16 Ocak 2013 Çarşamba

PKK KURUCULARINDAN SAKİNE CANSIZ’IN ÖCALAN’A TEKLİFİ


Ergenekon iddianamesinde, Paris’te öldürülen Sakine Cansız’ın, Öcalan’a, ‘Cumhuriyetin 74. yılında, silah bırakıp, BM uçağıyla teslim olalım’ teklifinde bulunduğu ortaya çıktı.

PKK KURUCULARINDAN SAKİNE CANSIZ’IN ÖCALAN’A TEKLİFİ

Paris’te öldürülen PKK’nın kadın komutanlarından Sakine Cansız’ın Öcalan yakalanmadan önce teslim olması teklifinde bulunduğu ortaya çıktı. Ergenekon İddianamesinde yer alan iddialara göre Cansız’ın Öcalan’a “ Türkiye’ye teslim olalım. İndiğimizde de uçaktan karanfiller at, silahı da iki kere at, yere at teslim ol” dediği belirtiliyor.

KCK yapılanmasında da var

Ergenekon savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in, Sakine Cansız’ı yaklaşık 5 ay önce, duruşmada tanık olarak dinlenen Öcalan’ın avukatı Doğan Erbaş’a sorduğu belirlendi. Mahkeme tutanaklarına göre savcı Pekgüzel, Cansız’ın Öcalan’a Türkiye’ye teslim olmasını teklif ettiği konusunda bilgisi olup olmadığını soruyor. Erbaş da “Hayır” cevabını veriyor.  Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese ise 2 ay önce tanık olarak dinlenen PKK yöneticisi Şemdin Sakık’a, Emniyet’in ‘gizli’ örgüt raporundan yola çıkarak PKK’nın kuruluşunu ve Sakine Cansız’ın bu aşamada yer alıp almadığını soruyor. Sakık, rapordaki bilgileri doğruluyor. Emniyet’in, 2008 yılında Ergenekon-PKK ilişkisi üzerine hazırladığı 385 sayfalık o raporda ise Sakine Cansız’ın 2007 yılında KCK yapılanmasında da önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Güney’in ifadesiyle başlıyor

Öte yandan Savcı M. Ali Pekgüzel, 7 Ağustos 2012’de yapılan Ergenekon duruşmasında tanık olarak dinlenen Öcalan’ın avukatlarından Doğan Erbaş’a Sakine Cansız ile ilgili sorular yöneltmişti. Tuncay Güney’in 2001 yılında İstanbul Emniyetinde alınan ifadesinde “Yunanistan konsolosluğundayken Sakine Cansız bir mesaj gönderdi” dediğini aktaran savcı Pekgüzel, “Sakine Cansız’ın bu mesajından haberiniz var mı” diye soruyor. 

BM UÇAĞIYLA TÜRKİYE’YE GİDELİM

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Tuncay Güney’in “Sakine Cansız var 60, 64 yaşlarında bir kadın. O, Doğu Perinçek’e mesaj gönderiyor. Diyor ki ş...z diyor. Gökyüzünde öyle kadınlar gibi kaçacağına insin Türkiye’ye teslim olsun diyor. Bunun üzerine Doğu Perinçek’e Yalçın Küçük’le görüşmesini istiyor. Kim? Sakine Cansız... Kendisi yani Yalçın Küçük’le görüşmesini istiyor. Doğu Perinçek adamlarından birini Yalçın Küçük’e gönderiyor. Yalçın Küçük de diyor ki ben ona kendim Cumhuriyetin 74 ve 75. yılında dedim ki kendisi gelirken gel ben Birleşmiş Milletler uçağını ayarladım beraber gidelim Türkiye’ye teslim olalım. İndiğimizde de uçaktan karanfiller at silahı da iki kere at yere at teslim ol. O zaman şimdi artık o tren geçti. Bunu hiçbir kimse Apo’nun şimdiki bu statüsünde...  Sakine Cansız’ın teklifi bu aslında yani” şeklindeki ifadelerini okuyarak tanık Doğan Erbaş’a bilgisi olup olmadığını soruyor. Erbaş da “Hayır” diyor.

HASSASİYETLER DİKKATE ALINMALI

Temas ve Diyalog Heyeti ile GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır’da üç PKK’lının cenaze töreni için sağduyu çağrısında bulundu. BDP başta olmak üzere birçok kuruluş ile cenaze törenleri hakkında diyalog kuracaklarını söyleyen Bedirhanoğlu, “Habur’da farklı bir görünüm vardı. Bugün yapılacak cezane törenide Habur benzeri bir yaklaşım, bazı hassasiyetleri kaşıyabilir. Sürece zarar verir. Bu nedenle süreç akamete uğrayabilir. Tehlike yaşanması diye diyalog halindeyiz” dedi  Bedirhanoğlu şunları söyledi: “Bu suikastleri gerçekleştirenler cenaze törenlerinin Türkiye’de yapılma ihtimalini de düşünmüş olmalılar. O zaman orada çıkartılmak istenen olaylar olabilir ama halkın oraya katılanların bunlara prim vermemesi, prim yaratacak ortamın oluşmasına da izin vermemesi akla yatkın olanıdır. Habur’da farklı bir görünüm vardı. Bugün yapılacak cenaze töreninde Habur benzeri bir yaklaşım, bazı hassasiyetleri kaşıyabilir. Sürece zarar verir. Mardin’de 

47 sivil toplum kuruluşu adına yapılan açıklamada da, Kürt dilinin, özel ve kamusal tüm alanlarda serbest olması gerektiği belirtilerek, “Şiddet ve silah bir hak arama ve otorite kurma aracı olmaktan çıkmalı, demokratik ve meşru tüm kanalların kullanımı açık tutulmalıdır” denildi.

 ERDİNÇ AKKOYUNLU-MUHAMMED ARSLAN Haberi

Hiç yorum yok: