27 Mayıs 2013 Pazartesi

ATATÜRK’ÜN CENAZESİ BAŞINDA “NAMAZ KAVGASI”- Cezmi Yurtsever

-Atatürk’ün 10 kasım’da ölmesinden sonra günler geçmesine rağmen, cenaze namazının kılınması olayı bir türlü yerine getirilmiyordu.

- Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım’ın tartışması sonucu cenaze namazının kılınması gündeme alındı. Atatürk’ün cenaze namazının kılınmaması gerektiği görüşlerini kumandan Cemil Cahit Toydemir, Fahrettin Altay’ın kulağına fısıldamıştı.

- Atatürk’ün cenaze namazı “kaçak-göçek”bir şekilde kapalı kapılar ardında garip bir şekilde kıldırılmış oldu. Cenaze namazının kılındığını hiç kimsenin bilmemesi için fotoğraf ve film çekimine de yasak getirilmişti.

-Laik Cumhuriyetin inşasını görev bilen “ Kimliğini gizleyen derin güçler”Atatürk’ün cenaze namazının kılınmasından bile rahatsız idiler. Cenaze töreni boyunca “Eller duaya kalkmadı” Allahuekber sesleri de duyulmadı.


Gazi Mustafa Kemal Paşa veya bir başka söylenişi iye Türklerin efsanevi kurtuluş savaşı önderi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu olan lider’in hayatından bir “nokta” nın açıklamasını yapmak isterim sizlere.

Atatürk, 1938 yılı mart ayı içinde hastalığı kamuoyuna yansıdı. Aynı yılın mayıs ve izleyen aylarında onun tedavisi için çok sayıda yerli ve yabancı doktor tedavisi ile ilgilendi. Ağustos ayı içinde karın şişliğine çözüm bulmak için “SALİGRAN” adı verilen zehirli madde içeren cıvalı sülfür iğnesi/ilacı verildi. Karın şişmesinin kaynağı olan yerden kilolarca su alındı. Eylül ayı içinde de Atatürk vasiyetnamesini yazdırdı. Kasım ayı başlarında Atatürk, komaya girmişti. 9 Kasım günü gözlerini açtığında etrafına bakınarak sön sözlerinin “Aleykümüsselam” olduğunu olaya tanıklık eden Kılıç Ali hatıralarında anlatıyor. “Allahın selamı üzerinize olsun” anlamına gelen sözlerdi bunlar.

HEYKELİNİ SÖKTÜLER VE PARÇALADILAR

Ve 10 Kasım 1938 günü sabah saat 9.05’te Atatürk’ün ölüm olayı gerçekleşti. Bundan sonra yaşananları resmi tarih hep saklamayı tercih etti. Atatürk öldüğünde Dolmabahçe’de ordu adına cenaze işlerinden görevli olarak Kurtuluş Savaşımızın ünlü Süvari Kolordusu Kumandanı Fahrettin Altay Paşa vardı. Cenazenin saray salonunda katafalka konması, meşalenin yanması ve askerin ihtiram duruşu gibi konular görev kabul edilerek titizlikle yerine getiriliyordu. Ve Atatürk’ün ölümünün üzerinden günler geçmeye başladı. 11 Kasım günü İsmet İnönü, acil bir askeri darbe yaparak Hükümeti ele geçirdi. Cumhurbaşkanı oldu. 18 Kasım günü gizli bir el Dolmabahçe Sarayındaki Atatürk heykelinin yerinden sökülerek bir hurdacı’da parçalanması emrini verdi. Saraya yaklaşan kamyona yüklenen heykel hurdacı tarafından paramparça edildi. Ve ölümden sonra 19 Kasım 1938 günü Atatürk’ün cenaze namazı kılınmış oldu!

Hiç yorum yok: