Genetiği değiştirilmiş gıdalar, laboratuvar ortamında diğer bitkiler, hayvanlar, virüsler ya da bakterilerden alınan genlerle DNA’sı değiştirilen bitki ya da et ürünleri olarak tanımlanıyor. Genetik mühendislik teknikleri, bitkilerin haşerelere ve ot öldürücülere karşı korunması, besleyici değerinin artırılması ve raf ömrünün uzatılması için kullanılıyor.
Dünya genelinde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) en çok 4 üründe kullanılıyor. Mısır, soya, pamuk ve kanola. Mersin’de ise GDO’lu olduğu iddia edilen pirince rastlandı. Geçtiğimiz hafta Mersin Limanı’nda ele geçirilen ithal pirinç için ithalatçı firmalar,Tiryaki Agro, TAT bakliyat ve Göze Tarım tarafından yapılan açıklamada, pirincin GDO’lu olmadığı gemide taşınan mısır ve soya gibi başka ürünlerden bulaşmış olabileceği öne sürülmüştü. Ancak dünyada ticari olarak GDO’lu pirinç üretilmiyor. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD, Japonya, Çin ve İran‘ın pirincin genetiğini değiştirdiğini söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder