19 Kasım 2012 Pazartesi

İsrail yaralı askerleri cephede bırakmış-A. Aydoğan Kalabalık


1973 yılındaki Yom Kippur savaşı sırasında İsrail askerlerinin yaralı askerlerini cephede bıraktıkları ortaya çıktı. 

Ramazan ayının 10. gününe denk gelen 6 Ekim 1973 tarihinde başlayan ve savaşın başladığı günün İsrail'de Yom Kippur bayramı olması nedeniyle Yom Kippur olarak tarihe geçen savaşla ilgili yeni belgeler ortaya çıktı.

İsrail Yediot Ahronot Gazetesi dün yeni bir belge yayınladı. İsrail hükümetinin içinde bulunduğu durumu gözler önüne seren toplantıda, zamanın İsrail savunma bakanı, yaralıların bulundukları yerde bırakmaktan başka çare kalmadığını belirtiyor.

Zamanın İsrail Başbakanı Golda Meir'in isteği ile savaşın başlamasından bir gün sonra 07.10.1973 tarihinde öğle saatlerinde yapılan toplantıda, İsrail Savunma Bakanı Moshe Dyan, İsrail cephelerinin bir biri ardına düştüğünü ifade ediyor. 

İsrail Başbakanı Meir tarafından dramatik olarak nitelendirilen toplantıda konuşan Dyan, Barlif Hattı'nın Mısır askerleri tarafından geçildiğini,  İsrail ordusunun kanal'ın 30 km. doğusuna çekilmesinin gerekliliğini ifade ediyor.  Dyan'ın konuşmasındaki en dikkat çekici nokta ise, yaralı askerlerin cephede bırakılmasının mecburiyetini dile getirmesi.

Dyan konuşmasında: ''Çünkü onları kurtaramayız, orada yaralıları bırakarak diğer cephelerde kurtarılması  mümkün olanları kurtarmak durumundayız. Kim diğer cephelere kaçarak kendini kurtarabilirse bunu yapsın ve kurtulsun, isteyen teslim olsun. Askerlerimize kendilerine ulaşmadığımızı, kaçmak veya teslim olma konusundaki kararın kendilerinin vermek durumunda olduğunu onlara söylememiz lazım.'' Diyor. 
 
Meir Dyan'ın sözünü keserek araya giriyor ve ''Anlamadığım bir şey var. Ben kanalı (Suveyş) geçtikten sonra onlara (Mısır askerlerine) saldıracağımızı düşünüyordum. Ne oldu?'' Dyan: ''Tanklarımız gitti ancak tanklarımızı vurdular. Uçaklarımız roketlerden dolayı bölgeye yanaşamıyor. Bize yapılan bu saldırı üç yıllık bir planlama ve hazırlıktan sonra gerçekleştirildi.''

Dyan konuşmasında düşmanın gücünü hafife aldıklarını ve hata yaptıklarını belirtiyor. Dyan; ''Şimdi kendimizi hesaba çekme zamanı değil. Araplar цncesine göre 'şok daha iyi savaşıyor, ellerinde silah ta var. Tanklarımızı vuruyorlar, roket şemsiyesinden dolayı uçaklarımız düşmana yaklaşamıyor.'' Şeklinde konuşuyor. 

Mısır'da 6 Ekim ve 10 Ramazan Zaferi olarak bu gün kutlanan savaşta zamanın Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat, İsrail'in hiç beklemediği bir günde ani bir saldırıyla  İsraillilerin şeytanın bile geçemez dediği Barlif Hattı'nı geçmiş ve ardından yapılan anlaşma ile İsrail tarafından işgal edilen Sina Yarımadasını kurtarmıştı.

Aynı savaşta Suriye de İsrail'e saldırdı ancak İsrail askerlerini Golan tepelerinden çıkarmayı başaramadı. 

Hiç yorum yok: