25 Şubat 2012 Cumartesi

Çamur Kek Enflasyonu-Ntvmsnbc


Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden Haiti‘de de, çamur, artık ekmeğin yerini almış durumda. Nüfusun % 80‘nin, yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamaya mahkum olduğu ülkede; hamile kadınlarla, çocukların, kalsiyum ihtiyacını karşılaması için, çamurdan kek yapmak, aslında eski bir gelenek. Ama son bir yıl içinde, gıda fiyatlarında yaşanan dramatik artış, bir tabak pilavı bile, lüks tüketim maddesi haline getirmiş ve çamur artık halkın temel gıda maddesi olmuştur.
Çamurdan keklerin yapımı kolay. Taş ve çakıllardan arındırılan toprak; su, tuz ve yağ ile karıştırılıyor, sonra da güneşe kurumaya bırakılıyor. Ağzın tüm nemini alan ve birkaç saat sonra da, kötü bir tad bırakan keklerin, açlığı gidermekten öte faydası olmuyor. Haitili yetkililer, sadece bu keklerden oluşan bir diyetin sağlık için çok riskli olduğunu söylüyor. Ancak bazı ailelerin de başka seçeneği yok.
Artan petrol fiyatları, doğal afetler ve bioyakıt sektörünün artan talebiyle yükselen tarım ürünü fiyatları, Haiti’deki gıda krizinin nedenleri arasında. Halkın yüzde 55′inin günlük 1 dolar sınırının altında yaşadığı ülkede bir kutu pirinç konservesinin fiyatı 2 dolar. Yenilebilen çamur da enflasyondan nasibini almış; 100 kek yapmaya yetecek çamurun fiyatı bir yılda 1.5 dolardan 5 dolara çıktı.
2007‘de meydana gelen sel ve fırtına felaketlerinin ardından Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Haiti’nin de içinde bulunduğu bazı Karayip ülkelerinde olağanüstü hal ilan etti. 
Bu da Çamur Kek, Ama Bizim Yediğimizden!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder