18 Ağustos 2013 Pazar

Snowden'a göre ABD ekonomik NATO kuruyor-SÜLEYMAN YAŞAR

CIA çalışanı Edward Snowden, ABD ve İngiliz istihbaratının 2009 G-20 toplantısında konuk üyeleri dinlediğini ileri sürmüştü. Ardından CIA'nın, Google, Microsoft, Apple ve başka IT şirket kullanıcılarının şahsi bilgilerine ulaşabildiğini belirtmişti. Bu kez Snowden'dan alınan bilgilere göre ABD'nin Çin ve Rusya'yı dışarıda bırakarak ekonomik NATO kurmak istediği ileri sürülüyor

Peki nedir ekonomik NATO? NATO, açılımı Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü olan bir güvenlik işbirliği teşkilatı oluyor. Oysa ekonomik NATO, ABD ve AB arasında bir serbest ticaret anlaşması ile ABD ve Pasifik ülkeleri arasında yeni bir serbest ticaret anlaşması meydana getiriyor. Böylece ABD, Çin ve Rusya'yı dışarıda bırakan iki yeni serbest ticaret bölgesi kurmayı planlıyor. Bu plan 22. yüzyılın tasarımı oluyor. Ve güneşin Washington'dan kontrolü anlamına geliyor.


Gelelim ekonomik NATO'nun parasal kazançlarına... AB ve ABD serbest ticaret bölgesi sayesinde Avrupa ekonomisinin 158 milyar dolar, ABD ekonomisinin 130 milyar dolar kazanç sağlayacağı düşünülüyor. Yine bu ticari birliğin ardından beş yılda gümrüklerin kaldırılmasıyla 120 milyar dolar ilave kazanç elde edileceği tahmin ediliyor. Kazançlar sadece bunlarla bitmiyor, İngilizce Pravda'ya göre, ABD ve AB'nin ortak yeni para birimine geçerek hızla çoğalan dolar ve euro borçların tasfiyesi tasarlanıyor.

Gelelim Pasifik serbest ticaret bölgesine... ABD, Pasifik ülkelerinden Avustralya, Endonezya, Malezya, Filipinler ve diğerlerini kapsayacak bir serbest ticaret bölgesini hayata geçirecek. Böylece ABD, hem Avrupa'da hem de Pasifik'te yeni ve büyük pazarlara açılarak ekonomisini büyütecek.

Peki ABD ekonomik NATO'yu kuramadığı takdirde ne olacak? Ekonomik NATO hızla kurulamadığı takdirde bu defa BRIC olarak isimlendirilen Çin, Rusya, Brezilya ve Hindistan pazarlarını kilitleyip ABD ekonomisinin ve dolayısıyla siyasetinin 22. yüzyıl hâkimiyetini ele geçirmesini engelleyebilecek. İşte bu nedenle ABD hızlı davranıp planını hemen hayata geçirmek istiyor. 

Peki bu plan karşısında Türkiye ne yapacak? Bildiğiniz gibi Türkiye NATO'ya üye olduğundan ekonomik NATO'da bulunması gerekiyor. Hatta Türkiye, AB'ye tam üyelik müzakerelerini yürüten gümrük birliği üyesi bir ülke olarak yaşamını sürdürüyor. <b>Ama ortada bir sorun var. </b>Başbakan Erdoğan'ın son ABD ziyaretinde iki konuda anlaşmazlık çıkmıştı. Bu konular, serbest ticaret anlaşması ve Suriye olarak biliniyor. Ve ABD, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması yapma konusunda ipe un serdi. İşte ABD tutumunu sürdürürse Türkiye, Rusya ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nı canlandırmalı. Çünkü AB ve ABD'nin en büyük korkusu bu teşkilatın canlanması. Turgut Özal'ın kurduğu bu teşkilat adeta yok edildi. 

Anlayacağınız, ekonomik NATO'ya girişte Türkiye sıkıştırılırsa elinde kullanacağı önemli bir ekonomik bölge avantajı var. Ve Türkiye gerekirse avantajını kullanmalı

Hiç yorum yok: