13 Şubat 2012 Pazartesi

Yoksa Pearl Harbor komplo mu???


Japon uçaklarının Pearl Harbor'a saldırısı Amerikan tarihinin en dramatik olaylarından birisidir ve bu saldırı ile ilgili akla gelen birçok soru var. Başkan Roosevelt böyle bir saldırıdan haberdarmıydı? Öyleyse neden saldırıya karşı neden savunma yapılmadı? Bu olayın bir komplo olabileceği hakkında bazı görüşler:

7 Aralık 1941, şafaktan kısa bir süre sonra japon savaş uçakları Amerikanın en önemli üslerinden olan Hawaii üssüne bütün kuvvetleri ile saldırıya geçti. Tam iki saat içerisinde 18 savaş gemisi, 200e yakın savaş uçağı ve 2403 amerikan askeri yokedildi.

Ertesi gün başkan Roosevelt olağanüstü kongreye saldırı gününü rezalet günü olarak niteleyen bir konuşma yaptı ve bu konuşma neticeseinde kongre savaş kararı alarak bütün yetkileri başkana verdi.

Savaşı amerikanın kazanmasına rağmen bazı gözardı edilemeyecek sorular da gündeme geldi. Nasıl oldu da amerika tamamen habersizce yakalandı? Neden kayıplar bu kadar fazlaydı? Kim suçlanmalı? Başkan saldırının olacağından haberdarmıydı? Yoksa amerikanın savaşa girebilmesi için mi hiç birşey yapılmadı?

Savaş sona ermeden 7 ana soru vardı ve hepside bu güne işaret ediyordu.

Cevapsız Soru #1:

Saldırıdan çok önce Japon gizli mesajları ele geçirilmesine rağmen Hawaii üssü uyarılmamışmıydı?

Şüpheler:
  • 1940 yazında ABD japon gizli kodu "Purple" ı kırmayı başardı. Bu gelişme amerika gizli servislerinin tokyodan gelen mesajlarını dinlemesi sağladı.
  • Bu kodu kıran makinelerin bazı üslere verilmesine rağmen Pearl Harbor böyle bir teknolojiden hiç haberdar olamadı.
  • 1941 sonbaharında elegeçirilen mesajlar japonların şu planlarını ortaya çıkardı.
    >9 Ekim 1941de japon elçiliğine Pearl Harbor karasularının 5 parçaya ayrılması ve amerikan savaş birliklerinin nicelik ve niteliklerinin belirlenmesi bildirildi.
    >Olayların kendiliğinden gelişmesi üzerine Japon dışişleri ortaya çıkan sorunları çözmesi için uzlaşmacıları ikna etmeye çalıştı.
    >1 Aralıkta başarısızlıkla sonuçlanan uzlaşmalar sonucunda amerikan ordusu japonya berlin büyükelçisinin hitlerden olabildiği kadar çabuk yardım istediği mesajı elegeçirdi.
Öteyandan:
  • Japon gizli kodunun elegeçirilmesine rağmen japonlar hiçbirzaman bir saldırıdan söz etmeyerek sırlarını gizli tutmayı başardılar. "Savaş Tarihi Uzmanı David Kahn'ın 1991deki Military History Quarterly isimli yazısından."
  • Aslında saldırıdan birkaç hafta önce washington komutanlarını uyarmıştı fakat saldırı hava savunmalarının tam da uyuduğu bir saatte gerçekleştiği için gafil avlandılar.
Cevapsız Soru #2:

Bir denizci yaklaşan japon hava saldırı mesajını elegeçirdi ve -bu uyarıyı dikkate almayan- beyaz saraya bildirdi mi?
Şüpheler:
  • John Toland kitabından, Infamy: Aralık ayında 12. Deniz Kuvvetlerinden "Seaman Z" takma adı ile bahsedilen bir elektronik uzmanı denizci Sanfransiscodaki görev yerinde garip sinyaller yakaladı. Bunları çözmeyi başaran denizci Hawaiiye doğru yaklaşan hava kuvvetlerini saptadı.
  • Tolanda göre "Seaman Z" üslerini bu konu hakkında bilgilendirdi fakat Pearl Harbor bu uyarıları hiç bir zaman almadı.
Öteyandan:
  • Gordon Prange "The Verdict of History kitabının yazarı" Tolandın bazı varsayımlarını yalanlıyor. O gün böyle bir sinyal alınmış olsa bile uçakların nereye gideceği hakkında bilgi vermeyeceğini ve bu sinyali ele geçirmenin bir faydasının olmayacağını söylüyor.
  • Gordon Prange japon komutanı Mitsuo Fuchida'nın saldırıda bütün telsiz ve radyoları kapattırdığını tamamen sessiz bir operasyon düzenlendiğini belirtiyor.


Cevapsız Soru #3:

Başkan Roosevelt saldırı hakkında bilgi sahibi olmasa bile savaşa girebilmek için japonları amerikaya saldırma konusunda kışkırttı mı?
Şüpheler:
  • Roosevelt kendi yakın politika çevresine Japonyanın tamamen savaşa dahil olmasından ve almanların avrupayı elegeçirmesinden önce ABDnin savaşa girmesi gerektiğini büyük bir zafer ve saygı kazanacaklarını söylemesi.
  • Rooseveltin ingiltere elçisine amerikanın da savaşa gireceğini fakat halkın da desteğinin gerektiğini söylemesi.
  • 1937 de japonya çin yakınlarındaki Yangtze nehrinde amerika savaş destroyerini batırdı. İki ülke politikacıları da anlaşmaya varılması konusunda hemfikirdi fakat roosevelt verdiği ultimatomlarıyla işleri çıkmaza soktu. O sırada japonya ile savaşta olan çine de yapılan madii yardımlar bunların üstüne tuz biber ekti.
  • Köşe yazarı Pat Buchanan'a göre 1941 Ağustosunda Japonyaya karşı savaş sebebi bir olaya onay verdi. "Flying Tigers" isimli gizli hava birlikleri Çinli milliyetçilerle birlikte Japonyaya karşı savaşta görev aldılar. Flying Tigers ın gönüllü askerlerden oluştukları belirtilse de Pearl Harbor saldırısından bir kaç ay öncesine kadar beyaz saraydan ödemelerinin yapıldığı biliniyor.

Öteyandan:

50küsür yıl geçmesine rağmen Pearl Harbor saldırısının bir komplo olduğuna dair bir kanıt yok. Öyle olsaydu şimdiye kadar suüstüne çıkmış olmazmıydı??? Belki de hiç bir zaman bilemeyeceğiz...


Hiç yorum yok: