4 Aralık 2012 Salı

Seyit Rıza Yalancı Tanıkla Asıldı -Ezelhan Üstünkaya


CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, 15 Kasım 1937’de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının itibarının iade edilmesine ilişkin yasa teklifinin ardından parti içinde başlayan tartışma, ilginç bir boyut kazandı. 15 Kasım 1937’de idam edilenlerle ilgili sayı tartışması başladı. Ayrıca Seyit Rıza’nın yaşını küçülten mahkeme kararındaki şahitlerden birisinin Abdullah Öcalan’ın kayınpederi Ali Yıldırım olduğu iddiası ortaya atıldı.

8 ve 7 Tartışması

Aygün teklifte 8 kişinin ismini “Seyit Rıza ve oğlu Resik Hüseyin, Uşene Seyit, Aliye Mirze Sili, Civrail Ağa,Hasan Ağa, Fındık Ağa ve Hesenê İbrahim” şeklinde sıraladı. Aygün, yasa teklifinin gerekçesinde ise, “15 Kasım 1937 günü idam edilen 7 kişi Dersim’de öldürülen on binlerce masum insanın simgesidir” dedi. Aygün’e tepkili ulusalcı milletvekilleri, arşiv taraması yaparak, 15 Kasım 1937’de Seyit Rıza ile birlikte idam edilen isimlerle ilgili farklı bilgilere ulaştı. Teklifte, “Hesenê İbrahim” olarak adı geçen “Hasan oğlu İbrahim”in, Seyit Rıza’nın akrabası olduğu ve yargılanan isimler arasında bulunduğu, ancak idam edilmeyip, mahkemece serbest bırakılınca köyüne döndüğü belirtildi.

Kendisi Teslim Oldu

Dedesini Dersim olaylarında kaybeden Tunceli eski Milletvekili Sinan Yerlikaya, 15Kasım 1937’de, 8 değil 7 kişinin idam edildiğini söyledi. Çok sayıda belge ve kitap arşivi bulunan Yerlikaya, “Seyit Rıza kendisi teslim oldu ve teslim olma nedeni; Atatürk’le görüşme talebi. Sivas üzerinden Ankara’ya Atatürk ile görüştürecekleri düşüncesiyle arabaya bindirildi. Elazığ yoluna girince yargılanmak için götürüldüğünü anladı ve tepki gösterdi” dedi.
Sabah 4’te İdam Edildiler

Yerlikaya, 18 kişinin yargılandığını belirtirken Aygün’ün kitaplarında da çok sayıda yanlış bilgi bulunduğunu anlattı. Yerlikaya, “7 kişinin idamına karar verildi. Cumartesi ve pazar günleri süren yargılamaların ardından pazartesi sabah 4’te oğlu ile Seyit Rıza, Bit Pazarı’nda idam edildi. Diğer üç kişi Buğday Meydanı’nda, 2 kişi Odun Pazarı’nda 7 kişi idam edildi” dedi. Yerlikaya, 80 yaşındaki Seyit Rıza’nın idam edilebilmesi için mahkeme kararı ile yaşının küçültüldüğünü, iki şahitten birisinin Öcalan’ın eşi Kesire Yıldırım’ın babası Ali Yıldırım olduğunu kaydetti. Yerlikaya, idam edilenlerin Elazığ-Malatya yolu üzerindeki bir okulda yakıldığını, ardından gömüldüğünü anlattı.

Devletin Temelleri Sarsılır

Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Aygün’ün teklifine tepki gösterdi. Öymen, “Atatürk’ü soykırıma göz yuman adam gibi gösterirsek devletin temellerini sarsarız. Seyit Rıza, oğlu yaşında subayı öldürmüş. Öldürdüğü subayın adını biliyor musunuz? O ve ailesi ne olacak? Bırakalım tarihçiler incelesin. Tarih yalan söylemez. Atatürk’ün kurduğu partinin bir milletvekili Atatürk’ü soykırımla suçluyor. Bunu söyleyemez. Ölçüyü kaçırmamak lazım. Şahsi fikri olamaz. Burası fikir kulübü mü? Partiye üye oluyorsan partinin ideolojisine ilkesini benimseyeceksin. Ama Aygün’e değil onu üye yapanlara sormak lazım. Tabanda ciddi rahatsızlık var. Parti kan kaybediyor” dedi.

Kılıçdaroğlu Bunları Biliyor

Yerlikaya, teklifin partide sıkıntı oluşturmasını doğal buluyor. Aygün’ün Atatürk’ü, İnönü’yü, CHP’yi suçlamasını ise eleştiriyor. Yerlikaya şöyle devam ediyor: “Celal Bayar başbakanlığında askeri operasyon kararı alındı. İsmet İnönü bu nedenle başvekaletten ayrıldı. Kabinede Atatürk Dersim’i soruyor. Celal Bayar ‘askeri operasyon yapalım, imha edelim’ diyor. İnönü itiraz ediyor. ‘Operasyon yapa yapa bölgede insan bırakmadık. Milli bünyemizde yara açtı. Oraya yol götürelim, eğitim götürelim’ diyor. Tezkere kabinede oya sunulunca askeri operasyon kararı çıkıyor. İsmet Paşa muhalefet ediyor. Daha sonra başbakanlık koltuğuna Celal Bayar oturuyor. 5 Ağustos 1938’de Atatürk hasta yatağındayken askeri operasyon kararı veriliyor. Bu tarihi gerçekleri bildirmeden Atatürk’ü, İnönü’yü suçlamak yanlış. Bütün bunları 7 yaşındaki çocuğa sorsanız Dersim’de bilir. Kemal Kılıçdaroğlu niye bunları anlatmıyor? Benim dedemde, annemin babası da öldürüldü. Dersim’de büyük katliam yapıldı. Ama olayın perde arkası bu. Bütün Dersimlilerin itibarının iadesi gerekli. 30 bin kişi katledildi. Devletin askerini de katarsanız bir sürü asker kayboldu. Toplam 40 bin insan öldü.”

Hiç yorum yok: