6 Ağustos 2013 Salı

Sabiha Gökçen-Taha Akyol

SABİHA Gökçen Havaalanı’nın adını değiştirmeyi nasıl bulursunuz? Böyle bir haber okudum da onun için soruyorum.Alevi açılımı için yapılacaklardan biri de bu olabilir mi?!Geçen dönemdeki Alevi çalıştayları sonunda yayınlanan “Nihai Rapor”da Alevilerin Sabiha Gökçen adının değişmesini istediği yönünde tek kelime yok. Rapora geçmemiş bir talep mi acaba? Esaslı bir talep olsaydı öne çıkardı, değil mi?Alevi çalıştaylarının mimarı Devlet Bakanı Faruk Çelik’e sordum.“Gündemimizde böyle bir şey yok” diyerek şu ilkeyi ifade etti: 

“Güven arttırıcı adımlar atılmalı, yeni sorun alanları oluşturulmamalı”.Evet, temel ilke bu olmalıdır.Sayın Çelik, Nevşehir ve Tunceli’de üniversitelere Hacı Bektaş ve Pir Sultan adlarının verilmesini düşünüyor. İzmit Körfezi’nde yapılacak büyük köprü için de böyle bir isim düşünülebileceğini söyledi.


JAKOBEN HASTALIĞI

Anıtlar, yol, cadde, meydan ve köprü isimleri üzerinden ateşli ideolojik kavga yapmak bir Jakoben hastalığıdır.Bu konuda Robert Gildea’nın “The Past in French History” adlı mükemmel eserini tavsiye ederim. Fransa’da Jakobenler geldiler, krallığa ve Katolikliğe ait tarihi anıtları yıktılar, kamu binalarındaki krallık inisiyallerini (tuğra) söktüler, katedralleri ‘akıl tapınağı’ yaptılar, cadde ve meydanların tarihi adlarını silerek ‘cumhuriyetçi’ adlar koydular! Ardından gelen İmparatorluk ve Restorasyon dönemlerinde tersi yapıldı, cumhuriyetçi simgeler, anıtlar söküldü, cumhuriyetçi adlar kaldırıldı. (s. 21-31)Bu isimler kavgası Fransız tarihindeki yüz elli yıllık ideolojik çatışmaların tezahürüydü. Bu yüz elli yıllık dönemde, Fransa arkadan gelen Almanya’nın gerisinde kaldı. Birbirlerini yiyerek toplumsal enerjilerini israf etmişlerdi... Fransa ancak 1958’de düzlüğe çıkabildi.

TEK PARTİ VE DERSİM

Sabiha Gökçen adına dönersek, sorumuzu tekrarlayalım; kaldırılsın mı, kaldırılmasın mı?Benim cevabım: Asla kaldırılmasın!Bunu Tek Parti devrini hoş gördüğüm için söylemiyorum. “Atatürk’ün İhtilal Hukuku” adlı kitabı ben yazdım; Dersim faciasını da iyi biliyorum.Öyleyse Sabiha Gökçen adı niye olduğu gibi devam etsin diyorum?“Olduğu gibi devam” kavramının da hayatın renklerinden biri olduğunu bildiğim için!Havaalanına bu adın verilmiş olmasının sebebi, Sabiha Gökçen’in havacılığımızdaki yeridir, Dersim harekâtı değildir. Havaalanı adı olarak günlük dilimizde ve uluslararası tarifelerde yerleşmiştir. Bu ismi değiştirmek Atatürk konusunda özel duyarlılığı olan vatandaşlarımızdaki endişe ve tepkileri büsbütün artıracaktır...Böyle duygusal birikimlerin nelere yol açtığını artık sağlı sollu hepimizin yaşayarak öğrenmiş olması gerekmiyor mu?! Lafa gelince birbirimizin değerlerine saygı duymaktan, empati yapmaktan bahsetmiyor muyuz?!


İSİMLER DEĞİŞMEZ Mİ?

Peki mekân isimleri değişemez mi? Bu konuda otantiklik, yerleşiklik, zorunlu toplumsal ihtiyaç gibi kıstaslar gözetilmeli, orijinal adlar korunmalıdır.Yavuz ismine Aleviler çok tepki gösteriyor fakat Sabiha Gökçen ismine böyle bir tepki yok, aksine Aleviler çoğunlukla CHP’ye oy veriyor. Sabiha Gökçen adını değiştirmeye kalkmak, bırakın Alevi meselesinin çözümüne katkıyı, çok geniş bir kesimde cumhuriyetçi değerlere saldırı olarak algılanır. Zaten tehlikeli boyutlara tırmanmış olan mevcut kutuplaşma yetmiyor mu ki, daha bir körükleyelim?! Sabiha Gökçen adının değiştirileceğine hiç ihtimal vermiyorum. 

Hiç yorum yok: