SÖMÜRGECİLİK:
Sömürgecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik, kolonyalizm.
Sömürgeciler genellikle sömürdükleri bölgelerin kaynaklarına el, iş gücüne, pazarlarına el koyar ve aynı zamanda sömürgeleri altındaki halkın sosyo-kültürel, dini değerlerine baskı uygularlar. Sömürgecilik ile emperyalizm kimi zaman birbirleri yerine kullanılan terimler olmakla birlikte emperyalizm, şekli olduğu kadar şekli olmayan alanlarda da kontrolün hakim gücün elinde bulunduğunu durumlarda kullanılmaktadır. Sömürgecilik terimi aynı zamanda bu sistemi meşrulaştırmak veya yaymak için kullanılan bir dizi inanca da işaret etmektedir, zira Sömürgeciler kendilerinin sömürdükleri insanlardan daha üstün olduklarına inanırlar. Sömürdükleri insanları gelişmemiş toplumlardan seçerler . Dünya bu sömürgecileri, gelişmemiş toplumları refaha kavuşturmak ve gelişmelerinde katkıda bulunmak amacıyla baskı altında tuttukları şeklinde algılar veya algınlanması sağlanır. Bir bakıma iyimserlik havası estirilir (Demokrasi getiren ABD gibi...)
Sözde bilimsel teorilerle de desteklenmeye çalışılan bu tip inançlar daha çok 19.yüzyılda Avrupa'da yayılmış ve Avrupalıların tüm dünyada sömürgeci güç olarak yayılmasının da sözde meşru dayanağı olmuştur. 18. yüzyılda başlayan sanayi inkılabının ardından 19. yüzyılda sanayileşmede ki gelişmeler neticesinde buhar makinelerinin kara ve deniz ulaşımında kullanılması yeni uluslar ve kıtalararası ekonomik ve ticari münasebetleri geliştirdi.19 yüzyılda tamamıyla sanayileşen İngilizler, diğer ülkelerle ekonomik bağlarını güçlendirdiler.Avrupa da ki diğer devletlerde İngilizlerin takip ettiği yolu izlemeye başladılar. Tarihte sömürge kurmak, büyük toprak kazanmak, büyük devlet olmak için gerekli sayılmaktaydı.Sömürgecilik bazen dini sebeplere dayanarak da olmuştur.
Avrupa’yı 1890lardan itibaren sömürgeciliğe iten faktör tamamen ekonomiktir.1870lerden sonra endüstrinin gelişmesi başlıca ekonomik faktör olarak görünmektedir. Endüstrinin gelişmesi ortaya bir takım önemli problemler çıkarmaktadır. Endüstri geliştikçe üretim artmıştır, üretim arttıkça endüstri ülkelerinin kendi nüfusları bu üretimi tüketemez olmuşlardır.Bir üretim fazlası ortaya çıkmıştır .Bu üretim fazlasını dağıtacak alanlar aramaya başlamışlardır.
Avrupa sömürgeciliği kabaca iki büyük dalgaya ayrılabilir. İlki keşiflerle başlamış (İspanya, Portekiz, Danimarrka, Hollanda) ikincisi de 19.yüzyılın ikinci yarısında başlayan dönemidir (İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, Çin, ABD...)
Koloniler ve Sömürgeler:
İspanyol İmparatorluğu (1490-1945)
*************************
Portekiz İmparatorluğu (1415-1910)
**************************
Hollanda Sömürge Kolonileri:
(Hollanda Altın Çağı, 1550-1700)
(Hollanda Doğu-Hindistan Ticaret Şirketi - Vereenigde Oost İndische Compagnie)
****************************
İngiliz(Britanya) Sömürge İmparatorluğu (1470-1945)
(Britanya İmparatorluğu Bayrağı)
(İngiliz sömürgesinde Hindistan sancağı)
(İngiliz Doğu-Hindistan Ticaret Şirketi - East India Company)
*****************************
Fransa Sömürge İmparatorluğu (1550-1945)
(Fransız Doğu-Hindistan Şirketi - Compagnie Française Des İndies Orientales)
****************************
Alman İmparatorluğu ve Kolonileri (1870-1918)
(Alman Güney Afrika Şirketi - Deutsch-Ostafrikanische Gesellschaft)
******************************
İtalya İmparatorluğu ve Kolonileri:
*****************************
Japon İmparatorluğu (1868-1947)
Rusya İmparatorluğu (1721-1917)
Dünyada Fransızca ve İngilizce Konuşulan Ülkeler:
Dünyada İspanyolca ve Portekizce Konuşulan Ülkeler:
(sam amca tebaasına ayar çekerken!!)
(fransız kolonileri halkları... ta kuzey afrikadan çine kadar...)
(ingiltere ve fransa haşmetmeapları dünyayı üleşirler...)
cengaver(!) ingilizler afrikayı kuzeyden güneye ele geçirmişler...
kenya daki köle kampları...
köle yüklü gemi...
modern(!) sömürgecilik...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder