29 Ocak 2013 Salı

İsrailli Tarihçinin Büyük İddiası-www.yeniaktuel.com.tr

"Yahudi Halkı 19'uncu Yüzyılda İcat Edildi"

İsrailli Yahudi Tarihçi Shlomo Sand Bir Kitap Yazdı… Salman Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri Etkisi Yarattı. Ölüm Tehditleri Alan Tarihçi Sand'a Göre "yahudi Halkı" Kavramı Tamamen 19'uncu Yüzyılda Siyonistlerin Uydurduğu Bir Şey. 



Tel Aviv Üniversi-tesi'nden tarihçi Shlomo Sand bir kitap yazdı ve ortalığı fena hâlde karıştırdı. İki yıl önce yazdığı peynir ekmek gibi satılarak pek çok ülkede ve en başta İsrail'de en çok satanlar arasına giren kitap o kadar çok tartışmaya sebep oldu ki, İsrail'de ve Yahudi diyasporasında adeta Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" etkisi yaptı. İsrail'de 19 hafta boyunca en çok satanlar arasında kalan kitabını piyasaya sürdüğü iki yıl içerisinde tıpkı "Şeytan Ayetleri"nin yazarı gibi kızgın Yahudilerden ölüm tehditleri aldı, hakaret ve eleştirilere maruz kaldı. Ancak Avusturya doğumlu İsrailli Sand her şeye rağmen kitabını ve tezini savunmaya devam ediyor. Shlomo Sand'ın "Yahudi Halkı Nasıl İcat Edildi?" kitabı adı üstünde bugün Yahudi denilen halkın gerçekte bir "icat"tan ibaret olduğu ve 19'uncu yüzyılda Siyonistler tarafından sırf bir devlet kurabilmek için kurgulandığı tezine dayanıyor. Sand, Yahudi halkı ve diyasporasının köklerinin kabul edilenin aksine antik dönemde Filistin'den sürülen İbranilere değil, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa başta olmak üzere pek çok bölgede din değiştiren topluluklara dayandığı görüşünde.

Bu yaklaşım ilk bakışta bir Nazi'ye ya da Hamas taraftarına aitmiş gibi görünse de İsrailli ve Yahudi bir tarih profesörüne ait olması işin rengini değiştiriyor. Ancak Sand'ın anti-semitizmle alakası yok. Ona göre "Dünyanın pek çok yerinde birbirinden bağımsız ve farklı etnik unsurlardan Yahudilik dinine mensup gruplar 19'uncu yüzyılda bir takSiyonist entelektüel ve politikacı tarafından tek bir etnik ulusmuş gibi gösterildi ve resmen gerçekte etnik bir unsura dayanmayan Yahudi halkı icat edilmiş oldu". Sholomo Sand bu araştırmasında 19'uncu yüzyıl Yahudi politikacıları ve entelektüellerinin kurgusal bir Yahudi halkı yarattıklarını ve zamanın modası olan bir ulus-devlet kimliğini oluşturmak için buna paralel olarak hayali bir geçmiş de kurguladıkları görüşünde. Sand'ın deyişiyle kutsal kitap 19'uncu yüzyılda bu amaçlarla adeta bir tarih kitabı hâline getirilmiş. 
Antik Yahudilerin mirasçısı Filistinliler
Fırtınalar yaratan kitabına esas olarak bu görüşleri alan Shlomo Sand gerçekte bir Yahudilik dininin hiç olmadığını iddia etmiyor ancak Yahudi kökünden gelen etnik, yani ırka dayalı bir ulus düşüncesinin tamamen bir uydurma olduğu kanaatinde. Tel Aviv Üniversitesi'nin 63 yaşındaki bu profesörüne göre günümüzde Yahudilerin akrabalıkları Hz. İbrahim ya da Hz. İshak'tan çok Hazar kaanlarıyla. Yani dünyanın değişik yerlerinden geçmişte din değiştirerek Yahudilik dinine geçenlerin gerçekte Yahudi halkıyla bir bağı olmadığı sonucuna ulaşıyor.

Hiç yorum yok: