25 Mart 2012 Pazar

Açlık rakamları neyin kılıfı? -Gıda Güvenliği Hareketi


Belirli güç odaklarının kontrolündeki BM ve ona bağlı çalışan Dünya Tarım Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü verilerine güvenmek, oldukça zordur. Bu örgütlerin verilerinin nasıl çarpıtıldığı çok sayıda kaynakta örnek ve delilleriyle ortaya konulmaktadır. Her türlü manipülasyonu yapabilen bu örgütlerin açıklamalarına göre halen 1 milyar 20 milyon kişi gıdasız kaldı.

Tarihte ilk kez Afrika’daki aşırı kilolu insanların sayısı yetersiz beslenenlerinkinden fazla hale geldi. Yiyecek neredeyse bulamadığı için ölen insanlar dönemi kapandı ve yılda 150 milyon insan çok yemek, 50 milyon kişi ise tütün ürünü kullanmak yüzünden hayatını kaybediyor. Bugün bir insan ortalama yüzyıl önce yaşan bir kişinin tam 8 katını tüketiyor. Bütün bunlara rağmen insanlığı bekleyen en önemli sorun, yine de ‘gıda sorunu’. Sorun bu kez gıda bulamamak değil, aşırı gıda tüketmek. Fakat sorun, sadece aşırı tüketmekle de sınırlı da değil.
Yediğimiz gıdaların gereksiz ve sağlıksız petro-kimya menşeli katkılardan oluşması ve özellikle de Müslüman kimseler açısında haram veya şüpheli içerikle taşıyor olması en temel sorunlardan biridir.Her beş kişiden birinin açlığa mahkûm olduğu izlenimi verilerek GDO’nun meşrulaştırılması ve GDO’lu ürün ekimini açlığa çözüm olacağı iddialarını güçlendirmek için kullanılmaktadır.

Bugün dünyada her yıl açlık sınırının altında yaşayanların bütününü birkaç yıl doyuracak miktarda üretim fazlası vardır. Mesela dünyanın 168.397.000 ton buğday, 89.911.000 ton pirinç fazlası varken, açlıktan söz edilmesi göstermektedir ki sorun; GDO için zorunluluk olarak gösterilen eksik üretim değil adil paylaşım sorunudur. Dünya gıda üretimin en az yüzde 30’u çöpe atılmaktadır. Sadece ABD ve İngiltere’nin israfı 1 milyar insanı doyuracak ölçektedir. Dünya, değil 7 milyarı 70 milyarı da çok rahat besler; yeter ki tamahtan ve israftan kaçınmasını becerebilelim.


Hiç yorum yok: