10 Nisan 2013 Çarşamba

Malezya'dan Ürdün'e 'offshore' albümü-Dünya Bülteni


British Virgin Adaları, Cook Adaları ve Singapur gibi yerlerde bulunan offshore bölgelerinde şirket açan kişilerin içerisinde Malezya'dan Ürdün'e kadar birçok önemli isim bulunuyor. 


60 ülkeden 160 gazetecinin oluşturduğu bir ağ olan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) adlı kuruluş, birçok vergi cenneti adalarda offshore şirketi olan kişileri ortaya çıkardı. Bu isimlerin arasında devlet liderlerinin  ve siyasetçilerin yer alması ise ortalığı karıştırmaya yetti. Malezya'dan Suudi Arabistan'a kadar birçok zengin ailenin içinde bulunduğu listede şimdilik Türkler yok ancak kısa bir zaman sonra bu isimlerinde duyurulması bekleniyor. 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) adlı kuruluş, yolsuzluk ve sınır ötesi suçlarla ilgili kendilerine sızdırılan milyonlarca belgeyi incelemesinin ardından, bir çok ülkeden siyasetçilerin, zenginlerin ve dolandırıcıların hesaplarının bulunduğu binlerce offshore şirket ve fonun sırlarının ortaya çıktığını iddia etti.
ICIJ'ın verdiği bilgelere göre, birçok ülkeden milyarderler, hükümet yetkilileri, bunların yakınları ile yardımcıları, gizli şirketler ve banka hesaplarındaki karmaşık offshore yapılarını kullandı.
Offshore bankacılık genellikle yeraltı ekonomisi, organize suç, vergi kaçırma ve kara para aklama gibi konularla gündeme geliyor. 130 bin kişinin adının geçtiği offshore sistemindeki kaçırılan para 32 trilyon doları buluyor
İşte o kişilerden bazıları: 
AZERBAYCAN

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, karısı Mihriban Aliyev ile British Virgin Adaları'nda 2003'te Rosamund adlı bir şirket kuruyor.
2008'de ise bu sefer Azeri işadamı Hassan Gozal ile o tarihlerde 19 ve 23 yaşlarında olan Aliyevlerin iki kızı ortak iş yapıyor. Gozal, yine British Virgin Adaları'nda kurulan Aliyevlerin kızları Arzu ve Leyla Aliyev'in sahibi gözüktüğü üç şirketin direktörü oluyor. Ve bu arada Azerbaycan'da milyarlarca dolarlık inşaat ihaleleri kazanıyor. Oysa Azerbaycan Anayasası, Azeri Meclisi mensuplarının bir yandan ticari faaliyet yürütmesini kesin bir dille yasaklıyor.
FRANSA
Fransa'nın sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kampanya sorumlusu ve yakın arkadaşı Jean-Jacques Augier de Cayman Adaları'nda bir şirket sahibi.
Fransa'da bütçe bakanı iki gün önce İsviçre'deki banka hesapları nedeniyle istifa etmişken, Hollande'ın iyice zor durumda kalması bekleniyor.
Jean-Jacques Augier, Hollande’ın seçim kampanyasında mali işlerden sorumluydu. 
MOĞOLİSTAN
Moğolistan'da eski finans bakanı ve meclis başkan yardımcısı Bayartsogt Sangajav'ın offshore hesapları da ortaya çıkarıldı. Snagajav aynı zamanda Asya Kalkınma Bankası'nda da görev yapmış. 
Bayartsogt Sangajav'ın şirketinin ismi Legend Plus Capital Limited. 2008 yıllarında ismi geçen bu şirket British Virgin Adaları'ndaki bir şirketle birleştirilmiş. 
Sangajav, ICIJ'a yaptığı açıklamada 'Böyle bir hesap açmamalıydım, Sanırım istifa etmem gerekecek' dedi.

 GÜRCİSTAN

Ivanaşvili'nin 2006 yılındaBritish Virgin Adaları'nda bir şirkete sahip olduğu ve bu şirketin hala çalıştığı öğrenildi. Ancak Ivanişvili'nin bu şirketlerden şu anda gelir sağlamadığı belirtiliyor. 
25 Ekim 2012 tarihinde Gürcistan Başbakanı olarak göreve başlayan Ivanaşvili'nin, Mart 2012'de 5 milyar dolar tahmini serveti ile Gürcistan'ın en zengin kişisi olduğu biliniyor. 


ENDONEZYA
Endonezya'nın en zengin ailelerinden birinin başında olan Eka Tjipta Widjaja, dünyanın en uzun ikinci palmiye ağacı plantasyonuna sahip. Bu plantasyondan önemli ölçüde kağıt üretimi yapılıyor. 
Eka'nın da İngiltere'nin British Virgin Adaları'nda  önemli şirketleri bulunuyor. 
 Widjaja, şirketlerle ilgili açıklama yapmadı. 

MALEZYA

Malezya'nın en uzun dönem başbakanlığını yapmış olan  Dr. Mahathir Muhammed'in oğlu olan Mirzan Mahatrir, politik gücünü ve çevresini ekonomik çıkarları için kullanmakla daha önce suçlanmıştı. 
Malezya'da da çok sayıda şirketi olan Mirzan'ın 1997'den 2009'a kadar çeşitli şirketleri Labuan'da yönettiği ortaya çıktı. 


SUUDİ ARABİSTAN 
Hassan Mohammed and Fady Mohammed Jameel
Hasan Muhammed and Fadi Muhammed Cemal, Suudi Arabistan'ın en zengin adamlarının oğulları. Ve bu ikisi Abüllatif Cemal Grup'unun yöneticileri. 
Toyota'nın dünyadaki en büyük bayilerinden olan şirketin yöneticilerinin offshore şirketleri British Virgin Adaları'nda bulunuyor. 
Söz konusu şirketten yapılan açıklamada Cemal kardeşlerin offshore şirketine sahip olmadığı söylendi. 

The Shoman family
ÜRDÜN
Arap dünyasının en büyük banka gruplarından Arap Bank Group'un 2001'de ölen genel başkan yardımcısı Halid Şoman'ın çocukları ve karısı da Virjin adasında offshore şirketlere sahip. 
Ömer Şoman'ın asistanı kendisinden şirketlerle ilgili bir açıklama yapılması istenmesine rağmen cevap vermedi. Ayrıca Suda Şoman ve Ayşe Şoman'a da ulaşılamadı. 

Moonis Elahi
PAKİSTAN 
Munis Elahi, Pakistan'ın geçtiğimiz aya kadar görev yapan başbakan yardımcısı Kadri Pervez Elahi'nin oğlu. Kadri ailesi geçtiğimiz beş sene içerisinde Pakistan'da oldukça etkiliydi. Munis Elahi, illegal ödemeler almaktan suçlanmıştı. Elahi, British Virgin Adaları'nda bulunan Olive Groves Assets şirketinde pay sahibi ve yönetici. 
Elahi bu şirkette ortaklığı olduğunu ve yönetici olduğunu reddediyor.


OFFSHORE NEDİR?
Aslında kıyı ötesi anlamına gelen offshore bankacılığı, genellikle küçük ada ülkelerinde yapılmasına rağmen İsviçre, Lüksemburg ve Andorra gibi ülkelerdeki bankacılık için de kullanılan bir terim.
Offshore bankacılığın sağladığı avantajlardan bazıları, çok düşük vergi ya da sıfır vergi imkanı, gizlilik, mevduata kolay erişim ile siyasal ve finansal istikrarsızlığa karşı koruma olarak biliniyor.

Hiç yorum yok: