Altın fiyatları son bir ayda hızla geriledi. Bir ons (31.1 gr) altının fiyatı 1.600 dolardan, önce 1.360 dolara düştü, ardından 1.450 doların üzerine çıktı.
Peki bu fiyat hareketini nasıl açıklayacağız? İşte altındaki bu fiyat hareketi bazı büyük yatırım bankalarının özellikle Goldman Sachs'ın oyunu olarak nitelendiriliyor. Çünkü Goldman Sachs'ın uzmanlarını spekülasyon amacıyla bilinçli olarak altın fiyatı tahmini yapmaya yönlendirdiği ileri sürülüyor.
O halde hemen Goldman Sachs'ın altın fiyat tahminlerini gözden geçirelim, 10 Nisan 2013'te bankanın iki uzmanı Damien Courvalin ve Jeffrey Currie, euro bölgesi risklerine ve Keynesyen balon olarak nitelendirilen talep genişlemesine rağmen altın fiyat hedeflerini birdenbire bu yıl için ons başına 1.450 dolara ve 2014 için 1.270 dolara indiriyorlar. Banka uzmanlarının bu fiyat tahmini yıl içinde ikinci altın fiyatı indirimi oluyor. Bu fiyatların gerileyeceği tahmini üzerine piyasalar satışa geçiyor ve altın fiyatları hızla geriliyor. Fakat fiyatlardaki bu gerilemenin ardından, Asya'dan fiziki altın talebi gelmeye başlıyor ve fiyatlar bu defa yükseliyor. İşte fiyatlar daha da gerileyecek görüşü ileri sürülürken düşük fiyatlardan altına talep gelmesi Goldman Sachs'ın uzmanlarını zor durumda bırakıyor. Ve birdenbire altın fiyatlarının gerileyeceği görüşü yerine değişmeyeceği görüşünü savunmaya başlıyorlar.
Peki niye anlattık bütün bunları... Anlattık çünkü bazı gözlemciler, Goldman Sachs'ın tuhaf fiyat tahminleri yaparak altın fiyatlarıyla bilinçli olarak oynadığını ileri sürüyor. Ve altın fiyatlarıyla bilinçli olarak oynanma süreci şu şekilde açıklanıyor. Bildiğiniz gibi iktisat derslerinde ilk öğretilen konuların başında, bir malın fiyatının nasıl oluştuğunu anlatmak, gelir. Ekonomiye giriş dersini alan herkes bu konuyu öğrenir. Arz ve talep aracından yararlanarak altın fiyatının oluşumu açıklanırken, ABD Başkanı Nixon'ın doların altınla ilişkisini kesmesinin ardından, altın fiyatlarının, arz ve talebe göre oluştuğu öğrencilere anlatılır. Goldman Sachs'a işte tam bu noktada suçlama getiriliyor, ekonomiye giriş derslerindeki arz ve talep öğretisine dikkatleri toplayıp bu taktikle insanları aldatmaya çalıştıkları iddia ediliyor. Ve bu iddianın gerekçesi şu:
"Altın fiyatının arz ve talep mekanizmasıyla açıklaması yapılırken, altın arzının, değişmez ve belirli olduğu halbuki para arzının sınırsız çoğaltılabileceği gerçeği gözlerden kaçırılıyor." İşte bu karşı düşünceyle Goldman Sachs'ın altın fiyatlarında bir oyun geliştirdiği, piyasa yapıcılarının ve yatırım fonlarının al-sat yoluyla aşırı kâra yöneldiği düşünülüyor. Anlayacağınız altın fiyatlarındaki hareketler pek öyle masum piyasa hareketleri gibi görünmüyor. O halde altın alıp satarken bu oyunları da dikkate almak şart.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder