21 Mayıs 2013 Salı

Küresel para oyunları-Bülent Erandaç

Son yapılan araştırmalara göre, Türkler'in yurtdışında 130 milyar dolarlık (233 milyar lira) bir nakit parasal varlığa sahip oldukları tahmin ediliyor. Bu paranın en az 17 milyar dolarlık (30 milyar liralık) bölümünün Türk ekonomisine sokulması amacıyla Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Varlık Barışı" planını işletmeye başladı. Babacan, "Artık Avrupa'da olsun, vergi cennetlerinde olsun tutulan para eskisi kadar emniyette değil.
Türkiye'nin göreceli cazibesi 2013 yılında çok fazla artmış durumda" 
diyerek hükümetin para beyinlerini harekete geçirdi.
Başbakan Erdoğan da iki hafta önce Balıkesir'de yaptığı konuşmada "Rusya ile aramızdaki ticarette artık yabancı para kullanmıyoruz... Alışverişimizi, TL ve Ruble'yle yapıyoruz" demişti. 


EGEMENLİĞİN SEMBOLÜ 
Son günlerde para üzerinde yoğunlaşan gelişmelerin perde arkasını açmak üzere, Doğu-Batı Araştırmaları Enstitüsü Başkanı, Ömer Özkaya ile fikir jimnastiği yaptım.
Uluslararası stratejist Özkaya, ilginç noktalara dokundu: Para, bir devletin egemenlik ve bağımsızlık sembolüdür.
Bilindiği üzere eskiden dünyada para, altındandı.
Eski paralar ayrıca, derin anlamları olan, çeşitli sembollerle kaplıydı.
Sembollerin konması "manevi otorite"nin hatırlanmasıydı. Bugün de doların üzerinde "Tanrı'ya Güveniyoruz"diye yazar.
Zamanla, bu semboller, paraların kenarlarına itildi ve bir süre sonra da tamamen kayboldular. Çünkü para, sadece "maddesel" ve niceliksel anlama ait bir gösterge olmuştu.
Sembollerini kaybetmekle MANEVİ OTORİTEYE GİDEN dayanaklarını kaybeden para, metallerin efendisi altın madenini de kaybedip bir kağıt parçasına dönüştürülerek tamamen spekülatif hale getirildi. Dünya ekonomisiyle oynayabilme, böyle başladı...
Amerika, İngiltere ve Rusya'nın para operasyonlarını stratejist Özkaya biraz daha açtı: Yakın tarihte para üzerinde iki önemli operasyon yapıldı:
1- Para, kendisine manevi dayanak teşkil eden sembollerini kaybetti.2- Para, metallerin efendisi altın madenini de kaybederek, kağıda dönüştü. Ve yakında, kağıt paraya da hasret kalacağız, akıllı telefonlar, kağıt paranın yerini alacak, para; siber alemde tamamen spekülatif hale gelecek. Para, 1971 yılının Mayıs ayına kadar, kağıt da olsa, altına dayanıyordu.
1965'te başlayan Vietnam Savaşı, tam 8 yıl sürdü. Bu savaş çok pahalıya maloldu. ABD'nin altın rezervi, dolar tahvillerini karşılayamaz duruma geldi. 

AVRUPA NEDEN ÇÖKTÜ? 
Dolar-Altın Paritesini kaldırmak, ABD'nin, Avrupa'ya karşı bir operasyonuydu.ABD'nin Vietnam'da uğradığı yenilginin yarattığı ortamda Avrupa bağımsız bir güç olma çabalarını hızlandırmıştı.
Avrupa, ABD'nin boyunduruğundan kurtularak, yeni bir güç olarak ortaya çıkmak niyetindeydi.
Bunun için 1971 yılının Ağustos'unda Altın-Dolar paritesini kaldırdı. Avrupa kucağında, bir sürü kağıtla kala kaldı. Avrupa, altına ulaşamasa da elinde önemli miktarda kağıt da olsa / dolar vardı.
ABD, 1973'te Arap-İsrail savaşını bahane edip Avrupa'nın elindeki paraları da böylece geri aldı.
Avrupa'nın elinde kağıt para da kalmadı ve dünya liderliği hayallerine ağır bir darbe yedi..

Hiç yorum yok: