12 Kasım 2012 Pazartesi

Türklere Peygamber geldi mi? Cem Küçük


En çok tartışılan konulardan biri de Türklere peygamber gelip gelmediğidir. Kur’an-ı Kerim’de bütün kavimlere peygamber gönderildiği özellikle vurgulanır. O zaman Türklere de gönderildiği kesin.

Birçok araştırmacı Yunan ilahlarını inkar ettiği için mahkeme kararıyla zehirlenip öldürülen Sokrates’ın,hayatı boyunca putlarla mücadele eden Budha’nın, İranlı Zerdüşt veya Çinli Konfüçyüs’ün de peygamber olduğu inancındadır.

Tüm toplumların uyarıldığı kabulüyle “Allah Kızılderililere de, Afrikalılara da elçi gönderdi” diyen insanlarımız haliyle şunu da merak etmekte: “Peki, ele avuca sığmaz atalarımız için semavi uyarıcılar gelmedi mi?”
Eğer Allah -sözünde sadık ve dahi adil ise- Asya bozkırlarında ön Türkçe konuşan Peygamberlerin yaşamış olması kaçınılmaz…
Türklerin İslamiyet’i benimsemesine dair şimdiye kadar doğru yanlış çok şey söylendi. Birçok kitap, makale yazıldı.
İslamiyet’ten hoşlanmayan, Müslüman kelimesini duydu mu irkilen, dinin kendisinden habersiz bazıları Türklerin kaba güçle, silah zoruyla İslamiyet’e geçtiğini hep söylerler. Belki bunda kısmen de olsa haklılık payı vardır. Peki ama tek başına bu durum koskoca Türk kavminin İslamiyet’i seçmesinde yeterli bir sebep midir? Elbette değil.
Türk olup Museviliği seçen kavimler de var: Hazarlar gibi… Arthur Koestler’in 13. Kabile kitabı bu alanda yazılmış en iyi kitaplardan biridir. Hazar Türkleri’nin Museviliği seçme nedenlerini çok detaylı bir şekilde anlatmış Koestler. Hazarlar acaba Bizans ile Müslüman Araplar arasında bir denge unsuru olarak mı Museviliği seçtiler şeklinde özetlenebilecek tezi çok güçlü ve mutlaka detaylı bir şekilde tartışılmayı bekliyor.
Elbette hem o günün şartlarına göre hem de Türklerin kendilerini İslamiyet’e yakın hissetmeleri gibi başka durumlar da mevcuttu. Bu konuda Dücane Cündioğlu’nun kitapları ve yazıları ikna edici birçok cevabı veriyor.
İslam dinine göre son Peygamber Hz. Muhammed’dir. Alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Peygamberimizden önce de birçok peygamber gelip geçmiştir. En çok tartışılan konulardan biri de Türklere peygamber gelip gelmediğidir. Kur’an-ı Kerim’de bütün kavimlere peygamber gönderildiği özellikle vurgulanır. O zaman Türklere de gönderildiği kesin.
Geldiyse hangi dönem gelmiştir? Nasıl bir peygamberdi? Türklere neler müjdelemişti? Bu soruların cevapları yakın zamanda yayınlanan Ahmet Turgut’un yazdığı Bozkırın Sırrı-Türk Peygamber kitabında detaylı bir şekilde işleniyor.
Kurtlar Vadisi senaryo yazım ekibinde yer alan Ahmet Turgut uzun zamandır kafasını kurcalayan bu meseleyi ince eleyip sık dokumuş… Neredeyse en küçük ayrıntıları bile hesaba katmış.
Zaten kitabı okuduğunuzda dönemin ruhunu nasıl yakaladığını, abartıya kaçmadan olayların akışını sade bir dille anlattığını göreceksiniz. Türklerin tek Tanrı anlayışıyla İslamiyet arasında kurulan kurgu çok başarılı olmuş…
Ayrıca Ahmet Turgut günümüzde kullandığımız bazı kelimelerin etimolojik kökenini, nasıl türediğini, o dönem nasıl kullanıldığını da dipnotlarla desteklemiş. Okuyucuya verilen bilgiler de bu yönde oldukça aydınlatıcı olmuş.
Son yıllarda yazılmış en iyi roman olma özelliğini de taşıyan Bozkırın Sırrı –Türk Peygamberdaha çok tartışılacağa benziyor.

Hiç yorum yok: