21 Şubat 2012 Salı

Amerikanın Silinmeyen Sakatlık İzleri-Dünya Bülteni


35 yıl önce biten savaşın izlerini bedenlerinde taşıyanlar, Clinton’un Vietnam ziyaretinde gülücükler ve hediyeler arkasında kaldı. ABD Dışişileri Bakanı Hillary Clinton’ın Vietnam ziyaretinde siyasiler 31 Temmuzda evlenecek kızı Chelsea’nin düğününü konuşup, hediye alışverişi yaparken, on binlerce Vietnamlı hala ABD işgalinin izleriyle yaşıyor. ABD’nin kullandığı kimyasallar yüzünden, Vietnam Savaşı’ndan yıllar sonra bile ülkede çocuklar hâlâ kolsuz, bacaksızgözsüz doğuyor.
El Cezire, 35 yıl önce, milyonlarca ton zehirli bomba ile kirlenen Vietnam’ın, vücutlarında ve ruhlarında hala savaşın izlerini taşıyan insanlarını gündeme taşıdı. Chris Arsenault’un “Vietnamın unutulmuş savaş mağdurları” başlığıyla kaleme aldığı yazıda, Amerikan kimyasalları yüzünden, savaştan yıllar sonra sakat doğan Ngyuen Ngoc Phuong’un hikayesi yer aldı.
ABD’nin Saigon büyükelçilik binasının çatısından son helikopterini 1975’te apar topar kaldırmasından yıllar sonra dünyaya gelen 19 yaşındaki Puong, resmî olarak tam 35 yıl önce sona eren savaşın bütün sonuçlarını yaşamında her gün hissediyor. O da diğer yaklaşık üç milyon Vietnamlı gibi, Viet Kong savaşçılarını saklayan sık ormanları yok etmek için Amerika’nın kullandığıAgent Orange adlı kimyasalın kurbanı. Bu kimyasal, üretimi sırasında, Science dergisi tarafından “insanlara en zararlı kimyasal” olarak tanımlanan TCDD ile kirlenmiş.
80 MİLYON TON ZEHİR, GÖZÜ OLMAYAN ÇOCUKLAR
Nature dergisinin 2003 yılında yazdığına göre, 1962 ve 1971 yılları arasında, ABD ordusu Vietnam’a80 milyon litre Agent Orange ve diğer ot öldürücü kimyasal atmış. Vietnamlı araştırmacı Dr. Ngoc Phuong, araştırmaları sırasında bir ailenin dört çocuğunun da gözleri olmadığını görmüş.
Agent Orange hakkında Harvard Üniversitesi Yayınları’ndan bir kitabı bulunan Peter Schuck, daha 1952’lerde kimyasalı üreten firmaların bu ölümcül kirlenmeden haberdar olduklarını yazıyor. Bunun gibi daha birçok araştırma gösteriyor ki, ABD ordusu ve üretici firmalar bu kimyasalın siviller üzerindeki etkilerinden daha en başta haberdardı.
AMERİKAN VATANDAŞI OLANA TAZMİNAT VAR
Amerikalı gaziler kimyasalı üreten Monsanto ve Dow Kimya firmalarıyla 1984’te mahkemeye gitmeden 184 milyon dolarlık bir tazminatta anlaştılar.
Buna rağmen Dow firması, Amerikan gazilerinde ve Vietnamlı sivillerde görülen hastalıkların Agent Orange ile ilgili olmadığını savunmaya devam ediyor. Amerikalı gaziler gibi Vietnamlı kurbanlar da Amerikan mahkemelerinde haklarını aradılar, ancak çeşitli davalardan sonra Amerikan Yüksek Mahkemesi 2009’da davayı reddetti.
Clinton Vietnam gezisinde, ülkedeki zehirin temizlenmesi için yardımın süreceğini açıkladı. ABD’nin Vietnama’a şimdiye kadar bu çalışmalar için verdiği 9 milyon dolar, 12 Tomahawk füzesi imal etmek için harcanan paraya eşit.

IRAK, KOSOVA, AFGANİSTAN
Vietnam’dan Sudan’a, Irak’tan Afganistan’a, siviller savaşın acılarını yıllar sonra doğan çocukların bedenlerinde bir kez daha yaşıyor. Felluce’de ABD ordusunun kullandığı kimyasallar yüzünden kanser vakaları 12 kat artarken, neredeyse her aile sakat ya da tedavisi olmayan hastalıkları olan çocuklarının kaderine ağrıyor.
Irak, Kosova ve Afganistan’da ABD ve NATO güçlerinin misket bombaları, uranyum bombaları kullandı. İsrail Gazze’yi fosfor bombaları ile cehenneme çevirdi. Bombalar şimdilik sustu, ama toprağa ve suya karışan zehir, insan bedenlerinde açığa çıkacağı günü bekliyor.




Hiç yorum yok: