları konusunda ipuçları verebiliyor. 
Onomastik bilim dalına göre Yahudi kökenli futbolcular;


Lukas Podolski 

Polonya asıllı Alman yıldız Lukas Podolski'de Polonya'da tanınan Yahudi futbolculardan. Podolski ya da Podolsky yani Ukrayna'nın Podolia kenti geçmişte Rus Yahudilerinin yaşadığı bir yer. Podolski, Podolyalı manasına geliyor ki Lukas Podolski'nin kökleri buralara kadar dayanıyor. Rus Yahudilerinden olan Podolski'nin annesi eski bir voleybol oyuncusu, babası Waldemar Podolski ise eski Almanya'lı eski bir futbolcu. 

Arjen Robben 

1933'te Almanya'da Nazi rüzgarları esmeye başladığındaHollandalı Arjen Robben'in babasının ailesi Almanya'da yaşayan sakin Yahudi ailelerinden biriydi. Ancak Nazi baskısı yüzünden Hollanda'ya göç etmek zorunda kaldılar. Arjen Robben'in babası Hans Robben aslen Hollanda doğumlu bir Alman vatandaşı. Robben'in annesi Marjo, Hans Robben ile olan evliliğinden oğulları Arjen ve kızları Vivian doğdu. Eski bir futbolcu olan baba Hans Robben oğlu Arjen'in futbolcu olmasındaki en büyük destekçisi olurken, yıllardır onun menajerliğini de üstlenmiş durumda. Doğduğu şehrin takımı Groningen'de futbola başlayan yetenekli Robben'e, PSV'ye transfer olduktan sonra Chelsea ve Bayern Münih'ten teklif geldi. Ancak babası Hans
Robben şiddetle Bayern Münih'e transfer olmasını istiyordu. 

Hatta bir defasında Hollanda basınına; ''Arjen Chelsea'ye asla gitmeyecek, benim cesedim çiğnenmeden bu transfer olmayacak'' şeklinde iddialı bir demeç verdi. Ancak bu transfer için devreye bizzat Roman Abramovich girdi ve kendisi gibi Yahudi olan babası Hans Robben'i ettiği büyük lafa rağmen ikna etti. Sonuç olarak Arjen Robben 18 Milyon euro'ya Chelsea'ye geçti. Fakat yine de baba Hans Robben oğlunu Almanya'ya transfer etmekten vazgeçmiş değil. 

Robben'in, Chelsea'de geçirdiği ağır sakatlıklar yüzünden fazla forma giyememiş olması Chelsea'den ayrılması ihtimalini kuvvetlendirmişti. Bayern daha önce Chelsea'ye kaptırdığı yıldızı tekrar gündemine aldı. Baba Robben'de Almanya'da yayın yapan Kicker Dergisi'ne yaptığı açıklamada, "Robben'in Münih'e gelmesi ihtimal dahilindedir" demişti. Ancak Robben'in sık sık sakatlanmasından çekinenBayern Münih Fransız Ribery'yi transfer etmeyi seçti ve Robben'i Schuster'in isteği üzerine Real Madrid transfer etti. 

Hans ve Robben isimleri Alman tabanlı isimler. Asur kralı Büyük Şarrukin, ordusuyla güneye yürüyüp Suriye'den geçti ve İsrail Krallığı'na saldırdı. Başkent Samiriye'yi yerle bir etti, milletin liderlerini aileleriyle birlikte çiftçiler, zanaatkarlar ve tüccarlar olarak yeni bir hayata başlamaları için Suriye'nin kuzeyine sürgüne gönderdi. İsrail milleti o zaman 10 kabileden oluşuyordu ve sürgünler bu nüfusun yalnızca bir azınlığını oluşturmakla birlikte popüler folklora İsrail'in Kayıp On Kabilesi olarak geçtiler. Bu "Kayıp On Kabile " Tevrat'ta ve bu kabilelerden birinin adı ''Reuben'' (Reuven) olarak yer alırken aynı zamanda İbranice bir erkek ismidir. Robben, Robyn, Robin, Robbin, Roban and Robbyn gibi isimler bu kabilenin isminden türediği için Arjen Robben'in ciddi şekilde Yahudi kökenli olduğunu işaret eder. 
Diğer yandan Robben'in doğduğu Groningen'de çok sayıda Yahudi aile yaşamaktadır. 
Michael Ballack 

İsrailoğullarının kutsal kitap Tevrat'ta adı geçen ilk kralı olan Saul'ın kızı olan MIYKAL'den (מִיכַל) türemiş olan Michael ismi, İbranice bir isim olmasıyla anlamı ''Tanrı gibi kimse'' manasına geliyor. Bu isim günümüzde birçok Yahudi tarafından kullanılıyor. Ballack ise yine kutsal kitap Tevrat'ta geçen Yahudi Kralı Balak'tan türeyen bir soy isim,zaten Almanların yıllardır milli takım maçlarında ki tezahüratlarında ''Der König ist Ballack'' yani ''King Ballack'' demesinin esas sebebi de buna dayanıyor. Ballack'ın eşi Simone Lambe'de Yahudi kökenli bir bayan.. 

Fernando José da Silva Freitas Meira 

Galatasaray'ın bu sezonki en önemli transferlerinden biri de Meira.. 
Meira isminin Portekizce'de hiçbir anlamı yok. Sadece İbrani isimler arasında yer alıyor, ''Işık'' manasına geliyor ve bayan ismi olarak kullanılıyor. Jose ismi ise İbranice bir isim olan Yoseph'ten türüyor. Fernando Meira'nın ailesindeki isimlerde İbrani isimlerinden türeyen isimler. Eşi Daniela İbranice Daniyel'den kızı Mafalda'nın ismi ise Magdala'dan dönme bir isim yani Tevrat'ta bahsi geçen, İsrail sınırları içindeki bu şehrin günümüzdeki adıyla Migdal.. 
Lionel(Aslan) Andres(Savaşçı) Messi(Mesih)

Arjantin medyasının hangi dine inandığı şeklindeki bir soruya; ''Benim dini inancım futbol'' şeklinde cevap veren Messi'de Onomastik'e takılan yıldız futbolculardan. Kutsal kitaplar Tevrat ve İncil'de Hz.Davut soyundan kurtarıcı bir Mesih'in geleceği bildirilmektedir. 

Musevi metinlerinde yeniden Dünyaya inerek Yahudi milletinin kralı ve kurtarıcısı olacağı müjdelenen Mesih, İbranice'de Messiah şeklinde yer alır. Messi soyadının da Messiah'tan (mashiyach) kısaltılarak kullandılığı net olarak düşünülür. Birçok Messi hayranı da ona '' El MESSIah'' ya da ''El Messias'' yani Mesih diyor. Messi'nin diğer ismi Lionel'de İbranice'deki Li'on'dan türeyen bir isim, diğer ismi olan Andres ise İspanyolca bir isim. 
Andriy Shevchenko 
Shevchenko hem Milan'a ilk geldiği dönemde hem de Chelsea'ye transfer olduğunda hep 7 numaralı formayı tercih etmiştir. Dinamo Kiev günlerinde 10 numaralı formayı giyerken taraftarlar ona ''Sheva'' lakabını takmıştı. Sheva, Shevchenko'nun kısalması gibi görünse de İbranice'de 'yedi-7' manasına gelir ve ''Sheba'' dan türeyen bir bayan ismidir.

Hiç yorum yok: