8 Temmuz 2013 Pazartesi

YAŞAR KEMAL’İN BABASI SADIK BEY’İN MEZARINDAKİ ŞİFRELER-,Cezmi Yurtsever

-Yaşar Kemal Bey’in babası Sadık Gökçeli, 1928 yılında bir camide namaz kılarken bıçaklanarak öldürüldü.

-Sadık Bey’in mezarı üzerine cami resmi çizildi. Ve “Van muhaciri” olduğu sözleri yazıldı.

-Sadık Bey ve aşireti 1915 olaylarından dolay Van’ı terk ederek Çukurova’ya gelmişti.

Baharın gelmesi ile birlikte dağlarda , ovalarda  çiçekler  açar. Göçmen kuşlar da gelmeye başlar. Ceyhan nehri kıyısındaki Sakarcalık köyündeki minarenin başına yuva yapmak için gelen “Hacı leylek” görenlerin şaşkın bakışları arasında her gün yavruları için yiyecek toplar.


Yakınlardaki Hemite kalesi ve yakınından  akan Ceyhan nehrinin ise durumu görülmeye değer. Salkım söğüt ağaçları üzerine üşüşen binlerce serçe ve diğer kuşların çıkardığı  cıvıltılı sesler kulakları tırmalar.  Tarihi Hemite kalesinin bulunduğu  yere doğru nehir kıyısında yürüyüş  yapanların karşısına ünlü Romancı Yaşar kemal’in İnce Memed roman kahramanının heykeli çıkar. 
 Genç bir insanın kayalar arasında çıplak bedeni ile çıkmaya çalışması anlatılır heykelde.  Hemite köyünün girişine yakın yerde ve yol kıyısındaki tarihi mezarlıkta ise çalılar ve dikenler arasında kalmış, isimleri unutulmuş dünyadan göç edenlerin hatıraları olan mezarlar görülür. Onlar içinde kesme taşların kireçile örülmesi ile yapılmış olan birisi var dır ki Osmanlıca bilenler için yabancı olmayan. Mezar taşının üzerinde “Van muhaciri  Sadık Efendi, Ruhuna Fatiha 1928”yazıları okunur. Meraklı ve dikkatli bir tarihçi için mezar taşında yazılı olanlar yaşanmış bir tarihi olayı hatırlatır.  1915 yılında Rus ordusunun Doğu Anadolu’yu istila ederek Van’a kadar gelmeleri ve silahlı Ermenilerin de onlara yardım etmesi ile bölgede yaşayan Türk  ve Müslümanlar için karanlık günler başlar. On binlerce insan hayatını kurtarmak için yerini yurdunu terk ederek göç etmeye başlar. Göç edenler arasında Van’ın Eciş ilçesinden Liva aşiretinden  Gülhan beyler ailesi ve Sadık Bey de vardır.  Sadık Bey ve aşireti önce Kadirli’ye yerleşir. Arkasından Fransız işgali yaşanır. Sadık Bey, 1920’li yıların başlarında Ceyhan nehri kıyısındaki Hemite’de çiftlikte çalışmaya başlar. Ve köy camisinde namaz kılarken bıçaklanarak öldürülür. O’nun için köyde üzerinde işaret ve yazılar bulunan mezar yapılır.  Sadık Bey’in mezar taşının üzerinde üzeri kubbeli ve gövdeli bir caminin de görüntüsü çizilmiştir. Söz konusu olan Edebiyatçı Yaşar kemal’in babası Sadık Bey’e aittir. Her bahar mevsimi geldiğinde etrafında açan zambak çiçekleri ve uçuşan serçeler ve Ceyhan nehrinin sessiz akan görüntüsünün gerisinde yaşanmış bir olayın hatırası vardır. Ve Van Muhaciri Sadık Bey, bir dua bekler yakınlarından, dostlarından. Sadık Bey’in hikayesi Anadolu insanının yaşadığı “sürgün , göç ve yerleşim” olaylarından sadece bir tanesidir. Hatırlanması ve anlatılması gereken.

Hiç yorum yok: