26 Ekim 2012 Cuma

Kavanoz Kapağı Kadar Adam Olmak


Değerli dürüst insanlarımızı tenzih ederek yazıya başlarız. İnsanlar adileştiğinden (bayağılaştığından-değersizleştiğinden) olsa gerek, eski yokluk zamanlarında üretilen ürünlerin kalitesini şimdilerde pek bulamıyoruz. Adi (kalitesiz) mal üretimi bir hayli çoğaldı. Şimdilerde parayla dahi olsun kaliteli mal bulmak daha da zorlaştı. Bu değersizleşme işi Çin ile yaygınlaştı, çok kısa bir sürede tüm dünyaya yayıldı. İnsanlar artık, ne kadar kaliteli üretirim değil de, ne kadar kaliteden çalabilirim, ne kadar çok kazanabilirim mantığına yöneldi. Hatta dünyada en kaliteli ürünleri veren dev firmaların dahi bu mantıkla hareket etmeye başladıklarını çok iyi farkedebilirsiniz. Peki biz toplum olarak ne zaman adam olacağız? Size çok basit bir örnekle bu sorunun cevabını açıklayalım:
Mesela siz kış için konserveler hazırlayacaksınız. Pazara gittiniz, normale göre daha fazla para vererek,  doğal (az ilaçlı, az hormonlu, az gübreli vs.) olduğunu düşündüğünüz sebzelerden bolca aldınız. Eve getirdiniz. Eşiniz büyük zahmetlerle sebzeleri pişirdi. Tabi bu ara evin erkeği olarak, konserve kavanozları ve kapakları almak için çarşıya çıktınız. Parası hiç önemli değil, yeter ki sağlam olsun diye kaliteli kavanoz ve kapaklarını aramaya başladınız. Birçok yer dolaştınız ama beyhude, hemen hemen her yerde aynı marka kavanoz ve kapaklar satılıyordu. Veya farklı markaların kaliteleri birbirine çok yakındı. Mecburen elde olanlardan bayağı kavanoz ve kapaklar aldınız. Eve geldiniz. Şişelere yarı pişmiş sebzeleri hava almaması için bastırarak doldurmaya başladınız. Daha başta, siz kapakları sıkılarken kapakların beşte biri yiv atladı. Neyse sağlam olsun da birkaçı telef olsun önemli değil! Konserveleri ters çevirerek serin bir yere koydunuz. Birkaç gün sonra tesadüfen baktığınızda, şişelerin yarıya yakınının kapağının şiştiğini veya sızdırdığını farkettiniz. Yani kapaklar adi zihniyetle üretildiklerinden dayanamamışlar ve hava almışladı. Böylece sizin binbir zahmet ve para vererek aldığınız sebzeler de, üç beş kuruşluk kapak için heba olmuştu.
Velhasıl bizler toplum olarak bu adi zihniyetleri bırakmadıkça, yani adam akıllı kavanoz kapakları üretmedikçe adam olamaycağız anlaşılan..
 

Hiç yorum yok: