31 Ocak 2013 Perşembe

Tutuklanan CIA görevlisi aslında neyi deşifre etti?AYDOĞAN VATANDAŞ

John Kiriakou

Geçen Cuma günü, eski CIA görevlisi John Kiriakou aynı kurumda çalışan bir başka görevlinin kimlik bilgilerini gazetecilere açıkladığı için 30 ay hapse mahkum edildi. 


The New York Times Gazetesinden Scott Shane 22 Haziran 2008’de CIA’nin Guantanamo’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdiği işkenceli sorgu tekniklerini masaya yatırmıştı. İşte bu haberde, The New York Times Gazetesi, CIA’nin ‘açıklamayın’ talebine ragmen, CIA’nin işkenceli sorgularını yapan ismi deşifre ederek, 11 Eylül saldırısı sanıklarından elde edilen bilgilerin de güvenilirliğinin sorgulanmasına neden olmuştu. 



Kiriakou’nun deşifre ettiği CIA sorgucusunun adı Deuce Martinez’di. Martinez daha önce terör olaylarıyla hiç ilgilenmemiş ve uzmanlık alanı aslında narkotik olan bir CIA görevlisiydi. 11 Eylül saldırılarıyla birden bire kendini 11 Eylül saldırısı şüphelilerinin sorgu işinin başında buldu.



Bunda kuşkusuz daha önce Narkotik suçlularının sorgulanmasında elde ettiği tecrübenin önemli bir yer ettiğini belirtmek gerekiyor. 



Martinez’in işkenceli sorguları, 11 Eylül’le ilgili iddiaların temel dayanağı olmuş, böylelikle de, ABD’nin Irak ve Afganistan çıkarmalarının da psikolojik temeli hazırlanmıştı. 



O yüzden, eski CIA görevlisinin deşifre ettiği sadece bir isim değildi. O isim etrafında aslında hem Bush döneminin politikaları sorgulanıyor hem de 11 Eylül ile ilgili şüpheler derinleşiyordu.



Martinez’in El Kaide’nin 3 numaralı ismi diye Pakistan’da tutuklayıp, önce Tayland’da sonra Guantanamo’da sorgulamaya devam ettiği Abu Zubaydah’ın işkence altında verdiği ifadeler 11 Eylül ile ilgili hazırlanan komisyon raporunun neredeyse temelini oluşturuyordu. Rapora dikkatli bir gözle bakıldığında komisyon raporunun neredeyse yarısının işkenceli sorgularla elde edilen sanık ifadelerinden oluştuğu görülebilir. 



ABD Hükümeti, Abu Zubaydah’a tam 83 kez, Abu Zubaydah’ın işkence altında 11 Eylül’ün planlayıcısı olduğunu iddia ettiği Khlaid Sheik Mohammed’e ise tam 183 kez işkence yaptığını kabul etti.



Barack Obama 2008’de seçilmesinin 2.günü işkenceli sorguları durdurdu. 



ABD Hükümeti 2009 yılında, Abu Zubaydah’ın El Kaide ile hiç bir ilişkisinin olmadığını resmen kabul ettiğini açıkladı. 



Zubaydah hala Guantanamo’da tutuklu. 



Hangi suçtan ötürü tutulduğu ise belirsizliğini koruyor.

Hiç yorum yok: