13 Ocak 2013 Pazar

Almanya trenine binmeyince öldürüldükleri ortaya çıktı-SaadetOruç


Paris’te öldürülen üç kadından biri olan PKK kurucularından Sakine Cansız’ın, saat 13.30’da Almanya’ya gitmek üzere bilet aldığı, ancak beklenen saatte Almanya’ya ulaşamaması üzerine cinayetin ortaya çıktığı öğrenildi.
Paris’te sadece Fransa’yı değil, Türkiye’yi de sarsan ve üç kadının hayatını kaybettiği suikastle ilgili detaylar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Olayın faillerinin belirlenmesi amacıyla başlatılan soruşturma kapsamında farklı pistler değerlendirilirken, Sakine Cansız’ın saat 13.30’da Paris’ten Almanya’ya gitmek üzere bilet aldığı ancak beklenen saatte Almanya’ya ulaşmaması nedeniyle endişelenilmesi üzerine olayın ortaya çıktığı öğrenildi.
Cinayet öğleden önce işlendi
STAR’a bilgi veren kaynakların açıklamasına göre, suiksatin öğleden önce gerçekleşmiş olabileceği de ihtimaller arasında. Zira saat 13.30’da Gare de L’Est’ten Almanya’ya kalkacak treni binebilmesi için en geç saat 13 civarında Kürdistan Enformasyon Merkezi’nden çıkmış olması gerektiği düşünüldüğü zaman, saldırının zamanına ilişkin olarak da bir sonuca ulaşılmış oluyor. Ortalama üç saat sürmesi gereken tren yolculuğunun ardından varması gereken adrese 17 civarında ulaşmaması üzerine Almanya’da Sakine Cansız’ı bekleyen kişiler endişelenmeye başladılar ve Paris ile telefon trafiği başladı.
Paris La Fayette sokağı 147 numaralı adreste bulunan ve iki odadan oluştuğu yazılan büroda ise, Sakine Cansız’ın valiz hazırlamakta iken öldürüldüğü bilgisi Fransız güvenlik yetkilileri tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Bütün bu detaylar, saldırının önceden açıklandığı gibi öğleden sonra değil, öğleden önce gerçekleştiği şeklinde yorumlandı.
Kapı zili bozuk, kamera yok
Binaya üç ayrı kodla girildiği ancak bir süredir kapı zilinin bozuk olduğu öğrenildi.Söz konusu büro, 20 yıldan fazladır Kürdistan Enformasyon Merkezi olarak kullanılmasına karşın, kapıda tabela bulunmuyor. Binanın girişinde kamera bulunmazken, karşı binadan kamera ile izlendiği iddia edildi.  STAR’a bilgi veren Türk diplomatlar, üç kadının da Türk vatandaşı olduklarını ancak henüz konsolosluk makamlarına cenaze işlermleri için başvurunun olmadığını söylediler.
Üç kadın da Türk vatandaşı
Fransa eski İçişleri Bakanı Claude Gueant, Fransız basınına yaptığı açıklamada olayın arkasında Türk makamlarının bulunduğu şeklindeki yorumları “olasılık dışı” olarak tanımladı. Türkiye ile Fransa arasındaki iç güvenlik anlaşmasının da mimarı olan Gueant, Türkiye ile Fransa arasında en iyi işleyen alanlardan birisinin adli ve güvenlik işbirliği olduğunu söylerken, Türk servislerinin Fransa’da bu tür bir operasyon yapmış olma olasılığı olmadığını kaydetti.
MİT gerekirse ekip gönderecek
 Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt Enformasyon Bürosu’nda PKK’lı 3 kadının infaz edilmesine ilişkin soruşturmada MİT’in de devrede olduğu öğrenildi. Fransız makamlarının, adli soruşturmada destek aldığı istihbarat servisinin, Türkiye ile ‘bilgi paylaşımı’ kapsamında temasa geçtiği ve öldürülen üç kadın hakkında bilgi istediği öğrenildi. Adli soruşturmalarda bilgi paylaşımının istihbarat servisleri arasında rutin bir yardımlaşma olduğu, ancak Türkiye’yi ilgilendiren konularda gerektiğinde özel ekiplerin de yurt dışında görevlendirilebileceği belirtildi. Paris’teki katliamın Türkiye’nin terör sorununun çözümü için attığı en önemli adımı olumsuz etkilemeye yönelik olduğu değerlendirilirken, bu nedenle gerekirse soruşturma için özel bir ekibin Fransa’ya gönderilebileceği belirtiliyor.
Cenazeler Türkiye’ye getirilecek
Fransa’nın başkenti Paris’te 3 PKK’lı kadının öldürülmesiyle ilgili Fransız polisinin, otopsi çalışmalarının 10 gün sürebileceğini ailelere ilettiği ileri sürülürken, AFP’nin polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, öldürülen kadınlardan birinin kafasına 4, diğer iki kadının kafalarına isabet eden 3 kurşunla öldürüldüğü belirtildi. Hayatını kaybeden üç kadının da cenazesinin Türkiye’ye getirileceği öğrenildi. Ailelere üc cenazenin de Ahmat Kaya ile Yılmaz Güney’in bulunduğu Pere-lechaise mezarlığına gömülmesi önerildi ancak, Dersim dağlarına gömülmeyi vasiyet eden Sakine Cansız Dersim’de, Fidan Doğan Kahramanmaraş’da, Leyla Söylemez Diyarbakır’da toprağa verilecek.

Hiç yorum yok: