10 Ocak 2013 Perşembe

Kim Jong-il Nasıl Bir Liderdi?


Nasıl Bir Liderdi?

Kuzey Kore devlet televizyonu, 69 yaşındaki ülke lideri Kim Jong-il’in önceki gün “aşırı fiziksel ve zihinsel yorgunluğa” bağlı olarak öldüğünü duyurdu. Çin resmi ajansı Şinhua’nın flaş olarak duyurduğu habere göre, Kim Jong İl 69 yaşında “büyük fiziksel ve zihinsel sebeplerden” hayatını kaybetti. Şinhua’nın da Kuzey Kore haber ajansına dayandırarak verdiği haberde Kim’in 17 Aralık’ta trenle yaptığı tur sırasında yerel saat ile 08.30′da hayatını kaybettiği kaydedildi. Üç yıl önce bir beyin kanaması geçirdiği sanılan Kim’in, kalp ve şeker hastalıkları biliniyordu. Kuzey Kore’nin bir dakikası bir dakikasına uymayan gizemli lideri Kim Jong İl, demir yumruğu ve nükleer silahlara olan tutkusuyla 17 yıl boyunca dünyaya korku saldı. 69 yaşında kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Kim, 1994 yılında babasının ölümünün ardından iktidara geçti. Güney Kore ve ABD ‘ye yönelttiği sayısız tehdit nedeniyle bölgede yeni bir savaş başlatmasından korkulan Kim, etkili bir konuşma tarzına sahip ve yorulmak bilmeyen bir hatip olarak tanınıyordu.

Uçağa Binmiyordu

Bill Clinton’ın başkanlığı sırasında Pyongyang’a iki kez ziyarette bulunan eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Kim’i son derece zeki ve kültürlü bir lider olarak nitelemişti. Clinton’ın ardından 2002′de seçilen George W. Bush ise Kuzey Kore liderini nükleer silah üretmek için halkını aç bırakan bir “tiran” olmakla suçlamıştı. Uluslararası arenada pek sevilmeyen Kim, vatandaşlarının ise “sevgili lideri” idi. Kim, puro, konyak ve lezzetli yemeklere olan düşkünlüğüyle tanınıyordu.

Uçak korkusu nedeniyle sadece trenle seyahat eden Kim, yurt dışı ziyaretlerden de kaçınıyordu. 2001 yılında Moskova’yı ziyaret etmesi gerektiğinde Kim, tüm yolu iki ayda trenle giderek herkesi şaşırtmıştı. Temmuz-Ağustos 2001′deki yolculuk sırasında Kim’e eşlik edenler arasında bulunan eski Rus elçisi Konstantin Pulikovsky, “Orient Express” adlı kitabında Kim’in 16 vagonluk özel trenine kasa kasa Fransız şarabı yüklendiğini yazmıştı. Pulikovsky, tren daha varmadan istasyonlara canlı ıstakozların gönderildiğini belirtmişti.

Kuzey Kore liderinin suşi şefi Kenji Fujimoto, 10 bin şişeden oluşan bir şarap mahzeni olan Kim’in her hafta köpekbalığı yüzgecinden yapılan bir çorba içtiğini söylemişti. Şefe göre gece yarısı başlayıp sabaha kadar süren ziyafetlere ev sahipliği yapan Kim’in en uzun ziyafeti 4 gün sürmüş. Medeni durumu konusunda ayrıntılı bilgi olmayan Kim’in bir kez evlendiği ve en az 3 kadınla birlikte olduğu sanılıyor. Kim’in, bu kadınların ikisinden üç oğlu, bir diğerinden ise kızı olmuştu. En büyük oğlu olan 38 yaşındaki Kim Jong Nam, Disney parkına gitmek için sahte kimlikle Japonya’ya girmeye çalışırken yakalanınca babasının gözünden düşmüştü. Kim, 2010′da 20′li yaşlardaki üçüncü oğlu Kim Jong Un’u varisi ilan etmişti.

Yaklaşık 1,55 metre boyundaki Kim, uzun boylu görünmek için platform topuklu ayakkabılar giyiyor ve permalı saçlarını kabartıyordu. Gri ve yeşil renkli tulumlar tercih eden Kim, kıyafetlerini mutlaka güneş gözlükleriyle tamamlıyordu. Sinemaya olan düşkünlüğüyle tanınan Kim, ülkesinde film endüstrisinin gelişmesi için çaba harcamıştı. Kuzey Kore ile Kim Jong İl’in hayatındaki önemli tarihler şöyle:

15 Nisan 1912: Kuzey Kore’nin kurucusu Kim İl Sung, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da dünyaya geldi.

16 Şubat 1942: Kuzey Kore’nin resmi tarihine göre Kuzey Kore lideri Kim Jong İl, Kore yarım adasındaki en yüksek tepe olan Paektu dağındaki bir gerilla kampında dünyaya geldi. Bazı kaynaklara göre ise Kim Sibirya’da bir köyde 1941′de dünyaya geldi.

9 Eylül 1948: Kim İl Sung, Kore yarımadasının kuzey yarısında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni kurdu.

25 Haziran 1950: Kuzey Kore, Güney Kore’yi işgal etti.

27 Temmuz 1953: Kore Savaşı yapılan ateşkes anlaşmasıyla barış anlaşması imzalanmadan sona erdi.

Eylül 1973: Kim Jong İl İşçi Partisi’nin, parti teşkilatı, yönlendirme ve propaganda işleri sekreteri olarak partinin iki numaralı ismi oldu.

Şubat 1974: Kim Jong İl İşçi Partisi Merkez Komitesinin Siyasi Bürosuna seçilerek, resmen Kuzey Kore’nin gelecekteki lideri oldu.

10 Ekim 1980: Kim Jong İl’in partinin gelecekteki lideri olacağı, diğer önemli görevleri de üstlendiği İşçi Partisi’nin kongresinde halka ilan edildi.

8 Ocak 1983: Kim Jong İl’in üçüncü ve en genç oğlu Jong Un dünyaya geldi.

24 Aralık 1991: Kim Jong İl Kore Halk Cumhuriyeti Ordusunun En Üst Rütbeli Komutanı seçildi.
Nisan 1993: Kim Jong İl Ulusal Savunma Komisyonu başkanı seçildi.

8 Temmuz 1994: Kim İl Sung’un kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi üzerine iktidar Kim Jong İl’e geçti.

8 Ekim 1997: Kim Jong İl İşçi Partisi Genel Sekreteri seçildi.

Ağustos 2008: Kim Jong İl’in inme geçirdiği bildirildi.

21 Temmuz 2010: ABD, Pyongyang yönetimini nükleer silahlanmadan vazgeçirmek amacıyla Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımları uygulamaya koydu.

28 Eylül 2010: Kim Jong Un 4 yıldızlı general rütbesine getirildi ve İşçi Partisi’nde liderlik rolleri verildi. Kore medyasında ilk kez adı geçen Kim Jong Un’un aldığı terfiler ülkenin yeni lideri olarak belirlendiğinin teyidiydi.

10 Ekim 2010: Kim Jong Un, ülkede düzenlenen en büyük askeri geçit töreninin yapıldığı İşçi Partisi’nin 65. kuruluş yıl dönümünde ilk kez halk karşısına çıktı.

11 Ekim 2010: Kim Jong İl’in kumar düşkünü oğlu Kim Jong Nam, Çin’in başkenti Pekin’de TV Asahi adlı Japon televizyonuna verdiği mülakatta, iktidarın baba bir anne ayrı kardeşine, babadan oğula geçme yöntemiyle bırakılmasına karşı olduğunu açıkladı. Gözlemcilere göre vaktinin büyük çoğunluğunu ülke dışında geçiriyor olması nedeniyle Kim Jong Nam’ın sözlerinin bir değerinin bulunmuyordu.

16 Şubat 2011: Kim Jong İl 69. doğum gününü kutladı.

15 Nisan 2011: Kuzey Kore’nin müteveffa kurucusu Kim İl Sung, doğumunun 99. doğum yıl dönümünde, “Güneş Günü” adı verilen ülkenin en önemli tatil gününde düzenlenen törenlerle anıldı.

18 Aralık 2011: Kim Jong İl’in 69 yaşında öldüğü Kuzey Kore’nin başkentinden yayın yapan devlet televizyonundan ilan edildi. 

Hiç yorum yok: