29 Ocak 2013 Salı

Yahudileri kızdıran, "Yahudi" kimdir?-Nurhayat KÜÇÜK


Shlomo Sand, israil asıllı, Avusturya doğumlu, Yahudi ve Tel Aviv Üniversitesinde Tarihcidir. Son zamanlarda bir kitap yazarak ortaliği fena halde karıstırmıştır.
Kızgın Yahudilerden, ölüm tehtidleri alan Shlomo Sand,buna rağmen İsrailde en cok kitap satışı yapanlar listesine girmeyi başardı.
Salman Rüşti’nün “Şeytan Ayetleri” kitabı, nasıl müslüman halkının tepkisine yol açtıysa, Shlomon Sand, tam ters bir şekilde, Yahudi halkının çok büyük tepkisini aldı.
Sand'ın kitabında anlatılanları kısaca bir özetliyelim;
Kitabın adı, “Yahudi halkı, Nasıl İcat edildi?”
Bugün Yahudi denilen halkın gerçekte bir “icat”tan ibaret olduğu ve 19. yüzyılda Siyonistler tarafından sırf bir devlet kurabilmek için kurgulandığı tezine dayanıyor. Sand, Yahudi halkı ve diyasporasının köklerinin kabul edilenin aksine antik dönemde Filistin’den sürülen İbranilere değil, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa başta olmak üzere pek çok bölgede din değiştiren topluluklardan oluştuğu görüşünde.
Kitabında Yahudilere zıt şekilde görüş beyan eden Sand, Suan Kendi halkının Salman Rüstü'sü ilan edilmiş durumda. İsrailli bir Yahudi ve Tarihci, oldugu halde, fikirlerinden dolayı Nazi ve Hamas taraftarı gibi göründüğünü düşünenler çoğunlukta. Zaten Siyonist Yahudilere asıl soğuk duş etkisi yapan da bu oldu.
Shlomon Sand'ın aslında, anti-semitizmle alakası yok. Ona göre “Dünyanın pek çok yerinde birbirinden bağımsız ve farklı etnik gruplardan Yahudi dinine mensup gruplar 19. yüzyılda bir grup Siyonist entelektüel ve politikacı tarafından tek bir etnik ulusmuş gibi gösterildi ve resmen gerçekte etnik bir unsura dayanmayan Yahudi halkı icat edilmiş oldu”.
Sholomo Sand bu araştırmasında 19. yüzyıl Yahudi politikacıları ve entelektüellerinin kurgusal bir Yahudi halkı yarattıklarını ve zamanın modası olan bir ulus-devlet kimliğini oluşturmak için buna paralel olarak hayali bir geçmiş de kurguladıkları görüşünde.
Ona göre Siyonist yöneticiler bu ulusu ya da halkı icat edebilmek için giderek gerçek-hayal karışımı tarihi bir realiteye dönüştürdükleri Yahudilik dinini temel aldılar. Sand’ın çalışmasına göre icat edilen bu Yahudi halkı senaryosu şu temel etaplardan oluşuyor:
“Kutsal kitap döneminde yükseliş devri yaşayan, sonra göçebeliğe zorlanan, bu şekilde dünyanın pek çok yerine dağılan ve senaryonun sonunda bir U dönüşü yaparak kutsal topraklara geri dönen bir halk”.
Amaç ulusal bir birlik şuuru yaratmak… Tüm bunların kaynağı ise bilimsel bulgulardan çok Kutsal Kitap’a dayandırılmış. Sand’ın deyişiyle Kutsal Kitap 19. yüzyılda bu amaçlarla adeta bir tarih kitabı haline getirilmiş.
Olay çıkaran kitabına esas olarak bu görüşleri alan Shlomo Sand gerçekte bir Yahudilik ya da Yahudi dininin hiç olmadığını iddia etmiyor tam tersine Yahudiliği ilk tek tanrılı din olarak kabul ediyor.
Fakat Yahudi kökünden gelen etnik ırka dayalı bir ulus düşüncesinin tamamen uydurma olduğu kanaatinde. Tel Aviv Üniversitesinin 63 yaşındaki bu profesörüne göre günümüzde Yahudilerin akrabalıkları Hz. İbrahim ya da Hz. İshak’tan çok Hazar kaanlarıyla. Yani dünyanın değişik yerlerinden geçmişte din değiştirerek ve hatta bunlarin bazılarının kökenleri Türk oldugu tezini savunarak, Yahudi dinine geçenlerin gerçekte Yahudilerle bir bağı olmadığı fakat Siyonizmle alakalı oldugu sonucuna ulaşıyor.
Siyonistlerin reddettigi, tarihci Sand, Firavun tarafından Mısır’dan sürüldükten yüzlerce yıl sonra bir de Yahudilerin kutsal tapınaklarının yıkılışıyla Romalılar tarafından sürgüne uğratıldıkları mitini de gerçek dışı olmakla itham ediyor. Ona göre Yahudi halkı kimliğinin önemli tarihi unsurlarından birini oluşturan bu olay tamamen bir efsaneden ibaret. Zira o dönemde Romalılar böyle bir şey yapmadıkları gibi yapacak nakil vasıtaları da yokmuş. Zaten bu konuda herhangi bir tarihi belge ve kanıt da bulamamış. Kısacası Sand’a göre Filistin dışına bir Yahudi tehcirinin tarihte kaydı yok.
Yorum sizin, Sevgiler.

Hiç yorum yok: