8 Kasım 2012 Perşembe

Ukrayna'da bazı program ve dizilerin yasaklanması gündemde! Hangi yapımlar tehlikede?


Ukrayna'da bazı program ve dizilerin yasaklanması gündemde! Bu ilginç haberin ayrıntılarına göz atalım:

Nickelodeon kanalı için Stephen Hillenburg tarafından yaratılan çizgi film serisi SpongeBob SquarePants(SüngerBob KareŞort) başta olmak üzere çeşitli televizyon serileriyle ilgili Ukrayna'dan ilginç bir haber geldi!

Bikini Adası’nda yaşayan su altının saf, neşeli ve iyi yürekli sakini SüngerBob’un maceralarını izlediğimiz animasyon serisi için Ukrayna'da genel ahlakı korumak ve düzenlemek amacıyla oluşturulan Ulusal Uzman Komisyonu tarafından beklenmedik bir karar alındı ve ortaya çıkan kararlar sonrasında dizi 'çocuklar için gerçek bir tehdit' olarak nitelendirildi. 


Kurul, Daily Mail'in geçtiği habere göre Emmy, Annie, Golden Reel, Kids' Choice ve Teen Choice gibi çeşitli ödül organizasyonlardan birinciliklerle dönmüş olan SpongeBob Squarepants'ı, alt metninde ve hikayesinin belirli noktalarında eşcinsellik öğeleri barındıran ve çocukları eşcinsel eğilime yönlendiren bir yapım olarak görüyor. Bu durumu destekleyen örneklerden birisi olarak ise Sünger Bob’un en yakın arkadaşı Patrick ile el ele tutuşması gibi çeşitli sahnelerin ikili arasında eşcinsel bir ilişki olduğuna dair imalarda bulunması olarak gösteriliyor.


Kurul yetkilileri aldıkları kararın ardından SpongeBob SquarePants'ın Ukrayna televizyonlarındaki yayınını yasaklatmak için harekete geçti.


Bu arada kurulun tek hedefi SpongeBob SquarePants değil! Çocuk ve aynı zamanda yetişkinlere hitap eden diğer birçok program da kurulun tehlike listesinde yer alıyor. Şimdi diğer programların hangileri olduklarına bakalım:

Dünya genelinde geniş bir izleyici kitlesine sahip TeletubbiesFamily GuyPokemon ve The Simpsons isimli animasyon ve çizgi serileri 'aile yapısını bozma ve yıkımına yol açma, uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıkları empoze etme' gibi tehlikeli durumlara ortam yarattığı gerekçisiyle kurulun kara listesine giren diğer diziler oldular.


Komisyon raporunun bir bölümünde BBC'nin çocuk programı Teletubbies'in karakterlerinden biri olan ve mor renkli, başının üzerinde üçgen bir anten bulunan Tinky Winky'nin kadın çantası taşıdığını ve cinsiyetinin hemen kavranamadığı ifadeleri kullanılırken bu durumun çocuklar üzerinde yanlış yönlendirmeler yaratabileceği belirtildi. Raporda ayrıca Teletubbies ile ilgili çocukları adeta gerizekalı yerine koyan ve uyuşturucuya teşvik eden bir program olduğu gibi çeşitli ağır açıklamalarda bulunuldu. 


Geçtiğimiz senelerde Polonya'da çocuk haklarını savunan bir kurum da küçük izleyicilerini eşcinselliğe özendirdiği gerekçesiyle çocuk programı Teletubbies hakkında inceleme başlatılmasını istemişti.


Ukrayna'da kurulun sunduğu ve özellikle dizilerin hayranlarının tepkisini çeken bu raporun nasıl değerlendirileceği ve konuyla ilgili yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağını ise önümüzdeki süreçte göreceğiz..

Hiç yorum yok: