8 Temmuz 2013 Pazartesi

Karaciğer Yağlanması Halk Sorunu-Selahattin Dönmez

Vücutta kanı temizlemekten hücre yapılanmasına kadar 500’ü aşkın işlevi olan karaciğere en büyük darbeyi yağlanma vuruyor. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin yağla dolması ve buna bağlı olarak karaciğerin büyümesidir. Orta yaş üstü, özellikle kilolu kişilerde sık görülür. Halk sağlığı araştırmalarına baktığımızda yetişkin kadın erkeklerin yüzde 20-30’unda karaciğer yağlanması olduğunu ve kabaca her on kişiden birinde karaciğer enzimlerinin yüksek olduğunu görürüz. Karaciğer yağlanması, genellikle ileri dönemlerinde karnın sağ üst kısmında dolgunluk ve şişkinlik hissinde neden olabilir. Karaciğer yağlanması ve enzim yükselmesinin pek çok nedeni olabilir.


Antibiyotikler Riskli

Örneğin geçirilmiş basit viral hepatitler karaciğer enzimlerinde ömür boyu sürecek hafif yükselmelere neden olabilirler. İkinci neden alkol kullanımıdır. Bunun haricinde kolesterol ilaçları, uzun süreli antibiyotik kullanımı, hormon tedavileri, ağrı giderici ilaçlar, vitamin kullanımı, bazı bitkisel ilaçlar da karaciğer yağlanması nedenleri arasında sayılabilirler. Şişmanlığında karaciğerde yağlanmasında etkisi var. Aşırı karaciğer yağlanması hücrelerin yeteri kadar fonksiyon görmesini, kanın temizlenmesini engeller. Karaciğerin en önemli görevlerinden biri de yağ yakıcı rolüdür, bu yüzden kilo kontrolünde karaciğerin önemli işlevi vardır.

Korunmak Mümkün

Hekim önerisi dışında kullandığınız vitamen ya da ilaç varsa yan etkilerine bakın. Kilo kaybı ve egzersizin karaciğer yağlanmasını azalttığını ve enzim seviyelerini düşürdüğünü gösteren çalışmalar vardır. İdeal kilonuza inin. Ancak, hızlı kilo kaybı da zararlıdır. Haftada 1,5 kg’dan fazla kilo vermek doğru olmaz. Alkolü tam olarak kesin. Şekerli ve unlu yiyeceklerden uzak durun, şeker hastalığınız varsa açlık ve tokluk şekerlerinizi kontrol altında tutun. Yağlı yiyeceklerden ve yağda kızartılmış yiyeceklerden uzak durun. Meyve ve sebze tüketiminizi artırın. Kan trigliserid seviyenizin normal sınırlarda olmasına dikkat edin. Yılda bir kez karaciğer enzimlerine baktırın.

Hızlı zayıflamak için şok diyet ya da uzun süre açlık çekenlerin kaybedeceği tek şey kasları. Bu durumda kaybedilecek kaslar sadece iskelet yapısından olmayacak. Kalp kası da   yanlış beslenmenin zararını görecek. Kaslar sadece vücudun iskelet yapısını oluşturmaz. Kalbin yapısı kaslardan oluşur. Dolayısıyla iskelet kaslarınızdaki kayıplarla birlikte, kalp kaslarınızdan da kaybetmiş olmanız oldukça olasıdır. Uzun vadede,  iç organların zarar görmesi mümkün. Kalp kaslarının zayıflaması, beraberinde kalp-damar sisteminizde oluşabilecek sorunları getirir. Yani yaşasın bir haftada 3 kilogram kaybettim derken, kalp krizi geçirme şansınızın da olduğunu bilmeniz gerekir.

Hiç yorum yok: