21 Ocak 2013 Pazartesi

Denizlerden gelen değişim rüzgarı- BÜLENT ERANDAÇ


Galatasaray Lisesi ve Viyana Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Araştırmacı yazar Reha Bilge,"Deniz Savaşları ve Büyük Strateji" isimli kitabında, Selçuklu-Osmanlı-
Türkiye'nin Akdeniz politikalarının stratejik bütünlük gösterdiğine işaret ederken, dikkati çeken analizini şöyle sonlandırıyor:
"Akdeniz, Türkiye için hep bir çıkar ve yaşam alanıdır.
Ülkemizin kaderi, geçmişte olduğu gibi şimdi de, Akdeniz'in dip dalgaları tarafından etkilenmektedir.Geçmiş ve bugün beraber düşünülmelidir.
Yüzyıllardır süren bir stratejik bütünlük vardır. Bunun ismi, Büyük Strateji'dir."
Bu analizden hareket ederek, Selçuklu-Osmanlı ve Türkiye'nin Akdeniz'deki Büyük Stratejisi'ne bir göz gezdirelim: 16'ıncı Yüzyıl'ın başından itibaren, dünya o güne kadar bilinen en büyük devrimlerden birine sahne olmuştur. Yeni haritalar çizilmiş ve dünya yeniden hayal edilmiştir. 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi, 1492 yılında Colomb'un Hindistan yerine yeni kıta Amerika'yı keşfi ve 1500 yılında Petro Alvares'in, bugün Brezilya diye bilinen topraklara ayak basması sadece o yüzyılın değil, gelecek yüzyılların kaderini de etkilemiştir.
Denizlerden gelen para, zenginlik ve ticaret olanaklarıyla, insan ufku, cazip rüzgârlara kapışmıştır.
Dolayısıyla güç odaklanması denizlere yönelmiştir. Bu gelişmeler içinde Akdeniz'in dengeleri ve ittifaklar da alt üst olmaya başlamıştır. Akdeniz'deki her gelişme, doğal olarak Türkler'i yakından ilgilendirmektedir.
Türkler'in yüzyıllardır süren stratejik bütünlüğünün temel eksenlerinden en önemlisi Akdeniz ve özellikle Doğu Akdeniz'de var olmasıdır. İçinde yaşadığımız 21. Yüzyıl da da Türkiye'nin temel siyasi girişimleri, tarihin derinliklerinden gelmektedir.

* * *
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA DENİZCİLİK FAKÜLTESİ
Fatih Sultan Mehmet, 2. Beyazıt ve Kanuni Sultan Süleyman'la devam eden, "Akdeniz stratejisi", Kemal Reis, Barbaros Hayrettin Paşa, Piri Reis, Umur Bey, Çaka Bey, Burak Reis, Murat Reis, Turgut Reis, Oruç Reis, Kılıç Ali Paşa, Cezayirli Gazi Hasan Reis gibi dünya denizcilerini sahneye çıkarmıştır. 2013 yılı beraberinde, Barbaros Hayrettin ve Piri Reis için güzel gelişmelere vesile oluyor. Büyük denizci Barbaros Hayrettin Paşa'nın ismine yaraşır bir denizcilik fakültesinin temeli önceki gün atıldı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nin İskenderun Kampüsü içerisinde gelecek yıl faaliyete geçecek fakülte, Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye ile devam eden, tarihi aklın bir örneği olmaya adaydır.

* * *
PİRİ REİS'İN 500'ÜNCÜ YILI
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2013 yılı Dünya PİRİ REİS yılı olarak kutlanacak. Yıl içinde, dünyada ve Türkiye'de düzenlenecek etkinliklerle Türk denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden birisi olan Piri Reis, Osmanlı denizciliğinin gizli kalmış, dünyaya örnek olan plan, strateji, karar ve hamlelerini de tek tek ortaya çıkaracaktır. Araştırmacı yazar Metin Soylu'nun, "Piri Reis Haritası'nın Şifresi"ismini taşıyan kitabına bir göz atınca, Osmanlı denizciliğinin parlak dönemlerini bir film gibi seyredeceksiniz.

* * *
SONUÇ
Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye'nin, bütün çetin ve yiğitçe teşebbüslerde olduğu gibi denizler, okyanuslar üzerinde gösterdikleri atılganlıklar bakımından da ne kadar parlak bir geçmişe sahip olduğu unutulmamalıdır. 
Bundan 400 yıl önce dünyanın bütün denizlerde Türk gemicileri dolaşmıştır. Artık sessizlikten çıkmanın zamanı gelmiştir.

Hiç yorum yok: