13 Şubat 2012 Pazartesi

İslamda domuz eti neden haramdır ? Prof. Dr. Selahattin Salimoglu



DOMUZ ETİ NİÇİN HARAM???

Bir seyin helal veya haram olmasi Allah’in emrine tabidir. Allah bir seye “helal” derse helal“haram” derse haram olur. Yani din bir imtihandir insanlara yapilan bir tekliftir.
Cenab-i Hak cennete layik bir duruma getirmek icin insanlari imtihana tabi tutuyor. Bu sebeple bazi emir ve yasaklar koymustur. Esas olan da bu emir ve yasaklara uymaktir.
Bu prensiplerin gerek insanin sahsi hayatina gerekse cemiyet hayatina pek cok faydalari vardir. Dolayisiyle bunlaremir ve yasaga daha suurlu olarak riayet etmemizi sagliyor.
Dinimizin yasakladigi hususlardan birisi de domuz etidir. Bu yasaklamanin pek cok hikmeti vardir.Biz burada sadece birkacina isaret etmege calisacagiz.

ZEHIRLI MADDELER

Domuz eti cok yaglidir. Yenildigi takdirde bu yag kana gecer. Böylece kan yag tanecikleriyle dolmus olur. Kandaki bu fazla miktardaki yag; atar damarlarin sertlesmesine tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep olur.
Ayrica domuz yagi icerisinde “sutoksin” denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin disari atilmasi icin lenf bezlerinin fazla calismalari icab eder. Bu durum bilhassa cocuklarda lenf dügümlerinin iltihaplanmasi ve sismesi seklinde kendini gösterir. Hasta cocugun bogaz bölgesi anormal bir sekilde siserek adeta domuza benzer. Bu sebeple bu hastaliga “domuz hastaligi” (skrofuloz) adi verilir. Hastaligin ilerlemesi halinde bütün lenf bezleri cerahatlanarak siser. Ates yükselir agri baslar ve tehlikeli bir durum ortaya cikar.


FAZLA MIKTARDA KÜKÜRT

Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bag dokusu kükürt yönünden cok zengindir. Bu sayede vücuda fazla miktarda kükürt alinmis olur. Bu fazlaliksa; kikirdak kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma kireclenme ve bel fitigi gibi cesitli hastaliklara yol acar.

Domuz eti devamli yenirse vücuttaki sert kikirdak maddesinin yerini domuzdan gecen sümüksü bag dokusu alir. Bunun sonucu olarak kikirdak yumusar; vücut agirligina tahammül edemeyerek altinda ezilir. Böylece eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir yag tabakalari tesekkül eder. Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun tembel ve hareketsiz olur. Bazi futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuslardir.

ASIRI BÜYÜME

Domuzda büyüme hormonu da cok fazladir. Dogdugu zaman birkacyüz gram olan domuz yavrusu alti ayda yüz kiloya (!) erisir. Bu kadar süratli gelisme büyüme hormonunun fazlaligi sebebiyledir.

Domuz etiyle fazla miktarda alinan büyüme hormonu vücutta doku sisliklerine ve iltihaplanmalara yol acar. Buruncene el ve ayak kemiklerinin anormal bir sekilde büyümesine ve vücudun yaglanmasina sebep olur.
Büyüme hormonunun en etkili yönü kanserin gelismesine zemin hazirlamasidir. Nitekim domuz kesim isiyle ugrasanlarerkek domuzlarin belli bir yastan sonra kansere yakalandiklarini ifade ederler.

DERI HASTALIKLARI

Domuz etinin ihtiva ettigi histamin ve imtidazol denilen maddeler deride kasinti hissi uyandirir. Ekzama dermatitnörodermatit gibi iltihabi deri hastaliklarina zemin hazirlar.
Bu maddeler ayrica; kan cibani apandisit safra yollari hastaliklari toplar ve damar iltihaplari gibi hastaliklara yakalanma ihtimalini artirir. Bu sebeple doktorlar kalb hastalarina domuz eti yememelerini tavsiye ederler.


BIR HATIRA

Alman hekimi Prof. Dr. Reckeweg “Domuz Eti ve Insan Sagligi” adli eserinde bir hatirasini söyle anlatir:

“Tedavi maksadiyla bir ciftci ailesinin biraz sapa yörede bulunan ciftligine gitmistim. Babada müzmin antroz (dejeneratif eklem hastaligi) ve kalca eklemi iltihabi vardi. Ayrica karacigerinden de rahatsizdi. Annenin bacaklarinda varis ve eziyet verici kasintisi olan ekzama vardi. Ailenin kizlari ise kalp yetmezligi ve romatizmadan rahatsiz idi. En sagliklilari görünmesine ragmen ogullari da anjin sonrasi kalp yetmezliginden ve kan cibanindan müsteki idi. Evin öbür kizi ise müzmin bronsitten muzdarip idi. Ogullarindan bir digeri de “domuz killanmasi” ve müzmin plörite yakalanmis olup devamli tekrar eden fistül ifrazatindan rahatsiz idi.

Yukarida sakinlerinin hastaliklarindan uzun uzadiya bahsettigim ciftlik evinde muayene sirasinda garip bir olaya sahit oldum. Ailenin arasinda iri cüsseli bir domuz hic istifini bozmadan asagi dogru sarkan kalin bir agac dalina abanarak sirtini kasiyordu.
Hastalara “Oradaki domuzu görüyormusunuz? Onun kasinmasina ve iltihaplara yol acan maddeleri etiyle beraber siz de yiyorsunuz. Iste bu maddeler sizdeki hastaliklarin yegane sebebidir.” dedim.

Yukarida kendilerinden bahsettigim Kara Ormanlar havalisinde oturan benzeri ciftlik sahiplerinden verdigim nasihati dinleyenler domuz eti yemekten vazgecerek hastaliklarinin cogundan kurtuldular. Simdi o ciftliklerin etrafindaki otlaklarda Islam ülkelerinde oldugu gibi kücük koyun sürüleri yayiliyor.”


DOMUZ ETI VE TRISIN

Domuz eti ile insana bulasan tehlikeli hastaliklardan birisi de Trisin [oku: Trischin] hastaligidir. Domuzlar bu hastaligi trisinli fare yemek veya trisinli domuz eti ile beslenmekle alirlar. Fakat Trisin domuzlarda agir bir hastalik yapmaz. Halbuki insanlarda cok tehlikeli ve öldürücü bir hastalik meydana getirir.

Domuz etiyle alinan Trisin kurtcuklar mide ve bagirsak yoluyla kana gecer. Böylece de bütün vücuda yayilirlar. Trisin kurtcuklari özellikle cene dil boyun yutak ve gögüs bölgelerindeki kas dokularina yerlesirler. Cigneme konusma ve yutma adelelerinde felcler meydana getirirler. Yine kan damarlarinda tikanikliga menenjit ve beyin iltihabina sebep olurlar. Bazi agir vakalar ölümle sonuclanir. Bu hastaligin en kötü tarafiysa kesin bir tedavi seklinin olmamasidir.

Trisin hastaligi bilhassa Avrupa ülkelerinde yaygindir. SIKI veteriner kontrolleri yapilmasina ragmen Isvec Ingiltere ve Polonya’da Trisin salginlari görülmektedir.
Yurdumuzdaysa yerli hristiyanlarin disinda Trisin hastaligi görülmemistir.


GIDALAR VE INSAN MIZACI

Insan ve hayvanlar yedikleri gidalarin az-cok tesirinde kalirlar. Mesela kedi köpek arslan gibi et yiyen hayvanlarin yirtici; koyun keci deve gibi ot ile beslenen hayvanlarsa daha uysal ve yumusak huylu olduklari malumdur.

Bu durumda insanlar icin de gecerlidir. Nebati gidalarla beslenenlerin genellikle halim-selim; et ve et ürünleriyle beslenen insanlarin ise daha sert mizacli olduklari tesbit edilmistir.

Domuz disisini kiskanmayan bir hayvandir. Domuz eti ile beslenen insanlarda kiskanclik hissinin zayifladigi veya dumura ugradigi gözlenmistir

Fransiz filozoflarindan Savorin de beslenmenin mizac üzerindeki bu tesirine cok önem vererek“Bana ne yedigini söylesenin ne oldugunu haber vereyim.” demistir.


HELALLER IHTIYACA YETER

Yüce Rabbimiz istifademiz icin pek cok gida yaratmistir. Bunun yaninda bazi zararli seylerin yenip icilmesini yasaklamistir. Cünki O sonsuz sefkat ve merhamet sahibidir. Kullarina tasiyamayacaklari yükleri vermez. Emir ve yasaklari insanlarin rahatlikla altindan kalkabilecekleri seylerdir. Acaba insan icki icmeyince domuz eti yemeyince ne kaybeder?

Hiç yorum yok: