26 Şubat 2012 Pazar

Kaymaklı yoğurdun sırrı-Prof. Dr. Ahmed Aydın, www.gidaraporu.com


“Bu haberi özellikle kaymaklı yoğurt yemeyi sevenler iyi okumalı. Çünkü kaymak diye yoğurtların üzerinde bulunan o insanı cezbeden tabaka aslında margarin karışımı. Nasıl mı?, gelin, yoğurt dünyasında yaşananlara birlikte bakalım. Türkiye’de pastörize süt satıcıları, aynı zamanda yoğurt pazarına da hakim durumdalar. Sokak sütçüleri ile birlikte, mahalle yoğurçuları da hızla ortadan kalktı. Pastörize sütçülerin yoğurt sektöründe yaptıkları ise çok daha vahim. Kaymaklı yoğurtların kaymağının nasıl yapıldığı çok tartışılacak bir noktada. Sütün içindeki yağın tamamını alıp tereyağı olarak değerlendiren firmalar, son yıllarda kaymaklı yoğurda olan talep artınca yeni bir yöntem geliştirdiler. Unilever’in hazır yemek sektörü için pazara sunduğu Dorina markalı margarin yağı, yoğurt üreticilerinin can simidi oldu. Tereyağı aroması bulunan Dorina margarin, bir miktar sütle birlikte eritilip yoğurdun üzerine kaymak diye dökülüyor. Buyurun size kaymaklı yoğurt. Unilever’in en büyük bayilerinden biri Rotahaber’e bu konuda şu bilgileri paylaştı: “Son zamanlarda bizim Dorina margarin satışımızda hızlı bir artış kaydettik. Müşteri kitlesinde bir zenginleşme gördük. Müşterilerimiz arasında yoğurt üreticilerinin önemli bir yeri olduğunu tesbit ettik. Bunların hangileri olduğunu paylaşmamız elbette mümkün değil. Ama, çok farklı markalar olduğunu söyleyebilirim.”
GIDA RAPORUNUN NOTU: Sitemizde sürekli olarak, hazır yoğurt yerine mis gibi evlerimizde yoğurt yapmayı teşvik etmemizin temelinde sağlık ve inançlarımıza zarar verebilcek durumların söz konusu oluğu gerçeği idi. Bu açıklamalar, bir defa daha bizi doğrulamaktadır. Dikkat ediniz, bu tip yoğurtların etiket bilgisinde de margarinin ya da jelatinin kullanıldığını belirten bir ifade bulamazsınız. Hem yasal ve hem de insani bir suç işlemektedirler.

Hiç yorum yok: