15 Mayıs 2013 Çarşamba

Anayurdumuz Moğolistan oldu-Erhan Afyoncu


Türk adının ilk defa geçtiği Orhun Kitabeleri'nin de bulunduğu anayurdumuz bugün Moğolistan diye anılıyor.
 
Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Moğolistan'ı ziyaret etti. Aslında bu bir anayurt ziyareti. Bölgede Türk nüfusu bugün oldukça azalsa da Türk tarihinin en önemli dönemleri o topraklarda cereyan etmiştir.
 
Türkler ve Moğollar
 
Hunlar, Milattan Önce 200'lü yıllarda bir Proto-Moğol kabilesi olan Yüeçiler'i mağlup ederek Batı'ya sürmüşlerdi. 155 yılında ise bir başka Proto-Moğol kabilesi olan Siyenpiler, bu sefer Hunlar'ı mağlup ederek Orhun bölgesinde hâkimiyeti ele geçirdiler.

Türklerle Moğollar arasındaki mücadele Göktürkler devrinde de devam etti. Cengiz Han tarih sahnesine çıkana kadar üstünlük çoğunlukla Türkler'in elindeydi.

13. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Cengiz Han, Moğol kabilelerinden sonra çevredeki diğer bozkır milletlerini de hâkimiyetine almaya başlamış, Kırgızlar, Karluklar, Uygurlar, Hıtaylar ona bağlılıklarını arz etmişlerdi. Cengiz Han, Moğol adını taşıyan bir kabileden geldiği için bu isim aynı dili konuşan diğer boyları da içine aldı ve Cengiz Han'la birlikte Moğollar tarih sahnesine bir millet olarak çıktılar.

Cengiz Han, 1219'da yerleşik bir Türk devleti olan Harezmşahlar'ın üzerine yürüdü. Bu devletin Semerkant, Buhara, Nişabur, Otrar, Herat, Gürgenç, Merv gibi şehirlerini ele geçirip, bir milyondan fazla insanı katletti. Moğollar bazı şehirlerde insanların yanı sıra kedi ve köpekleri bile öldürdüler. Cengiz'den kaçan Harezm Türkleri'nin bir kısmı Anadolu'ya kadar gelmişlerdir.
 
Moğol işgali
 
Maveraünnehir bölgesinde Türkler'in yaşadığı şehirler, Moğollar tarafından tahrip edildi ve milyonlarca Türk öldürüldü. Milyonlarca Türk ise Batı'ya göç ederek canını kurtardı. Bu bölgedeki yer altı sulama ka-nallarına varıncaya kadar her şey Moğollar tarafından yıkıldı, yakıldı.

Moğollar'ı durdurmayı sadece Mısır ve Suriye'de hüküm süren bir Türk devleti olan Memlükler başardı. Kalavun ve Baybars, Aynicalut Savaşı'nda (1260) Moğol kuvvetlerini mağlup ederek Mısır üzerine ilerlemelerini engellediler. Ancak daha önce aynı başarıyı gösteremeyen Türkiye Selçuklu Devleti, Kösedağ Savaşı'nı (1243) kaybettikten sonra İlhanlı Devleti'nin hâkimiyeti altına girdi ve Anadolu, Moğollar tarafından işgal edildi. Maveraünnehir bölgesinde olduğu gibi Anadolu'da da yerleşik hayata geçmiş Türkler büyük bir darbe yedi. Türkler'de şehir hayatının gelişimi durdu.
 
Moğolistan
 
Moğollar'ın, Türk tarihine en büyük tesiri ise Türk boylarının gördükleri baskı sonucu anayurtları Orhun bölgesinden ayrılıp önce Maveraünnehir sonra da Kafkasya, İran ve Anadolu'ya gelmeleridir.

Moğollar Türkler'i Anadolu'da da rahat bırakmadılar, Kösedağ'dan sonra Orta Anadolu'daki Türkmenler Batı'ya doğru sürüldü ve yerlerine Moğol aşiretleri yerleşti. Ancak bu durum Türk tarihinin gelişimine önemli bir etki yaparak, Batı Anadolu'nun Türkleşmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun tarih sahnesine çıkmasına sebep oldu.

Tarihin garip bir cilvesi Türkler'in anayurdunun bugün Moğolistan olarak anılmasıdır. Moğollar'ın anayurdu Mançurya ile Baykal gölü etrafındaydı. Ancak daha sonra Moğollar, Batı'ya doğru yayılarak Türkler'in anayurdunu ele geçirip, oraya yerleştiler. Bugün burası Moğolistan olarak anılmaktadır. Türk tarihinin ilk yazılı anıtları olan Göktürk Kitabeleri bile bugün Moğolistan'dadır.
 
Moğollar Türk müdür?
 
Deguignes, Zeki Velidi Togan gibi bazı tarihçiler Türkler'le Moğollar'ın kardeş kavim olduğunu ve aynı ırkın iki esas kütlesini oluşturduklarını ileri sürerler. Togan, Cengiz'in Türk kökenli olduğunu da iddia eder. Bu görüşe en sert tepki tarihçi İbrahim Kafesoğlu'ndan gelmiştir.

Kafesoğlu'na göre her iki milletin belirli bir tarihten sonra, aynı coğrafyada faaliyet göstermeleri ve atlı göçebe kültüre mensup olmaları sebebiyle kültürel ve sosyal benzerlikleri bulunmaktadır.

Ancak her iki ırkın fiziksel görünüşleri ve dilleri farklıdır. Kafesoğlu, Cengiz Han'ın da Türk kökenli olmadığını, ırken Moğol olduğunu ortaya çıkarmıştır. Moğollar ve Cengiz Han, Türk değillerdir.
 
Yabancı misafirlerimizi yeniçerilerle karşılayalım
 
Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın yurtdışı gezilerde, gittikleri ülkelerin devlet başkanları tarafından karşılanmalarına dikkat edin. Fransa'dan İsveç'e, Bulgaristan'dan İngiltere'ye, Yunanistan'dan Moğolistan'a kadar her ülke karşılamayı tarihi üniformaları giymiş askerlerle yapıyor. 

En son Moğolistan ziyaretinde Başbakanımızı Moğollar Cengiz Han döneminden kalma kıyafetlerle ve süvari birlikleriyle karşıladılar. Bırakın kıyafetleri atlar bile Cengiz Han döneminde kullanılan atlardı.

Üstelik bugünkü Moğolistan'ın Komünizm yüzünden birçok konuda gelenekleri yıpranmıştır. Ancak buna rağmen 3 milyonluk Moğolistan bile tarihi değerlerini korumaya gayret ediyor.

Her zaman tarihimizle övünürüz ama karşıladığımız yabancı misafirlere bunu göstermeyiz. Bu uygulamayı biz niçin yapmıyoruz? Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı ziyaret eden yabancı siyasileri dünya tarihine damgasını vurmuş yeniçerilerle, akıncılarla, sipahilerle niçin karşılamıyoruz?
 
Cengiz Han Yasası
 
Moğol İmparatorluğu'nun askeri örgütlenmesini ve hukuki işlerini düzenleyen kanunlar "Cengiz Han Yasası" diye bilinir. Bu yasanın tamamı Cengiz tarafından ihdas edilmemiş, önceki ne¬siller¬den gelen Moğol töreleri onun yaptığı bazı ilavelerle bir mecmua haline getirilerek resmen yürürlüğe konulmuştur.
 
Günümüze tamamı ulaşmadı
 
33 defterden oluşan bu yasa Moğol hazinesinde saklanıyordu. Cinayet, soygun, yalan, zina, büyü yapmak gibi suçların cezası idamdı. Cengiz yasaları kendisinden sonra gelen bütün Moğol devletleri tarafından uygulandı. Cengiz yasaları günümüze tam olarak ulaşmamış, ancak Moğol tarihine ait eserlerde bu kanunların bazı maddeleri zikredilmiştir.

Hiç yorum yok: