Konu, Türk vergi mükelleflerini de ilgilendirdiği için perde arkasındaki labirentlerde dolaşmakta kararlıyım.
Aslında, gelişme çok patırtılı ama, nedense, Türk kamuoyuna fazla yansımadı. Bilindiği gibi, Pakistan’ın kadın başbakanı Benazir Butto, 27 Aralık 2007 günü uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi. O dönemin Pakistan yönetimi, suikastın bir Taleban lideri tarafından tezgahlandığını söyleyip meseleyi kapattı. Devamında Pakistan Cumhurbaşkanı olan Benazir Butto ‘nun eşi Asıf Ali Zardari’ nin 2008 yılındaki talebiyle, Birleşmiş Milletler, (BM) suikastle ilgili bağımsız bir araştırma başlattı. Üç kişilik bir araştırma heyeti kuruldu: Şili’nin BM’deki Büyükelçisi Heraldo Munoz, Endonezya’dan Marzuki Dorusman ve İrlanda polisinden uzman Peter Fitzgerald.
Pakistan bu çalışma için 1 milyon dolar verdi. Araştırma için gerekli diğer 1 milyon doları da Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD paylaştı.
Söz konusu komisyon, suikastle ilgili raporunu 1 Nisan’da açıklayacaktı, ama, bu açıklama 15 Nisan’a bırakıldı. Birleşmiş Milletler sözcüsü Martin Nesirsky açıklamasında, “İki ülkenin devlet başkanının bu konuda yeni bilgilere sahip oldukları bildirildi, bu nedenle açıklama ertelendi” dedi...Baktım, gelişmenin yaşandığı günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Pakistanlı mevkidaşı bir aradaydılar...
Bilemem...Açıp da cumhurbaşkanlığı makamına sormak “şık” olmaz...Ama belki de ZardariTürkiye’den gelen bir bilgi üzerine bu tür bir talepte bulundu...
Geçelim...Çünkü gelişmeler muhtelif...
Bir gazetecinin tanıklığı...
Dünyaca ünlü, söyleşi ustası meslektaşımız Daphne Barak, Benazir Butto’ nun en yakın arkadaşlarından biriydi. Butto, eşi ile birlikte dönemin Pakistan yönetimi tarafından“yolsuzluk” iddiasıyla arandığı dönemlerde, çareyi, Amerika’nın özel izniyle New York’ta yaşamakta bulmuştu.
Bu zorunluluk, zamanla, Barak-Butto ikilisini iki samimi kadın arkadaş yaptı, Benazir Butto çok özel sırlarını bile Daphne Barak ile paylaştı.
“Benazir’e ülkesine dönmemesi için uzun süre yalvardım, ama çevresindekiler onu bu ateşin içine atmakta kararlıydılar. 3 Ekim 2007’de Londra’daki özel bir klüpte yaptığı konuşmaya gitmemi çok arzu ediyordu. Ben ise Dorchester’de geçirdiğim bir kaza nedeniyle hastanedeydim. Özel bakımla Benazir’e gittim. Konuşmasını yaptı, birlikte aynı arabada giderken toplantıda neden eşinin olmadığını sorunca bir kadın olarak ağlamaya başladı. “Gelmedi.Gelip de konuşmamı dinlemeyi önemli görmedi” diyerek uzun süre ağladı...” diye anlatıyor Barak bu dostlukta yaşanılan özel anları...
Araştırma ciddi değil...
Konuyu Daphne Barak ‘a getirmemin nedeni şu: “Birleşmiş Milletler araştırma komisyonu, raporu açıklamadan bir saat önce, “size ancak ulaşabildik” diyerek suikastle ilgili düşüncelerimi sordu. Butto ve eşinin son iki yılına tanıklık etmiş bir gazeteciye son dakikada ulaşıp, sıradan bir sorgulama yapan komisyonun ne kadar ciddiyetsiz çalıştığını gösteriyor bu durum. Böyle bir araştırma kabul edilemez...Bu düşüncelerimi derhal Hillary Clinton ile paylaştım, konuyu Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner’e ulaştırdım ve açıklamayı durdurdum...”
Kaybedeceğine ölsün daha iyi...
Bu arada, Daphne Barak ilginç bir detay da aktarıyor:”26 Aralık 2007’de yardımcım Erbil Günaştı ile birlikte tam bir Noel havasında Milano’dan St.Moritz’e gidiyordum. İyi bir tatil yapmaktı niyetimiz. Hatta arkadaşım Bianca Jagger ile telefonda keyifli bir sohbetteydim, ısrarla cep telefonumun ikinci hattından Asıf Ali Zardari arıyordu. Kesmek zorunda kaldım. Asıf çok sinirliydi. Neden New York’ta olmadığımı, bana çok ihtiyaç olduğunu söyledi, sonra aynen şöyle dedi:”Seçim kampanyası çok kötü gidiyor. Kazanamazsak gerçek bir felaket olacak. Ona Pakistan’a dönmemesini söylerken haklıydın Daphne, kaybedersek her şeyin sonu demek. Kaybedeceğine ölsün daha iyi...”
Benazir Butto, eşinin Daphne Barak ile yaptığı bu telefon görüşmesinden bir-kaç saat sonra uğradığı silahlı saldırıda öldü...Pakistan halkı, onun anısına saygı olarak partisini iktidara taşıdı, Asıf Ali Zardari’ yi de cumhurbaşkanı yaptı...
Yaşam ve “garip tesadüfler...”
Son buluşma
Benazir Butto (sağ köşede) için New York’ta verilen “veda partisi”nden özel bir kare...Daphne Barak ve Türkiye’nin o dönemdeki BM Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin Butto ile aynı karede..
Benazir Butto (sağ köşede) için New York’ta verilen “veda partisi”nden özel bir kare...Daphne Barak ve Türkiye’nin o dönemdeki BM Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin Butto ile aynı karede..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder