6 Mart 2013 Çarşamba

Eğitim Kurumları Kimlere Gidiyor?-Melih Oktay


1.       DOĞA KOLEJLERİ
2002 yılında Fethi Şimşek tarafından kurulan Doğa Kolejlerinin Türkiye çapında 35 kampüsünde 25 bin öğrencisi mevcut. 
Doğa Kolejleri’nin hisselerinin yarısı 2011’de Türkven isimli yabancı sermayeli bir şirkete satıldı

Türkven ,‘Türk’ yatırımcı kabul etmeyen, yüzde 100 yabancı sermayeden oluşmuş bir girişim sermayesi kuruluşu. Ortakları arasında Dünya Bankası, Almanya Kalkınma Bankası, Hollanda Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Fonu gibi küresel kurumlar/bankalar var.  Türkven’in yönettiği fon miktarı ise 1.5 milyar dolar civarında. Yabancı bankaların fon gücünü arkasına alan Türkven, 4 yıl gibi kısa bir süre zarfında Doğa Kolejlerinin öğrenci sayısını 100bin’e çıkarmayı hedefliyor.
Şirketin yöneticisi ise Seymur Tari isimli Yahudi kökenli bir Türkiye vatandaşı. Türkven kurulduğu 2001’den bu yana önemli satın almalara imza attı. Bunlar arasında Digitürk, Migros, Koton, Doğtaş & Kelebek, Dominos Türkiye, Tekin Acar gibi sektöründe lider şirketler bulunmakta.

2.       BAHÇEŞEHİR KOLEJLERİ
1994’te kurulan Bahçeşehir Koleji, bugün 70’e yakın anaokulu, ilköğretim ve lisesiyle hizmet veriyor. Öğrenci sayısı  ise özellikle 2007-2011 yılları arasında tam dört kat artarak 2bin700’den 12bin ulaştı.
Hedefinde 100bin öğrenciye eğitim sağlamak olan Bahçeşehir Kolejleri, 2012’de dünyanın en büyük yatırım fonlarından Carlyle Group’a satıldı. Şirketin yüzde 48 hissesine sahip olan Carlyle Group’un üniversiteleri de satın almak için görüşmelere başladığı bildirildi. Carlyle Group’un fonlamasıyla Bahçeşehir Kolejlerinin hızla büyüyüp hedeflenen 100bin öğrenci sayısına kısa zamanda ulaşması tahmin ediliyor.
Birçok endüstride yatırımları olan Caryle Group, ABD’nin savunma sanayisine yaptığı yatırımlarla özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra çokça tartışıldı. Dünyada ses getiren Fahrenheit 9/11 belgesel filminde de adı geçen şirketin, Bush ve Bin Ladin aileleriyle ilişkileri olduğu iddiaları aylarca ABD medyasını salladı. ABD ordusuna silah satmak için Irak ve Afganistan savaşlarına neden olduğu iddialarını ise şirket yöneticileri yalanladılar.
Caryle Group 2011 Haziran itibariyle 153.7 milyar dolarlık fon yönetmekte.

Hiç yorum yok: