19 Ağustos 2013 Pazartesi

Okulsuz, cep telefonsuz doktorsuz bir gelecek...Fatoş Karahasan

Dünyamızın geleceği üzerine çalışmalar yapan the World Future Society,. Eylül-Ekim 2013 tarihli raporunu “gelecekte yok olacaklara” ayırdı.   Pek çok ünlü uzmanın yorumlarına yer veren çalışmaya göre önümüzdeki 15 yıl içinde bizleri çok büyük değişiklikler bekliyor. Örneğin, 2030’da cep telefonları yerini internet bağlantısı olan giyilebilir cihazlara bırakacak.  E-ticaret, mağazalar ve 
bankalar gibi fiziki mekanların sayısı hızla azalacak. Sürücüsüz otomobiller yaygınlaşacak. Eğitim, ağırlıklı olarak internet ortamına taşınacak. Sağlık hizmetlerinde robotik sistemlerin ağırlığı artacak.. 50 milyar cihazın internet aracılığıyla birbirine bağlanacağı bu sistemde, insanların attığı her adım makineler tarafından kayıt altına alınacak. Bir görüşe göre, dünya daha güvenli ve daha hoşgörülü bir yer haline gelecek. Teknoloji, ticaret ve bilim  küreselleşip, refah düzeyi arttıkça, dini ve siyasi hoşgörüsüzlük azalacak. Aşırı uçlar yok olmayacak ama giderek güçlerini yitirecekler.


Kağıtsız, nakitsiz, kablosuz
-  Nakitsiz bir geleceğe hazırlanın. 2030’da kağıt para ortadan kalkacak. Bilgi ve iletişim sanal ortama taşınacak. Ticaret nakitsiz, telefonlar kablosuz, yayıncılık kağıtsız olacak.
-  2 milyar iş, yani mevcut iş hacminin yüzde 50’si yok olacak.


Giyilebilir cihazlar
-  Google’un gözlükleri dünyanın ilk giyilebilir bilgisayarını kitlelerin hizmetine sunduktan sonra, Apple da rekabete,  akıllı saat formatındaki “iWatch” la katılacak.
-  Giyilebilir bilgisayarların fiyatları düşeceği için, hızla akıllı telefonların yerini alacaklar.
-  Bu cihazlar, dünyanın her yerindeki gençlere “öğretmensiz eğitim” imkanı sunacak.


Öğretmensiz eğitim
-  2030’da okuldaki derslerin yüzde 90’ı internet üzerinden yapılacak. Eğitim, öğretmekten rehberlik yapmaya doğru bir evrim gösterecek.
-  Anında çeviri imkanı sunan akıllı cihazlar, pazarın yüzde 80’ine sahip olacak. Bunun sonucunda, dil engelleri ve kültürel sınırlar ortadan kalkacak.


İngilizce ve Çince’nin egemenliği
-  Gelişmekte olan ülkelerde çocuklar,  cihazlar ve internet yardımıyla kendi dillerinin yanısıra, gelişmiş ülkelerin dillerini de öğrenecekler.
-  Bugün dünyada konuşulan 6 bin dilden, 3 bini yok olacak.
-  İş dünyasının küresel dili İngilizce, önümüzdeki yıllarda internetle ilk kez buluşacak olan bir milyar kişinin de ortak dili olacak.
-  Çince’nin ağırlığı artacak. İngilizce  ve Çince bilen bir kişi, dünya nüfusunun yüzde 50’siyle iletiişim kurabilecek.
 

Akıllı cihazlar
-  Otomobiller kendi aralarında haberleşecek. Sürücüsüz otomobiller, birbirlerini uyararak  kazaları engelleyebilecekler.  
-  3 boyutlu baskı cihazları, sağlıktan, perakendeye, inşaata kadar pek çok alanda, kişiye özelüretim yapılmasına izin verecek.
-  Yetişkin nüfus, akıllı telefonlar, sensörler  ve bulut teknolojileri aracılığıyla, tahlillerini evlerinden yapabilecekler. Düzenli kontroller, acil sağlık sorunlarını engelleme imkanı sunacak. 
-  2030’da ABD’de 150 bin doktora ihtiyaç olacak. 1945-1962 arasıda doğan “Baby-boomers” neslinin ortalama yaşı 72 olacak. Doktor açığını robotik sistemler kapatacak.
-  Bugün ABD’de 200’den fazla  robot-destekli  da Vinci Cerrahi Sistem var. Socrates Robotic Telecollaboration System, uzaktan kumandayla ameliyat yapmaya izin veriyor.  Gelecekte bu sistemler yaygınlaşacak. Cerrahi müdahalaler bile robotik sistemlerce gerçekleştirilecek.

Hiç yorum yok: