ASELSAN, kuruluş yıllarından bu yana ileri teknolojiye dayalı olarak, programlı bir şekilde müşteri ve ürün yelpazesini genişletmiş olup, bugün modern elektronik cihaz ve sistemler geliştiren, üreten, tesis eden, pazarlayan ve satış sonrası hizmetlerini yürüten entegre bir elektronik sanayi kuruluşu haline geldi.
ASELSAN özellikle son yıllarda yaptığı projelerle adını sıkça duyurdu. Bu projeler yurtdışında da çok ses getirdi. Uzun yıllardır savunma sanayinde neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ASELSAN’ın geliştirdiği ciddi projelerle bu kısırdöngüyü bir nebze de olsa kırmayı başardı.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News Dergisi tarafından 2011’de yayınlanan listeye göre beş yıldır ilk 100 savunma sanayi şirketi içinde yer alan ASELSAN, 2010’da 93., geçen yıl 86. sırada yer almıştı. ASELSAN bu listede yer alan tek Türk firması konumunda bulunuyor.
Kamuoyu ASELSAN adını tüm Türkiye’yi sarsan intiharlarla duydu. Önce 7 Ağustos 2006’daASELSAN’da çalışan makine mühendisi Hüseyin Başbilen’in otomobili, Ankara Pursaklar Ayancık yolu üzerinde bulundu. Başbilen, şoför koltuğunda kanlar içinde yatıyordu. Arabanın ön sağ koltuğunda, genç mühendisin yazdığı intihar mektubu ve alyansı bulundu. Jandarmanın tutanağına göre, maktulün sol bileği iki santimetre, boynunun sol tarafında iki santimetre falçatayla kesilmişti. Ölüm sebebi olarak kan kaybı gösteriliyordu. Jandarma, otomobilin içinde yaptığı aramada Başbilen’in çantasını da buldu. Soruşturma kapsamında elde edilen bilgilere göre çantada, Başbilen’in üzerinde çalıştığı milli tank projesiyle ilgili sunumların olması gerekiyordu. Ama bu dosyalar bulunamadı.
ASELSAN’ı sarsan ikinci haber, 17 Ocak 2007’de geldi. Bu kez intihar eden Halim Ünsem Ünal’dı. ASELSAN’da bir süre çalıştıktan sonra görevinden ayrılan Ünal’ın cesedi, Ankara’da Eymür Gölü kenarında bulundu. Otopsi raporuna göre Ünal, kafasına sıkılan tek kurşunla ölmüştü. Bu vaka da savcılık dosyasına “intihar” olarak geçti.
Ünal’ın ölümünden dokuz gün sonra yeni bir intihar vakası polise bildirildi. İntihar eden yine ASELSAN mühendislerinden biriydi. ODTÜ mezunu Elektrik Mühendisi Evrim Yançeken, 26 Ocak 2007’de, Ankara Batıkent’te oturduğu binanın arkasında ölü bulundu. Olay yeri incelemelerine göre 26 yaşındaki Yançeken, oturduğu apartmanın yedinci katından atlamıştı. Yançeken’den geriye bir intihar mektubu kaldı. Mektubunda, “Artık dayanamıyorum. Psikolojim çok bozuldu. İntiharımdan kimse sorumlu değil'' yazmıştı. Onun da dosyası ‘normal intihar’ ibaresiyle kapatıldı.
Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal ve Evrim Yançeken, özellikle şifre çözme konusunda uzman mühendislerdi. ASELSAN mühendisleri, uçak tanıma sistemlerinin ‘millileştirilmesi’ ve ABD güdümlü elektronik sistemlerinin kontrol dışı bırakılması çalışmalarını yürütmüşlerdi. Üç mühendisin üzerinde çalıştığı ikinci proje daha da önemliydi: Amerika, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeye her yıl geliştirdiği yeni silah teknolojilerini satıyor. Sattığı teknolojinin kontrolünü ise bırakmıyor. ABD istediği zaman, uydular aracılığıyla verilebilen talimatla, uçakları savaş dışı bırakabiliyor. İşte, ‘intihar’ ettikleri ileri sürülen bu mühendisler, altı ay gibi kısa bir sürede, uçak tanıma sisteminin hâkimiyetini Türkiye lehine çevirmeyi başardılar. Aynı zamanda ABD’nin uydular aracılığıyla gönderdiği sinyallerle savaş araçlarını saf dışı bırakma sistemini de çökertti.
Şayet bu isim öldürüldülerse niçin hedef seçildiler? Türkiye’nin savunma sanayi alanında güçlenmesini istemeyen bazı ülkeler mi bu işin arkasında? Türkiye ekonomik ve askeri alanda çok güçlü olursa bölgenin kaderi mi değişir? Birileri Türkiye hep batıya bağlı mı olsun istiyorlar?
Eğer bu ölümler cinayetse ve yurtdışından birileri planladıysa işin içinde mutlaka istihbarat teşkilatları vardır. Ajanlar cinayetleri işledikten sonra 24 saat içinde de Türkiye’yi terk etmişlerdir. Çünkü bu tür cinayetlerin işlenme yöntemi budur. Kanıt bırakmamak için hemen ülke terk edilir. Türkiye savunma sanayini her yıl ciddi paralar harcıyor. Son yıllarda askeri harcamalar bir miktar azaltıldı. Oraya giden paralar sağlık ve eğitim alanına kaydırıldı. Elbette Aselsan’ın yerli üretim yapması da bütçeye olumlu katkılar sağladı. Birtakım büyük şirketler, bazı ülkeler bundan ciddi rahatsızlık duymuş olabilirler.
Ayrıca Star Gazetesi’nden Aziz Üstel Aselsan ölümleriyle ilgili ipucu olabilecek şu bilgileri veriyor:
“Aselsan, elektronik ve iletişim alanlarında TSK’nın dışa bağımlılığını en alt düzeye indirmek için kurulmuş bir şirket. Gerek sabit, gerek mobil gerekse de el telsizlerinden tutun da F-16’ların aviyonik donanımına değin birçok konuda başarıya ulaşmış ya da ulaşmak üzere. Ancak, F-16’larının modernizasyonu için gerekli, dost/düşman ayırımı yapan aviyonik güncellemesini tam anlamıyla çözmüş değil. Ama eli kulağında ve bu üç mühendis de bu konuda çalışıyor. Eğer F-16’ların aviyonik donanımı geliştirme ihalesi, örneğin İsrail ya da uçağın üreticisi General Dynamics’e verilirse Aselsan başarıya ulaşmadan, bize çıkacak fatura 650 milyon dolar!”
Bölgesel güç olma yolundan süper güç olma yoluna önemli adımlar atan Türkiye’nin şayet cinayetse bu tür olayların önüne geçmesi gerekiyor. Yetişmiş insan büyük devletler için çok önemlidir. Dünyaya yeteri kadar beyin göçü veren Türkiye’nin alanında uzman isimlerine sahip çıkması ve onları koruması gerekir. Çünkü su uyur düşman uyumaz.
Not: Katkılarından dolayı Emrullah Erdinç’e teşekkür ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder