26 Şubat 2012 Pazar

Renklendirici Cochineal gerçeği-www.habermerkezi.net


Birçok gıda maddesi içersinde kullanılan bir doğal organik boya maddesi var, ismi: E 120. Peki nedir bu E 120? E 120 boyar maddesi (Carminic Acid), adı Cochineal (Coccus Cacti) olan ve değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türüdür. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Astek’ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek anacı ile kullanılmıştır. Avrupa’ya 16. yüzyıllarda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır.
Sonuç olarak Karmin, Coccus cacti veya Dactylopius coccus costa böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir. Bu böcekler Meksika, Bolivya, Sili, Kanarya Adalari ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar. Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan Karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur.
Karmin (veya Kokonial) gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan Karmin meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, meyve sularında, kolalarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, sekerlemelerde, toppinglerde ve süt ürünlerinde bulunmaktadir.
Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadir. Hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir. Özellikle bebeklere çok zararlıdır.
Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşikarşıya bulunmaktadir. Müslümanlarda da Hanefi fikih alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.

Hiç yorum yok: