13 Şubat 2012 Pazartesi

Google Mason Yapılanması mı ? - Cezmi YURTSEVER


Dünyadaki internet dünyasının en aktif arama motoru Google, insanoğlunun ürettiği bilgi kaynaklarını denetim altına almak ve yönlendirmek amacıyla kurulmuştur. Google’nin “G Mail” simgesi ise Mason önlüklerinden esinlenerek şekillendirilmiştir.
İnternet ortamında bilgiye ulaşmak isteyenlerin parmakları harflere ve kelimelere giderken kendilerine köprü olacak “Google” arama motoru ile karşılaşırlar. Ve sonra istedikleri her ne ise onu yazıp enter tuşuna basmaları ile sanal ortamındaki bilgi kaynakları web sayfaları veya fotoğraflar önlerine gelir. Özetle “Google” 2000’li yılların başlarında dünyanın en hızlı arama motorudur.

Google’nin de kendine özgü bir hikayesi vardır. 1998 yılında ABD’nin Kaliforniya kentinde Google’yi kuran Stanford Üniversitesi Matematik mühendisliğinde doktora öğrencisi iki genç insan Larry Page ve Sergey Brin’in çalışmaları bilgisayar dünyasına yansıdı. Kuruluşunda 25 milyon dolar sermaye orta konmuştu. Google, kısa zamanda gelişti. 2007 yılı içinde çalıştırdığı insan sayısı 10 bin sayısına ulaştı. Ve yıllık geliri de 7.14 milyar dolara ulaştı. Bilanço net karı ise 1.69 milyon dolar idi.

Google’nin kısa zamanda dünya internet iletişim alanında zirveye ulaşmasının arka planında belirlenen hedefler hep gizlendi. Google’nin kendi açıklaması ile kuruluş amaçları şu sözlerle açıklanıyor: “Google, “googol” sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmıştır. Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan “googol” sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terimdir. Google’ın bu terimi kullanması, şirketin dünyadaki tüm bilgiyi organize etme misyonunu yansıtır.”

Google’nin kendi açıklamaları çerçevesinde kelime analizini yapacak olursak baştaki “G” harfinin “1 (bir)” olduğu ve onu izleyen “oo” sayıları ve daha sonra gelen yine “1” ve oo sayıları…Google bu haliyle matematiksel bir denklem ve gizemli bir şifredir. “G” harfinin “l” sayısına karşılık gelmesi tesadüfi olamazdı. Masonluktaki “her şeyi yaratan evrenin ulu mimarı” da “G” harfi ile ifade ediliyordu. “Google” kelimesi veya şifresi bulunurken “Masonluğun” kurucu ögesi “G” özellikle yerleştirilmişti. Bu bilgilerin ışığında Google’nin kuruluşu amacı olarak belirlenen “Dünyadaki tüm bilgiyi organize etme misyonu” bambaşka amaçların/ hedeflerin olduğunu gösterir. X bütün bunları düşünürken perdeyi biraz daha aralamaya karar verdi.
Google’nin internet iletişiminde hazırlamış olduğu hızlı posta veya mesaj servisinin kod ismi de “Gmail”olarak benimsendi. Kelimenin başında bulunan “G”harfi, Google’nin tanımlanmasıydı. “Gmail”e sembol tasarlayanlar “Mail” ile M harfinin yerleştirildiği bir kutu veya torba şeklinde olmasını istediler. M’nin hazırlanmış haline biraz dikkatlice bakan X karşısındaki şeklin Masonların takındığı ön kısma yerleştirilen torba şekli olduğunu çözümledi. Masonlar arasında “dul kadının kesesi” şifresi ile açıklanan torba, efsanevi Mason önderi Hiram usta ile de ilgiliydi. Torba’nın “M” harfi şeklinde tasarlanması “Mason” kelimesinin de bir yansıması idi. Bütün bu haliyle Google ve onun mesaj servisi olan Gmail birer mason şifresi idi. Misyonda açıklanan “Dünyadaki tüm bilgiyi organize etme misyonu”nu sağlamanın farklı bir yönü idi.

Hiç yorum yok: