1907 tarihli Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin plan ve proje krokilerinde Katip Mustafa Çelebi Paşa Camii olarak görülen yapının, 1941′de İsmet İnönü tarafından 4 bin liraya satıldığı ortaya çıktı.
Taksim İstiklal Caddesi’nde bulunan, 350 sene namaz kılınan, ibadet edilen Kâtip Mustafa çelebi Camii’nin, İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduğu Milli Şeflik döneminde para karşılığı satıldığı ortaya çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 11 Ağustos 1941 tarihinde Kâtip Mustafa çelebi Camii’ni 4010 liraya Şükrü Bıkmaz adlı şahsa satmış.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, caminin satışına ilişkin yazısında, Kâtip Mustafa çelebi Mahallesi çukur çeşme Sokağı’nda bulunan Kâtip Mustafa çelebi Camii’nin kadastrosunun 1937 tarihinde ev olarak tapuya vakıf adına tescil edildiği, 1941 yılında söz konusu parselin Bakanlar Kurulu’ndan çıkan karar gereğince 4010 lira bedel karşılığı Şükrü Bıkmaz’a satışının yapıldığı yer alıyor.
İsmet İnönü’nün, Kâtip Mustafa çelebi Camii’ni satması, “Camiyi satarken, hiç kemikleriniz sızlamadı mı? ismet inönü döneminde cami satılmasa, vatandaşlar Taksim’de rahatlıkla ibadet yapabilir ve Taksim’e cami yapılmasına yönelik tartışmalar yaşanmazdı. Atalarımızın kemiklerini sızlattılar” şeklinde yorumlandı.
Kâtip Mustafa çelebi Camii’nin mülkiyeti, şu anda Mehmet Oral ve Haydar Seyfi adlı şahıslar üzerinde görülüyor. İnşa edildiği tarihte vakfedilen Kâtip Mustafa çelebi Camii’nin statüsünün değiştirilmesi ise Vakıflar Kanunu’na aykırı. Vakıf malları ancak vakfedildikleri amaç için kullanılabiliniyor. öte yandan geçtiğimiz günlerde çıkan Vakıflar Kanunu’nun, gayrimüslimlere ait birçok vakıf malının sahiplerine devrine izin verirken, aynı statüde olan Kâtip Mustafa çelebi Camii’nin de yeniden inşa edilmesine imkân sağlayacağı belirtiliyor.
Kâtip Mustafa çelebi Camii, 1985 yılında pavyon olarak da kullanılmış. Zülfikar Akgün adlı şahış, 15 Ocak 1985 tarihinde, caminin bulunduğu binayı pavyon olarak işletmiş. Pavyona çevrilen Kâtip Mustafa çelebi Camii, Zarifî ailesi tarafından 2005 yılında İstiklâl Meyhânesi’ne dönüştürüldü.
İnönü'nün sattığı camii aslına dönüyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi eserlerimizi ihya etmeye devam ediyor. Taksim’de 350 sene namaz kılınan, ibadet edilen ancak 1941'de İsmet İnönü tarafından 4 bin liraya satıldıktan sonra “İstiklal Meyhanesi” adı ile dansözlü meyhane olarak kullanılan Katip Mustafa Çelebi Camii aslına döndürülüyor. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan meyhanenin kullanım alanı “Dini Tesis Alanı” olarak düzenlendi.
Plan Değişikliğini Anıtlar Kurulu Onayladı
2863 sayılı kanun çerçevesinde hazırlanan Beyoğlu 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Anıtlar Kurulu tarafından 7 Ocak 2009 tarih ve 2302 sayılı kararı ile onaylandı.
Plan, 15 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Anıtlar Kurulu’nun onayladığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen imar planıyla “İstiklal Meyhanesi” kaldırılacak ve aslına uygun olacak Katip Mustafa Çelebi Camii ibadete açılacak.
Beyoğlu 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile, Beyoğlu ilçesi Kâtip Mustafa Çelebi mahallesi Çukurçeşme Sokağı'nda bulunan meyhanenin kullanım alanı “Dini Tesis Alanı” olarak düzenleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder