-Fatih sultan Mehmet, Atinayı fethettiğinde tanrılar tepesi olarak bilinen AKR0POL üzerinde minareli cami yaptırdı.
-Akropol tepesinde yüzyıllardır ezan sesleri duyuldu.
İnsanlık tarihinde felsefe ve demokrasinin merkezi olarak da gösterilir eski Yunanlılar ve onların tarihi Atina kenti. Atina şehri ismini “Genç ve güzel şehri koruyan tanrıça kadın ATİNA’dan alır. Gerçekten de Atina şehri deniz kıyısında ve yüksekçe bir tepe eteğinde kurulmuştur.
Milattan önce 480’li yıllarda yapımına başlanan Atina’nın yüksek tepesindeki tanrılar tapınağı veya tarihteki ismiyle PARTENON’un görünüşü muhteşemdi. İnsanoğlu inandığı ve kutsal saydığı düşünceyi insan şeklinde tanrı heykelleri yaparak tapma düşüncesini benimsemişti. Zaman içinde Atina tanrılar tapınağı veya “PARTENON” gözleri kamaştıran mimari başarının ürünü olarak hatırlandı. Zaman içinde Hristiyanlığın yayılması üzerine Partenon kiliseye çevrildi.
FATİH SULTAN MEHMET ATİNA’YA GELDİĞİNDE
Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Fethi ile Bizans Devleti’ne son vermişti. Fetih sırasında hayatını kaybeden Bizans İmparatoru Konstantin’in kardeşleri Mora Yarımadasında krallıklar kurarak Bizsans’ın mirasçısı olarak varlıklarını sürdürdüler. Fatih, Mora yarımadasında ve Atina’da Bizans’ın mirasını savunan krallıkların ilerde tehlike olmaması için 1458 ve 1460’lı yıllarda askeri seferler düzenledi. Mora yarımadasını ve Atina şehrini Osmanlıya bağladı.
Fatih sultan Mehmet zamanında Atina’daki Tanrılar tepesi Akropol’un eteğinde bölgeyi fethetme ve İslam memleketi yapma hatırası olarak FETHİYE CAMİSİNİ yaptırdı. Caminin minaresi üzerindeki hilal şekli ve her gün okunan ezan sesleri Osmanlının Atina’daki hakimiyetiyle geçen yüzyıllar içinde insan hakları ve inanç hürriyetinin de güvencesi idi. Fatih Sultan Mehmet, Atina’yı fethetmesi hatırası olarak Tanrıyı insan heykeli gibi gören ve tanrılar evi yapan düşüncenin merkezi olan PARTENON’daki tarihi yapının orta yerine minaresi ile bir cami yaptırdı. Ama aynı tarihi yapıdaki heykellere dokunmadı. Tarihi yapıda yıkım gerçekleşmedi.
Atina, zaman içinde Türk-İslam şehri haline geldi. Şehrin ana caddesindeki pazarlarda Türkçe konuşuluyor, camilerden de ezan sesleri yükseliyordu.
ATİNAYA SALDIRANLAR ÖNCE OSMANLI CAMİSİNİ TOPA TUTTULAR
Osmanlı Ordusunun 2. Viyana seferinde (1683-99 yılları arası) bozgun yaşaması ile birlikte Balkanlar ve Mora Yarımadasındaki topraklarında da isyanlar, düşman saldırılara gerçekleşti. Atina şehri sahillerine kadar yaklaşan Venedik savaş gemileri toplarının namlularına AKROPOL tepesindeki tanrılar evinde bulunan cami üzerine çevirdiler. Peş peşe top atışları yaparak caminin önce minaresini havaya uçurdular sonra da cephaneliği uçurarak hem cami ve hem de tarihi yapıda tahribatlarda bulundular.
Aradan geçen yılar sonra Osmanlı Devleti, 1717 yılında karadan ve denizden askeri harekat yaparak Mora yarımadası ve Atina şehrini yeniden kendisine bağladı.
……………………
TÜRKLER MORA İSYANLARI SONUCU ATİNA’DAN ÇIKARKEN HATIRLANANLAR
1821 yılı mart ayında Kilisenin, batılı ülkelerdeki Yuna milliyetçiliğini destekleyen çevrelerin, özellikle de Rusya ve İngiltere’nin destekleri ile Yunan isyancılar Mora yarımadasında Türklerin bulunduğu yerlere saldırılar yaptılar. Kalelere sığınan Türk sivillerden 30 bin civarında insan hayatını kaybetti. Arkadan Osmanlıya bağlı Mısırlı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa, Osmanlının yanında askeri gücü ile Mora isyanlarının bastırılmasında görev aldı.
Fakat 1827 yılı ekim ayında Mora yarımadasının Navarin limanında İngiliz-Fransız-Rus savaş gemilerinin ortaklaşa hareket ederek Osmanlı donanmasına saldırmaları ve alınan ağır yenilgi sonrasında Yunan isyanlarını başlatanlar amacına vardı. 1829 yılında Yunanistan Mora yarımadasını ve Atina’yı içine alan bölgede bağımsız devlet olarak tanındı.
Navarin’de Osmanlı gemileri saldırıya uğrar ve yanarken bu olayın görüntüsünü çizen ressamların tablosunda yer Türk bayrağının yok oluş sahnesi Fatih’in fethederek insan haklarını yüzyıllarca koruyan Türklerin tarih sahnesindeki sessizliğini hatırlatır. 1820’li yıllarda Mora yarımadasında isyan çıkaranlar sonraki yıllarda Selanik’te, Batı Trakya’da, 1919 yılı mayıs ayında İzmir merkez olmak üzere Ege bölgesinde isyan, saldırı, çatışma ortamı yaratarak katliamları, felaketleri, acıları tarihin sararmış sayfaları arasına yazılmasına da sebep oldular.
Bir gün yolunuz Atina’ya düşerse, şehir merkezinde ve AKROPOL tepesi eteklerinde minaresi olmayan ve müze olarak kullanılan Fatih Sultan Mehmet’in eseri FETHİYE CAMİSİ’ne bakarsanız hilal ve ezan sesinin olmadığı bu yerde Türklerin yaşadığı gözyaşlarını hayal edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder