21 Şubat 2012 Salı

ABD KURUCU BAŞKANI GEORGE WASHİNGTON BİR MASON ÖNDER MİDİR? -Cezmi Yurtsever


-ABD’nin kurucu başkanı George Washington’un anıt mezarının bulunduğu bina kat kat yükselen piramit şeklindedir.


-Washington anıtının girişinde bulunan cetvel ve pergel şekli masonluğun simgeleridir.

-ABD tarihini yazanlar ve araştıranlar Washington’un mason kimliğine vurgulama yaparlar.

ABD’nin ilk kurucu Devlet başkanı olan George Washington 1732-1799 yılları arasında yaşarı. ABD tarihinde devlet kurucusu ve baba olarak bilinir. ABD’nin 13 eyaletin birlik olarak İngiltereye karşı bağımsızlık savaşına girmesi başarılı olmasının ardından başlayan gelişmelerle ABD devleti ortaya çıktı. Ordu kumandanı ve General olan Washington, devletin kuruluşuna yön verdiği için devlet kurucusu ve önder olarak kabul edilir. Onun resmi ve isminin geçtiği simgeler ABD parasında ve resmi belgelerde vardır.
Bu bilgiler ışığında onun Devlet Başkanlığı dönemindeki tarihi gelişmeleri  Wikipedia Ansiklopedisinde yer alan bilgilerden kısaca açıklayalım:

    Başkanlık dönemi

    13 eyaletin 9'u anayasayı onaylamasından sonra, Konfederasyon Kongresi delegeleri yeni devlet başkanı olarak adı herkesin ağzında dolaşan George Washington'u 30 Nisan1789’da, ABD tarihinde oybirliğiyle seçilen tek başkan olarak bu göreve seçti. Washington'un seçilmesinin başlıca sebepleri, siyasi ve askeri kazanımlarının yanı sıra partiler üstü tutumuydu
Birinci ABD kongresi Washington’a yılda 25000 Dolar (1789’da büyük bir miktar) maaş ödemeyi kararlaştırdı. Maddi durumu iyi olan Washington, kamunun hizmetinde lider imajina sahip olmasına değer verdiği için, maaş almayı redetti. Washington’un kendine önerilen maaşı red etmesi ile tehlikeli bir durum ortaya çıkmıştı. Başkanlık görevi için, gelire ihtiyacı olmayan, sadece varlıklı kesimlerden adaylar çıkması gelenek olacaktı. Oysa, ABD’nin kurucu üyeleri, gelecekteki başkan adaylarının geniş bir kitleden çıkmalarını istiyorlardı. Bu yüzden, kongrenin ısrarı üzerine, Washington sonunda maaş almaya ikna oldu.

Washington, başkanlık görevini, Avrupa soylularının saray yaşantısına benzetmeden, törenlere ve ihtişama cumhuriyete uygun tarzda yaklaşarak yerine getirdi. Bir çok daha haşmetli yakıştırmalar arasında, ’Mr. President’ (Sayın başkan gibi) olarak hitap edilmesini kendine en uygun olarak görüyordu. Yetenekli insanlardan oluşan kabinesini düzenli halde toplayarak, kabine üyeleriyle tartışarak, ancak son kararı kendi verip uygulayarak, iyi bir yönetici olduğunu gösterdi.

ABD’nin siyasi geleceğinde partilerin kurulmamasını ümit eden Washington’un kendisi de partisizdi. Ancak, kendisine yakın bakan ve danışmanları, zamanla oluşacak siyasi partilerin iskeletini kuran iki gruba bölünmüşlerdi. Ülke ekonomisini güçlendirme amacıyla, o zamanın bakış açısıyla uçuk planları olan Maliye bakanı Alexander Hamilton, merkezci ve eliter Federalist Party’nin temel hatlarını atıyordu. Jeffersonian Republicans’in (Jefferson’cu Cumhuriyetciler) kurucusu İçişleri Bakanı Thomas Jefferson, Hamilton’un planlarına kesinlikle karşıydı. Bu durumda, Washington kendisini Hamilton’a daha yakın görüyordu.

1791 yılında kongrenin, alkollü içeceklere tüketim vergisi uygulamaya başlaması, sınır bölgelerinde, özellikle Pensilvanya’da protestolara sebep oldu. 1794 yılında Washington’un, protestocularun eyalet mahkemesinin karşına çıkartılmaları için talimat vermesiyle, söz konusu protestolar, tarihe ’Whiskey isyanı’ (Whiskey rebellion) olarak geçerek, geniş çaptaayaklanmalara dönüştü. Gelişmelere karşı önlem almak için Federal ordunun yeterli güce sahip olmaması sebebiyle Washington, 1792 yılında yürürlüğe girmiş bir yasaya dayanarak birçok eyaletten milisler topladı. Valilerin gönderdiği yaklaşık 13000 kişilik bir birliğin başına geçerek isyan halinde bölgelere doğru hareket etti. Olaylar şiddete dönüşmeden yatışmıştı. Federal hükümet yeni anayasa altında, ülke ve vatandaşlar üzerinde otorite sağlamak için ilk defa askeri güç kullanmıştı

     Fransız Devrimi'ne karşı pasif tutumundan dolayı eleştirilere rağmen, 1792'de üç çekimser oya karşın tekrar oybirliğiyle ikinci bir dönem için başkanlığa seçildi.1792-97 yıllarında sürdürdüğü ikinci başkanlık döneminin 1797'de sona ermesinden sonra bir daha aday olmayacağını açıkladı. Yerine başkan yardımcısı John Adams seçildi. Washington bir süre sonra 1799'da öldü.

    Masonluğun ABD'deki kurucularından kabul edilir.

    VE BİR MASON TAPINAĞI

    Bu bilgilerden hareketli günümüzde ABD’nin Başkenti Washington’a uğrayanlar  kentin güneybatısında ve bir tepelik alanda George Washington Anıtı adını alan devasa bir bina ile karşılaşır. Bu bina görünüşte kat kat yükselen bir piramittir. Binaya giriş için yürüyüş yolunu izlerken karşınıza masonluğun temel simgesi olan pergel ve cetvel şekli gelir. Washington’un  anıt mezarının bulunduğu bu gösterişli bina aynı zaman ABD’nin ilk kurucu başkanının bir mason önderi olduğu görüşlerini yansıtır.
                                      
                        G. Washington, mason kıyafetleri ile bina temeli atıyor (tablo)

                                      
                                          Mason tarzında yapılan Washington anıtı

                           Yürüyüş yolundami mason simgeler cetvel-pergel şekilleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder