21 Şubat 2012 Salı

Futbolcu İntiharları Neden Artıyor?


İntihar; kendi hayatımı kendi istediğim şekle çeviremiyorsam, düzeltemiyorsam da, bırakır giderim, demenin en hüzün verici yoludur.
Haftanın haberlerine göz atarken en çok ilgimi futbolcu intiharlarının çoğalması çekti.
Çoğalan onların intiharı mı yoksa onları intihara iten sebepler mi diye düşündüm, elbette sebepler diye cevap verdim kendime.
“Kendine kıyıcılık” dediğimiz bir durumu insan niye gerçekleştirir?
Değişen dünya düzeni, her yerde benzer kişilik özellikleri ortaya çıkarmaya başladı. İntihar eden futbolcuların geçmişleri incelendiğinde, intihar gerekçesi olarak önümüze çıkan nedenler, sorunlarla karşılaşmaları ve bu sorunlarla baş edemediklerinde kendi canlarına kıydıkları gerçeği. Ne kadar acı değil mi?
Sizlere biraz fazla iddialı gelebilir ama, ben profesyonel futbolun insanların başına bela olduğunu düşünenlerdenim.
Geçmişte söylenen “Din afyondur!” sözlerinin, günümüzde “Futbol afyondur” ifadesiyle yerdeğiştirdiğine inanıyorum. İnsanları, sosyal bilinçten uzaklaştıran afyon! Üstelik afyon olmakla kalmayıp, izleyenlerini fanatizm adı altında tehlikeli durumlara sokarken, oyuncularını stres altında tutarak, canlarına kıymaya kadar gitmelerine neden olacak bir afyon!
Kişilerin sahaya fırlayıp, terleye eğlene oynadıkları amatör futbolu hep sevdim!
Birilerinin fahiş rakamlarla yatıp kalktığı, içinde şikelerin döndüğü, onbir oyuncu oynayıp dünyanın parasını kazanırken, evinde yiyecek ekmeği olmayan fanatiğin, takımı için en yakın arkadaşlarıyla bile kavga edişini hiç sevmedim!
Kızmayın bana ama gençlerimizin hayallerini kirletiyor futbol.
- Büyüyünce ne olmak istiyorsun delikanlı?
- Futbolcu.
- Hımmm. Niye?
- Mehtap hanım görmüyo musunuz dünyanın parasını kazanıyolar. Gece hayatı eğlence! Ohhh gel keyfim gel. Babama baksanıza o kadar üniversite okumuş, müdür olmuş 3 kuruş maaş alıyo, hiç bi istediğimi almıyolar bana. Bi de geçmiş karşıma oku oğlum diyooo. Aptal mıyım ben. Bizim ordaki futbol kulübüne yazılıcam ben.
Bir memlekette, her iki gençten birisi futbolcu olmak istiyorsa eğer, o memleketin sosyal değerleri ve kalitesi yerin dibine batmış demektir! Hepimize geçmiş olsun anlayacağınız!
Ve imrenilen bu insanların çoğu mutlu değil.
Evet büyük takımlarda oynuyorlar, iyi paralar kazanıyorlar, şöhreti yakalıyorlar, ünlü oluyorlar, fanatikleri tarafından çok seviliyorlar, ama mutlu değiller. Kendilerini öldürüyorlar.
Kazanılan para, ele geçen şöhret sorunların üzerini örtmüyor demek ki. Hatta çok kereler sorunun kendisi bile olabiliyor.
Sonuçta bu kişiler insan. Zorlukları var. Atlatamadıkları, üstesinden gelemedikleri. Tüm dünyanın gözü önünde olmak için geldikleri o şaşalı yerden, yine dünya insanlarının gözleri önünde yokolup gidiyorlar.
Ve dışardan bakıldığında ne kadar şaşalı görünse de, insanlar kitleler halinde bu kişilerin yaşam biçimlerine imrense de, kimselere anlatamıyorlar kendilerini. Kalabalıklar ve sevenler arasında yapayalnız hissediyorlar. bırakıp gidiyorlar.
(Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu, 30 Kasım 2011)
Futbol Dünyasını Sarsan Ölümler
Futbol tarihi, yürek burkan olaylarla dolu. Arabada, stadyumda, apartman dairesinde, küvette, bazen de tren raylarında. Geçtiğimiz günlerde Galler Milli Takım Teknik Direktörü Gary Speed, 42 yaşında hayatını kaybetti. Polis, Speed’in kendisini asarak intihar ettiğini açıkladı. Nitekim futbol tarihi, yürek burkan olaylarla dolu. Arabada, stadyumda, apartman dairesinde, küvette, bazen de tren raylarında. Kimi kadro dışında kaldığı, kimi ciddi şekilde sakatlandığı, kimi eşcinsel olduğu, kimi de annesiyle kavga ettiği için. Futbol dünyasından birçok isim, arkasında birer veda mektubu bırakıp yaşamlarına son verdi. İşte intihar eden futbolcular.
1918: Nacional’ın yıldızı Abdon Porte, yedek kaldıkan sonra bir gece yarısı takımının oynadığı sahanın ortasında kafasına silah dayayıp intihar etti.
1927: Litvanyalı orta saha oyuncusu Alberts Tarulis, annesiyle kavga ettikten 3 kafta sonra kendisini astı.
1930: İskoç Hughie Ferguson, Dundee forması giydiği dönemde sakatlık nedeniyle depresyona girdi ve gazla intihar etti.
1931Alfons Novickis, 25 yaşında alkol tedavisi görürken yaşamına son verdi.
1939: Almanlar’ın Avusturya’yı işgal etmesi nedeniyle Naziler’e meydan okuyup Almanya Milli Takımı’nda oynamayı kabul etmeyen Matthias Sindelar, Viyana’daki apartman dairesinde ölü bulundu. Ölüm nedeni olarak karbonmonoksit zehirlenmesi gösterilirken, Naziler tarafından katledildiği iddia edildi.
1968: İngiliz Brian Hill, 31 yaşında Club Brugge forması giydiği dönemde intihar etti.
1977Leonard Adamov, 36 yaşında dairesinin camından aşağı atlayarak hayatına son verdi.
1978Tommy McLaren, 333 maç formasını giydiği Port Vale’den gönderilmesiyle bunalıma girdi. İskoç futbolcu, 29 yaşında arabasında ölü bulundu.
1979: Barcelona forması da giyen Macar golcü Sandor Kocsis, kan kanseri ve mide kanseri hastası olduğunu öğreninince hastanenin 4. katından atladı.
Sandor Kocsis
1982: İngiliz Dave Clement, ayakları kırılınca kendsini futbol kariyerinin bittiğine inandırdı ve ilaç alarak intihar etti.
1990: 1964 yılında Beşiktaş ile Fenerbahçe’nin girdiği transfer mücadelesi sonunda Beşiktaş’ı tercih edenSabri Dino, futbolu bıraktıktan sonra tekstil sektörüne girdi. Ekonomik sıkıntılar sonucu bunalıma giren efsane, 14 Ocak 1990′da Boğaziçi Köprüsü’nden atladı.
Türk futbolcu Sabri Dino
Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak intihar etti.
1994: Roma’nın efsane oyuncularından Agostino Di Bartolomei, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle kendisini kalbinden vurdu.
1997: Bolivyalı ünlü futbolcu Ramiro Castillo, oğlunun ölümününden kısa süre sonra depresyona girerek yaşamına son verdi.
1998: Eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra takım arkadaşları tarafından aşağılanan ve bir erkeğe tecavüze yeltenmekle suçlanan Justin Sonny Fashanu, Londra’da bir garajda kendini astı. Siyahi futbolcunun veda mektubunda, homoseksüelliğin futbolda kolay kabul edilemeyeceği yazıyordu.
Bir erkeğe tecavüze yeltenmekle suçlanan
futbolcu Fashanu intihar etti.
2001: Arsenal’de 4 sezon geçiren İngiliz futbolcu Paul Vaessen, üst üste geçirdiği sakatlıklar ve uyuşturucuya geri dönmesi nedeniyle henüz 21 yaşında kramponlarını asma kararı aldı. Tarihler 8 Ağustos 2001′i gösterdiğinde ise bir küvette aşırı dozda eroinden ölü olarak bulundu.
2006: Hindistan Milli Takımı’nın kaptanlığını da yapan Vatta Parambath Sathyan, 41 yaşında trenin önüne atladı.
2006: Barcelona’da sayısız başarıya imza atan sol bek oyuncusu Sergi Lopez Segu, 39 yaşında kendisini trenin önüne attı.
2006: Denizlispor B Genç takımında oynayan Ali Akyıldız, 16 yaşında tabancayla başına bir el ateş ederek intihar etti. Akyıldız, arkasında “Dev adam gibi yaşayamadım, dev adam gibi öleceğim. Beni ağabeyimin yanına gömün” notunu bıraktı.
2008: Yunanistan 3. Lig ekiplerinden Diagoras’ta oynayan Yiannas Koskiniastis, kadroya alınmadığı için bunalıma girince 12 metre yükseklikten atladı. Hayatına son verdiğinde 25 yaşında olan Koskiniastis, “Kadro dışı bırakılmam çok büyük bir haksızlık. Buna dayanmam mümkün değil” yazılı bir not bıraktı.
2008: Güney Afrikalı ‘Ateş’ lakaplı Abram Raselemane, ülkesinin yıldız adayları arasında gösterilmesine karşın hayatına son verdi
2009: Güney Afrikalı futbolcu Joseph Rapelego, Robert Enke’den 3 gün önce kendini vurarak intihar etti.
2009: Fenerbahçe forması da giyen ünlü kaleci Robert Enke, ülkesinde Hannover forması giyerken kendini trenin önüne atarak yaşamına son verdi. Alman file bekçisi, 2003′ten beri psikolojik tedavi görüyordu.
Robert Enke

Hiç yorum yok: