16 Haziran 2012 Cumartesi

Çocuk Katili Netekim


Başbakan Erdoğan’ın karşı açıklamalarıyla gündeme oturan kürtaja yasal zemin oluşturan yürürlükteki kanunun 12 Eylül 1980 darbesinin mimarı Kenan Evren’in talebi üzerine çıkarıldığı ortaya çıktı. Evren, darbenin ardından nüfus patlamasını engellemek için kürtajın yasalaşmasını emretmiş. Kenan Evren, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından kuvvet komutanları ile birlikte oluşturduğu Milli Güvenlik Konseyi vasıtasıyla 6 Kasım 1983 genel seçimlerine kadar ülkeyi yönetti. Dönemin gazete arşivlerine göre Evren, Türkiye’nin nüfus artışından rahatsızlığını dile getirerek, kürtajın gerekli olduğunu ifade etti. Evren, 8 Şubat 1982’de “Kürtaj günah değildir” diye açıklama yaptı.

Bu açıklamaların ardından, darbe sonrası oluşturulan Danışma Meclisi bir tasarı hazırladı. Hiç kimseye danışmadan hazırlanan tasarı, Adalet Komisyonu’na gönderildi. Kamuoyunda “Kürtaj Yasası” olarak bilinen nüfus planlaması yasa tasarısına komisyon üyesi olan Abdullah Pulat Gözübüyük tepki gösterdi. Ancak komisyonun diğer üyeleri, Gözübüyük’ü Kenan Evren’in kürtaj ile ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatarak tehdit etti. Daha sonra tasarı aynen kabul edildi. Kenan Evren, daha sonra aile planlaması üzerine düzenlenen bir kongrede yaptığı konuşmada, kürtaj yasasının mimarı olduğunu şu sözlerle ifade etmişti:
Dünyaya bakıyoruz, nüfus artış hızı yüksek olan ülkeler arasında Müslüman ülkeler birinci sırayı alıyor. 12 Eylül’den sonra çıkartılan kanunlar çerçevesinde, bu konu önümüze geldiği zaman hemen ivedilikle çıkardık. Kürtaj, 1980 yılından evvel de gündeme geldi. Ama hiçbir iktidar, hiçbir muhalefet buna el atamadı. Sebebi kamuoyundan çekindiklerinden.

KÜRTAJDA PATLAMA YAŞANDI

27 Mayıs 1983’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kürtaj yasasının ardından kürtaj yaptıranlarda büyük patlama yaşandı. Gazete arşivlerine göre, kürtajın serbest bırakılmasından sonra 1 yıl içerisinde devlet hastanelerinde 750 bin, özel muayenehanelerde ise 250 bin olmak üzere 1 milyon kürtaj yapıldı.Dönemin 1986-1987 yılına ait gazeteleri, Evren’in talebi ile çıkarılan yasanın, 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde nasıl bir katliama yol açtığını gözler önüne seriyor. 27 Mayıs 1983’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kürtaj yasasının ardından kürtaj yaptıranlarda büyük patlama yaşandı. Gazete arşivlerine göre kürtajın serbest bırakılmasından sonraKİ 3 yıl içerisinde devlet hastanelerinde 750 bin, özel muayenehanelerde ise 250 bin olmak üzere 1 milyon kürtaj yapıldı.

Hiç yorum yok: