31 Temmuz 2013 Çarşamba

WingChun Tarihçesi

WingChun Kung Fu sistemi ve ortaya çıkış hikayesi üzerine farklı fikirler ve kaynaklar ortaya atılmış olsa da biz, sistemimizin Büyükustası Ip Man ve ona da ustaları tarafından aktarılan en bilindik efsaneyi sizlerle paylaşıyoruz. Aşağıda WingChun başlangıç hikayesini Büyükusta Ip Man’ın kendi kaleminden okuyacaksınız.
WingChun Tarihçesi (GM Ip Man tarafından)


Bayan Yim WingChunYim Wing Chun
WingChun Kung Fu sisteminin kurucusu, Bayan Yim WingChun, Çin’de (Kwangtung Eyaleti) Kanton yerlisiydi. Akıllı, atletik, erdemli, dürüst ve açık sözlü bir genç kızdı. Fukien’li bir tuz taciri olan Leung Bok Chau ile nişanlanmasından kısa bir zaman sonra annesini kaybetti. Babası Yim Yee, haksız bir şekilde bir cinayetle suçlanmıştı ve hapse girme riski yüzünden oradan kaçmak zorunda kalmışlardı. En sonunda Yunnan ve Szechuan eyaletleri arasındaki sınıra yakın bir dağ olan Tai Leung Dağı eteklerine yerleştiler. Orada taze lor satan bir dükkan işleterek hayatlarını kazandılar.

Shaolin Manastırı saldırı altında
Efsaneye göre Ng Mui, Honan Eyaleti Sung Dağı’nda bulunan Shaolin Manastırı’nda başrahibeydi. İmparator K’anghi Ching hükümdarlığı boyunca (1622-1722) bu manastırda öğretilen savaş sanatları çok popüler hale gelmiş ve manastır çok güçlenmişti. Bu durum, bir zamanlar Çin’i yönetmiş olan, kuzeyde bulunan Mançuryalıların oluşturduğu Manchu hükümetini korkuttu ve manastıra saldırmaları için asker göndermelerine sebep oldu.
 
Manastır yanıyor
Birkaç saldırı teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlanınca, hükümete yaranmak isteyen o bölgede yerel bir hükümet görevlisi olan Chan Man Wai adındaki adam bir plan önerdi. Bu plana göre, askerler dışarıdan saldırırken diğerlerine ihanet etmek için ikna edilen Ma Ning Ye isimli bir rahip ve arkadaşları manastırın içerisinde yangın çıkartarak manastırı ele geçireceklerdi. Planları başarıya ulaştı, manastır yandı, rahipler ve öğrencileri dört bir yana dağıldı. Ng Mui, Jee Shim, Bak Mei, Fung Do-Dak ve Miu Hin kaçtılar ve her biri kendi yollarına gittiler.

Düello
Ng Mui and Yim Wing ChunNg Mui, Tai Leung dağında (Chaitlar dağı olarak da bilinir) Beyaz Turna Kuşu Tapınağına sığındı. Pazardan eve dönüş yolu üzerinde, sık sık taze lor aldığı Yim Yee ve kızı WingChun ile orada karşılaştı. On beş yaşında, saçları o günlerin adetlerine göre, evlilik yaşına geldiğini gösterecek şekilde toplanmış WingChun’ un güzelliği, o yörenin kabadayısının dikkatini çekmişti. Kendisiyle evlenmesi için WingChun’u zorlamaya başladı ve onun bitip tükenmeyen tehditleri hem WingChun hem de babası için bir üzüntü kaynağı olmaya başladı. Ng Mui bu durumu öğrendiğinde WingChun için üzüldü ve ona acıdı. Ona (WingChun) dövüşme tekniklerini öğretmeye karar verdi, böylece kendi kendini koruyabilecekti. WingChun, Ng Mui’yi dağlara doğru giderken takip etti ve Kung Fu öğrenmeye başladı. Teknikler üzerinde uzmanlaşana kadar gece gündüz çalıştı.
Daha sonra kabadayıya meydan okuyan WingChun, dövüş için onu düelloya davet etti ve yendi. Ng Mui, daha sonra ülke çapında seyahate çıktı, fakat gitmeden önce, WingChun’a, Kung Fu geleneklerini tam anlamıyla onurlandırmasını, Kung Fu’sunu evliliğinden sonra da geliştirmeye devam etmesini ve Manchu hükümetini devirip Ming Hanedanlığını yeniden kurmak için çabalayan insanlara yardım etmesini söyledi.

Chin Shin ve Uzun sırık (Long Pole) teknikleri
Evlendikten sonra WingChun, Kung Fu’yu kocası Leung Bok Chau’ya öğretti. O da sırası gelince bu teknikleri Leung Lan Kwai’ye aktardı. O da daha sonra bu teknikleri Wong Wah Bo’ya aktardı. Wong Wah Bo, Çinlilerin Red Junk Opera olarak bilinen, yelkenli gezici bir opera topluluğunun üyesiydi. Wong Red Junk Opera’da Leung Yee Tei ile birlikte çalıştı. Bu sırada, Siulam’dan kaçtıktan sonra, Red Junk’da aşçı olarak çalışarak kendini gizleyen Başrahip Chi Shin ile karşılaştı. Chi Shin, Leung Yee Tei’ye uzun sırık (long pole) Long Pole - Luk Dim Boon Kwantekniklerini öğretti. Wong Wah Bo, Leung Yee Tei’ye yakın biriydi, arkadaştılar ve Kung Fu ile ilgili öğrendiklerini paylaştılar. Birlikte hem paylaştılar hem de teknikleri geliştirdiler, ilerlettiler. Ve böylece uzun sırık teknikleri WingChun Kung Fu’yla birleştirildi. Leung Jan ustalığının en üst seviyesine ulaşarak WingChun’un en derin sırlarını kavradı. Çeşitli Kung Fu ustaları ona meydan okumaya geldiler ama hepsi bozguna uğradı. Leung Jan çok ünlü oldu.
 Daha sonra Kung Fu’sunu, beni ve Ng Siu Lo, Ng Chung So, Chan Yu Min ve Lui Yu Jai gibi benden daha yaşlı Kung Fu kardeşlerimi, onlarca yıl önce kendi öğrencisi olarak kabul eden Chan Wah Shan’a aktardı. Bundan dolayı WingChun sisteminin orijininden itibaren ardarda direkt olarak bize aktarıldığı söylenebilir.
Ben WingChun sisteminin bu hikayesini, eski ustalarımın saygıdeğer anısına yazıyorum. Şu anda sahip olduğum meziyetleri bana aktardıkları için onlara sonsuza kadar minnettar kalacağım. İnsan bir suyu içerken içtiği o suyun kaynağını her zaman düşünmelidir. Bizim Kung Fu kardeşlerimizi bir arada tutan paylaşma duygusu da işte bu duygudur. Ülkemizin ışığını yansıtmanın ve Kung Fu’yu tanıtmanın yolu bu değil midir?
 Büyükusta Ip Man tarafından kaleme alınmıştır.
Handwriting of GM Ip ManHandwriting of GM IpMan Handwriting of GM Ip Man
(GM Ip Man'ın orijinal el yazısı ile tarihçe).
Handwriting of GM Ip Man


Düzenleme:
Cemil Uylukcu

Çeviri: Ömer
Faruk Erdoğan




Hiç yorum yok: